Hovorí sa, že astme často predchádza alergia alebo atopický ekzém. Mám doma mačku a psa a na obe zvieratá mám aj alergiu. Zahrávam sa? Som teda adeptom na vznik astmy?
A čo keď taký človek pravidelne užíva lieky na alergiu, teda antihistaminiká, ktoré miernia príznaky alergických reakcií?
Alergikov pribúda. Rastú aj počty astma-tikov?
Pribúda všeobecne atopikov, a atopia je dedičný sklon k alergii. Odhaduje sa, že zhruba 40 percent svetovej populácie sú atopici, majú teda geneticky dané predpoklady na to, aby sa u nich rozvinula alergia, ktorá sa môže prejaviť v rôznych cieľových (bariérových) orgánoch. Ak sú to nos a paranasálne dutiny (priestory v kostiach lebky a tváre, sú vystlané sliznicou a vyplnené vzduchom, slúžia na otepľovanie a zvlhčovanie vzduchu, ktorý dýchame, pozn. red.), ide o alergickú nádchu, keď sa prejaví na prieduškách, je to astma, keď na koži, je to atopický alebo alergický ekzém, ak v čreve, hovoríme o potravinovej alergii. Genetická záťaž populácie jednoznačne vzrastá. Všeobecné príčiny vzniku chronických respiračných ochorení sú výsledkom pretnutia genetickej výbavy a vplyvu okolitého prostredia, čiže environmentu. Vráťme sa k vášmu príkladu. Máte alergiu, ste teda atopik, a potom tu máme vplyv okolitého prostredia, teda kontakt s dvoma alergénmi, psom a mačkou, pričom pes je lepší ako mačka.
Prečo?
Mačacie alergény sú absolútne všade.
Zostáva vám 88% na dočítanie.