Vedeli by ste podľa tvaru postavy aspoň približne odhadnúť, ako sa dotyčný človek stravuje?
Ktoré sú to?
Čiže napríklad manuálne pracujúci človek s nadváhou je na tom fyzicky lepšie, hoci si dá niečo mastné, než nejaký astenický človek, ktorý celé dni sedí za počítačom?
Pri často používanom pojme „niečo mastné“ treba rozlišovať, o aké konkrétne jedlo alebo potravinu ide. Rád by som upozornil na mýtus, podľa ktorého je kaloricky výdatná potravina automaticky „nezdravá“. Človek nemusí jesť slaninu, veď máme aj rastlinné oleje, orechy a semiačka. Aj napriek tomu, že fyzicky vyťažený človek energiu zo slaniny pri práci spáli, častý príjem zdravotne problematických nasýtených mastných kyselín a takisto aj karcinogénne látky prítomné v mäsových údeninách ovplyvňujú negatívne zdravie aj u drevorubača.
Ako pôsobí strava na náš organizmus, čo sa týka psychiky? Prečo nás často lákajú práve „nezdravé“ jedlá?
Jedlo nie je len zdrojom energie a živín, ale aj veľkým pôžitkom. Hedonické – pôžitkárske pocity a nálady vyhľadávame nielen v jedle. Všetko však môže byť raz dobré, inokedy zlé. Na oheň alebo na vodu hovoríme: dobrý sluha, zlý pán, a toto isté môžeme povedať aj o jedle. Ak má niekto pocit neustáleho nadmerného duševného napätia v dôsledku dlhotrvajúcich stresov, či už pracovných, alebo domácich, a opakovane si znižuje úroveň tohto napätia jedlom, tak je samozrejmé, že pravdepodobne bude priberať. Platí to predovšetkým, no nielen, pre tých jedincov, ktorí na to majú dedične predisponovaný „pomalý“, resp. „úsporný“ metabolizmus. Ľudia vyhľadávajú jedlo, ktoré im chutí, ktoré býva väčšinou slané alebo sladké a takmer vždy kaloricky výdatné.
Zostáva vám 87% na dočítanie.