StoryEditor

Podkurujeme pod kotlom chaosu. Blíži sa ďalšia ľadová doba, varujú odborníci

11.09.2023, 00:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
  • „Ľudstvo trpí apokalyptickou náladou. Rovnako ako pred tisíc rokmi. Vtedy sa čakal nový príchod Krista, dnes sa očakáva peklo globálneho otepľovania. V roku 1000 – rovnako ako dnes – sa objavovali sprievody flagelantov, ktorí sa bičovali za hriechy celého ľudstva. Dnes je to rovnaké, iba kulisy sú moderné."
  • Biológ, paleoekológ a environmentálny archeológ Petr Pokorný (51), riaditeľ Centra pre teoretické štúdiá, spoločného pracoviska Karlovej univerzity a Akadémie vied ČR v rozhovore pre týždenník TÉMA vysvetľuje aj to, aká hrozba je naliehavejšia než roztopené ľadovce.
  • Prečo sa stromy oplatí sadiť len v mestách. Prečo zo zmien klímy robíme až príliš radikálne závery. A prečo na niektorých opatreniach z dlhodobého hľadiska skôr prerobíme.

Keď hovoríte, že oxid uhličitý (CO2) uvoľňovaný z fosílnych palív nemusí mať na otepľovanie planéty hlavný vplyv, s akými reakciami sa stretávate? Väčšina ľudí sa predsa domnieva, že táto príčina je už potvrdená.

Nepochybne áno. CO2 je skleníkový plyn a jeho zvyšovanie v atmosfére spôsobuje jej otepľovanie. Dá sa to aj presne kvantifikovať. V týchto otázkach máme v podstate absolútnu istotu. Lenže to, bohužiaľ, nestačí. V hre je oveľa viac. Ide o termodynamickú rovnováhu celého zemského systému a tá je nesmierne zložitá. Taká zložitá, že jej povaha vysoko presahuje aktuálne možnosti nášho poznania. Veľa neznámeho sa navyše ukrýva za vzájomnými interakciami všetkých zložiek systému v kratšom, ale aj v dlhom čase, naprieč desaťročiami a storočiami. Správanie takého systému sa nedá predvídať. Krátkodobo áno, dlhodobo nie. Spoľahlivo nakoniec vieme takmer iba to, že uvoľňovaním oxidu uhličitého z fosílnych palív našej planéte prikurujeme. A k tomu máme povedomie ešte o pár ďalších čiastkových vplyvoch.

image

Magazín Téma, č. 37 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Takže veda v skutočnosti nevie?

Veda toho vie dosť veľa, ale stále to nestačí. Ako biológ si napríklad trúfam tvrdiť, že poriadne netušíme, ako s teplotou na Zemi hýbe život, ktorý na nej žije. Ten je väčšinou mikrobiálny, odohráva sa v pôde a tiež v oceánoch, kde kolujú obrovské kvantá látok a energie – je tam napríklad uskladneného oveľa viac tepla ako v atmosfére. Všeobecne vzaté, problém sa dotýka otázky vedeckého redukcionizmu (snahy zjednodušiť, pozn. red.). Na redukcionizme nie je v princípe nič zlé. Veda takto postupuje bežne. Nič lepšie väčšinou aj tak nevie. Problém nastáva až v okamihu, keď sa redukcionizmus stretáva s príliš veľkým tlakom spoločenskej a politickej objednávky. Keď sa výsledky hrubo zjednodušených modelov používajú na veľmi radikálne, ďalekosiahle politické rozhodnutia. A dokonca s podporou zvráteného argumentu, že „veda vie“. Lenže veda, ktorá hovorí, že vie, ako veda skončila. Stáva sa z nej v lepšom prípade viera, v horšom povera. Skepticizmus a neustále spochybňovanie aj najzákladnejších predpokladov k vede neoddeliteľne patria.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prírodu sme „zamorili“ estrogénom. Vracia nám to neplodnosťou, rakovinou a mení pohlavie a IQ, tvrdí vedec 02 - Modified: 2023-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ježiš a Biblia optikou faktov: Príbehy vyšli z bájí, o historickú realitu sa opierali minimálne, tvrdí teológ 03 - Modified: 2023-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obrazy pod drobnohľadom: Falzifikátori idú s dobou a dnes dokážu neuveriteľné veci
01 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 02 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-03 18:13:55 - Feat.: - Title: Fed sa nemá zaoberať politickými otázkami, akou je klimatická zmena, tvrdí Powell
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
10. apríl 2024 14:56