StoryEditor

Psychosomatické ochorenia: Keď má duša hlavné slovo a telo volá o pomoc

18.10.2023, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • „Pri liečbe zohráva hlavnú úlohu psychoterapia, často je dôležitá aj farmakologická liečba. Cieľom liečby je zachovanie pacientovej schopnosti pracovať a žiť svoj život,“ vraví Mária Vargová (50), primárka Psychosomatickej kliniky FZaSP a PNPP v Pezinku.
  • Akú šarapatu nám môže v tele narobiť naša duša? Čo najčastejšie riešia v pezinskej „Cajle“? Aká je úspešnosť liečby a ako predchádzať psychosomatickým ochoreniam?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Ako súvisí psychika s telom a čo je podstatou psychosomatických ochorení?

Psychika zahŕňa všetky naše myšlienky, zážitky, subjektívne priania, túžby aj obavy. Tie vyvolávajú rôzne emócie, ktoré „hýbu“ nielen našou dušou, ale aj telom. Termín „psychosomatika“ označuje súhrn telesných a duševných procesov. Psychosomatická reakcia je úplne zdravá podoba prežívania, veď každý pocit vyvolá nejakú telesnú reakciu a každá telesná reakcia rozpúta nejaké pocity. Pojmom psychosomatické ochorenia označujeme ochorenia, ktoré sa prejavujú telesnými príznakmi, ale ani pri dôkladných odborných telesných vyšetreniach lekár nenájde telesnú príčinu ich vzniku. Zato pri hlbšom rozhovore s pacientom sa dajú zistiť časové súvislosti medzi vznikom telesných ťažkostí a životnými udalosťami, s ktorými sa musel pacient vyrovnávať. Ide teda o poruchy, ktorých vznik a priebeh významne ovplyvňujú psychosociálne faktory. Spúšťačom je vždy psychický - duševný, emocionálny - konflikt, teda situácie, ktoré často zažívame v bežnom živote.

image

Téma 42/2023 SNÍMKA: Téma

SNÍMKA: Téma

Je zaujímavé, ako sa toto všetko dokáže vzájomne poprepájať, pričom si často myslíme, že fyzické ťažkosti sú iba záležitosťou tela. Kedy sa prišlo na to, že psychika a telo spolu súvisia?

O súvislostiach medzi telom a dušou bol presvedčený už starogrécky lekár Hippokrates, ktorý predpokladal, že pocity môžu ovládať jednotlivé orgány. Napríklad, že srdce sa pri zlosti sťahuje, pri radosti rozširuje a podobne. Pred viac ako dvesto rokmi pojem „psychosomatika“ ako prvý použil nemecký psychiater Johann Christian August Heinroth v súvislosti s poruchami spánku, o ktorých predpokladal, že sú podmienené určitými psychickými stavmi a náladami. Základný koncept psychosomatických syndrómov zaviedol pred približne sedemdesiatimi rokmi nemecký internista a psychoanalytik Franz Alexander. Hypotézy o význame rannej frustrácie a konfliktov pri vzniku psychosomatických príznakov sa potvrdzujú pri štatistických výskumoch výskytu biografických rizikových faktorov. V roku 1977 navrhol americký lekár a psychoanalytik George Engel biopsychosociálny model ochorenia, podľa ktorého sa vzájomne ovplyvňujú telo, duša a sociálne prostredie. Toto celostné chápanie ochorenia zohľadňuje všetky biologické, psychologické a sociálne úrovne procesu ochorenia.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mnohí trpia "cieľovým fetišizmom", plnia ciele, no nie sú šťastní. Pocit šťastia sa však dá natrénovať 02 - Modified: 2023-08-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fyzioterapeut: Každý orgán "visí" nejakým spôsobom na chrbtici, hrubé črevo zas reaguje na smútok 03 - Modified: 2023-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alzheimer aj samota. Ako sa pripraviť na starobu a skrátiť si roky "neživota"?
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 17:52