Jakub Abramson, vedec, imunológ, profesor SNÍMKA: Michal Svacek/Mfdnes + Ln/Profimedia SNÍMKA: Michal SvÁČek/profimediaSNÍMKA: Michal SvÁČek/profimedia
StoryEditor

Explózia porúch imunity: Odborník v rozhovore vysvetľuje prečo sa to deje a akú úlohu v tom zohral covid

14.10.2023, 00:00
  • Autoimunitné ochorenia, pri ktorých obranný systém človeka napáda vlastné tkanivá a orgány, postihujú čím ďalej, tým viac ľudí.
  • Po srdcovo-cievnych a nádorových ochoreniach sú údajne tretím najčastejším dôvodom chorobnosti a úmrtnosti v rozvinutých krajinách.
  • Vedecké štúdie ukazujú, že väčšina z nich nemá jediného vinníka. Sú dôsledkom kombinácií rôznych faktorov. Nie je preto div, že po epidémii Covidu-19 ich výskyt ešte vzrástol.
  • „V určitých výnimočných prípadoch môže infekcia vírusom vyústiť do autoimunitného ochorenia,“ hovorí pre magazín Téma imunológ Jakub Abramson (46) z izraelského Weizmannovho ústavu vied, kde vedie svoj vlastný tím.

Venujete sa výskumu imunitného systému a jeho veľmi dôležitej schopnosti, ktorá mu umožňuje rozpoznať priateľa od nepriateľa. Ako je známe, zlyhanie tejto schopnosti môže následne viesť k útoku imunitného systému na bunky v našom vlastnom tele, a teda k prepuknutiu rôznych autoimunitných ochorení. Pribúda ich v poslednom čase?

Odpoveď je pomerne jednoduchá, za posledných tridsať až štyridsať rokov je výskyt ochorení spojených s dereguláciou imunitného systému, ku ktorým patria nielen autoimunitné ochorenia, ale aj alergie a rôzne chronické zápalové ochorenia, na dramatickom vzostupe. U nás tento nárast vidieť obzvlášť markantne, čo zrejme súvisí so zmenou životného štýlu po roku 1989. Ako príklad môžem uviesť detskú cukrovku, ktorej incidencia – teda počet nových chorých – od roku 1989 vrástla zhruba o 300 percent.

image

Téma, č. 42 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Zaznievajú však aj hlasy, ktoré tvrdia, že k výraznému zvýšeniu počtu autoimunitných ochorení došlo najmä v posledných troch rokoch, a to v súvislosti s pandémiou covidu. Čo je na tom pravdy?

Áno, bohužiaľ, túto znepokojujúcu správu môžem iba potvrdiť. Mnoho nezávislých štúdií z rôznych kútov sveta skutočne naznačuje, že autoimunitné a zápalové ochorenia sú pomerne častým prejavom takzvaného dlhého covidu. Len na spresnenie, dlhý covid je termín, ktorý vlastne ani nepochádza od lekárov, vytvorili ho sami pacienti (údajne ho prvýkrát použila v máji 2020 ako hashtag „longcovid“ na Twitteri Elisa Perego, archeologička z University College London, pozn. red.), ktorí prekonali toto infekčné ochorenie a cítili, že ani s odstupom času sa ich zdravotný stav nezlepšil, ba dokonca sa v niektorých prípadoch aj dramaticky zhoršil. Tento v podstate laický termín sa však nakoniec uchytil aj medzi lekármi a vedeckou komunitou. Dodnes však vlastne neexistujú jasné kritériá, podľa ktorých by bolo možné dlhý covid diagnostikovať.

Je bežné, že nejaké vírusové ochorenie môže zapríčiniť vznik autoimunitného ochorenia?

Bežné to určite nie je, ale je fakt, že v určitých výnimočných prípadoch infekcia vírusom môže do autoimunitného ochorenia vyústiť. Napríklad infekčná hepatitída, ľudovo žltačka, spôsobená buď vírusom hepatitídy C, alebo cytomegalovírusom (CMV), môže nakoniec vyústiť do chronickej autoimunitnej hepatitídy, keď pacientov imunitný systém začne útočiť na pečeň a ničiť pečeňové bunky, hoci vírus už bol zahubený.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová liečba cukrovky. Ako s ňou žiť bez obmedzení? 02 - Modified: 2023-09-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Protilátky môžu aj škodiť: Príliš silný imunitný systém je rovnako zlý ako ten „slabý“, tvrdí biológ 03 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrovesmír v črevách: Za sklon k obezite môže zloženie mikrobiómu, hovorí v rozhovore mikrobiológ 04 - Modified: 2023-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liek alebo jed? Strava vie poškodiť telo bezprostredne a spôsobiť okamžité ťažkosti, tvrdí odborník
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 11:38