Alergie, astma, ilustračná fotografia (Téma) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Aké je umrieť na astmu? Ako keď sa utopíte. Odborníčka prezrádza aj to, kto riskuje, že na ňu ochorie

05.11.2023, 00:00
  • Astma, ktorej podstatou je chronický neinfekčný zápal dýchacích ciest, trápi tisíce ľudí. Lekári ju síce zatiaľ vyliečiť nevedia, ale vďaka účinnému arzenálu liekov ju dokážu dostať pod kontrolu.
  • Bohužiaľ, stále narážajú na predsudky ohľadne používania inhalačných kortikosteroidov, ktoré patria k základným, a aj najúčinnejším zbraniam.
  • Podľa pneumológa VIKTORA KAŠÁKA (73), primára Oddelenia respiračných chorôb zdravotníckeho zariadenia Lerymed, však tieto lieky nemajú takmer žiadne nežiaduce účinky.
  • Preto v tejto forme ani nie sú považované za doping. Apeluje tiež na správnu inhalačnú techniku. „Päťdesiat percent astmatikov v nej časom urobí nejakú chybu,“ varuje v rozhovore pre magazín Téma.

Hovorí sa, že astme často predchádza alergia alebo atopický ekzém. Mám doma mačku a psa a na obe zvieratá mám aj alergiu. Zahrávam sa? Som teda adeptom na vznik astmy?

Astmu a alergiu od seba prakticky nemožno oddeliť. Väčšina alergických astiem sa objavuje u detí, u dospelých je to tak pol na pol. Neliečená alergická nádcha prechádza v 60 percentách prípadov do astmy. Takže človek, ktorý má alergiu na psa a mačku, ktoré chová doma, a svoju alergiu nelieči, má výrazne vyššie riziko vzniku astmy.

A čo keď taký človek pravidelne užíva lieky na alergiu, teda antihistaminiká, ktoré miernia príznaky alergických reakcií?

Antihistaminiká majú vplyv iba na priebeh alergickej nádchy, atopického ekzému, na prejavy potravinovej alergie. Astmu však neoddialia. Základom liečby alergie je včasná diagnóza a včasná liečba, tým sa myslí farmakologická, kam patrí v niektorých prípadoch aj špecifická alergénová imunoterapia (SAIT), ale aj nefarmakologické opatrenia vrátane vyhnutia sa spúšťačom alergie pri preukázanej a klinicky významnej senzibilizácii (proces pri vzniku alergie, keď sa v tele prebúdza citlivosť na najrôznejšie látky a tá vyvoláva alergické reakcie, pozn. red.).

Alergikov pribúda. Rastú aj počty astma-tikov?

Pribúda všeobecne atopikov, a atopia je dedičný sklon k alergii. Odhaduje sa, že zhruba 40 percent svetovej populácie sú atopici, majú teda geneticky dané predpoklady na to, aby sa u nich rozvinula alergia, ktorá sa môže prejaviť v rôznych cieľových (bariérových) orgánoch. Ak sú to nos a paranasálne dutiny (priestory v kostiach lebky a tváre, sú vystlané sliznicou a vyplnené vzduchom, slúžia na otepľovanie a zvlhčovanie vzduchu, ktorý dýchame, pozn. red.), ide o alergickú nádchu, keď sa prejaví na prieduškách, je to astma, keď na koži, je to atopický alebo alergický ekzém, ak v čreve, hovoríme o potravinovej alergii. Genetická záťaž populácie jednoznačne vzrastá. Všeobecné príčiny vzniku chronických respiračných ochorení sú výsledkom pretnutia genetickej výbavy a vplyvu okolitého prostredia, čiže environmentu. Vráťme sa k vášmu príkladu. Máte alergiu, ste teda atopik, a potom tu máme vplyv okolitého prostredia, teda kontakt s dvoma alergénmi, psom a mačkou, pričom pes je lepší ako mačka.

Prečo?

Mačacie alergény sú absolútne všade.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Navždy zdravý chrup? Odborník Jan Křivánek v rozhovore porozprával aj o nádeji ľudstva na tretie zuby 02 - Modified: 2023-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychosomatické ochorenia: Keď má duša hlavné slovo a telo volá o pomoc 03 - Modified: 2023-10-16 11:21:28 - Feat.: 0 - Title: Explózia porúch imunity: Odborník v rozhovore vysvetľuje prečo sa to deje a akú úlohu v tom zohral covid 04 - Modified: 2023-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová liečba cukrovky. Ako s ňou žiť bez obmedzení?
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 17:53