”Keď sa kolegovia vo firme stretnú v kuchynke a povedia si, čo ich bolí, je to viac-menej jedna z troch až štyroch vecí, ktoré trápia všetkých rovnako,” hovorí odborník. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Skryté príčiny bolesti chrbta: Čím si škodíme najviac a prečo je dlhé sedenie horšie, než niečo zle zdvihnúť?

15.09.2024, 00:00
  • Bolesti chrbta trápia veľkú časť populácie. Veľký vplyv na to má „kancelársky“ život, dlhé hodiny sedenia, málo pohybu, zlý životný štýl, slabá kondícia...
  • Popri bežných prechladnutiach sú bolesti pohybového aparátu druhou najčastejšou príčinou pracovnej neschopnosti.
  • „V porovnaní s prechladnutím je však trvanie pracovnej neschopnosti výrazne dlhšie. Často niekoľko mesiacov,“ hovorí pre magazín Téma fyzioterapeut VOJTECH KOVAŘOVIC (29), ktorý sa vo svojej ordinácii venuje deťom, dospelým aj vrcholovým športovcom. Učí na Fakulte telesnej výchovy a športu Karlovej univerzity a podieľa sa na výskume pohybu v paliatívnej starostlivosti.
  • Má telo pamäť? Aké miesta sú citlivejšie na záťaž? Čo sa deje v organizme pri nesprávnom sedení a akú škálu problémov spôsobuje?

Nedávno som počula názor jedného odborníka, že nás nedostatok pohybu zabíja. Nie je to nadsadené?

Nie je. Dáta to potvrdzujú. Existuje len málo diagnóz z oblasti civilizačných ochorení, ktoré nemajú ako rizikový faktor nízku pohybovú aktivitu. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpia vo svete až 2 miliardy dospelých nadváhou a obezitou a na ochorenia spojené s nadváhou a obezitou ročne zomrú až 3 milióny ľudí. Keby sme sa však pozreli na všetky diagnózy, ktoré súvisia s nedostatkom pohybu alebo so zlým životným štýlom, bude ich oveľa viac. Napríklad u 80 % ľudí s cukrovkou II. typu súvisí táto choroba so zlým životným štýlom. Aj vysoký krvný tlak, srdcové zlyhanie, demencia či depresívne stavy sú nejakým spôsobom spojené s nedostatkom pohybu a so zlou stravou. Bezprecedentný je v poslednom čase aj nárast množstva psychiatrických diagnóz. A pozitívny vplyv pohybu na psychické zdravie je známy. Pri pohybe sa preukázateľne zvyšuje v mozgu počet synapsií (prepojenie medzi nervovými bunkami, pozn. red.). Telo produkuje množstvo dôležitých látok, od „hormónov šťastia“ až po látky zvané myokíny. Myokíny sú signálne molekuly vyplavujúce sa zo svalov pri pohybe. A časť z nich má pomerne významný pozitívny efekt na psychiku.

image

Psychosomatické ochorenia: Keď má duša hlavné slovo a telo volá o pomoc

Nedostatok pohybu v spojení s nadváhou alebo obezitou môže viesť k mnohým chorobám. Ale čo keď ľudia s nejakým tým kilom navyše športujú? Aj to potom predstavuje zdravotné riziko?

Áno, aktívne športujúci človek s nadváhou na tom môže byť zdravotne lepšie ako človek, ktorý sa nehýbe, a napriek tomu je vďaka genetike chudý. Avšak v akomkoľvek ďalšom štádiu, teda už pri obezite prvého typu, to je inak. Najlepšia kombinácia je byť aktívny s BMI v norme.

Koľko pohybu počas dňa je ešte málo a koľko už dosť? Koľko pohybu denne by ste podľa svojich skúseností naordinovali?

Všeobecne niečo okolo 150 minút týždenne v nízkej alebo strednej intenzite alebo 75 minút vo vyššej intenzite. To je miera pohybu, ktorá by mala ponúkať maximálne benefity a zároveň nesie nízke riziko pridružených patológií z preťažovania.

O aký druh pohybu by malo ísť?

O akýkoľvek, ktorý vás baví alebo vás najmenej štve. Zásadné je vytrvať. Časť efektov totiž prichádza až po nejakom čase. Odporučil by som na začiatok niečo jednoduchšie: bežnú chôdzu alebo nordic walking (chodenie so špeciálnymi palicami, pozn. red.). Dôležitá je však pravidelnosť. Bežne to totiž vyzerá tak, že ľudia presedia denne v kanceláriách 8 až 10 hodín, potom si idú raz týždenne na hodinu zahrať squash, a majú pocit, že už urobili pre telo dosť. To je zle. Jednak squash nie je ideálna forma pohybu a jednak je to málo. Na druhej strane je to lepšie ako nič.

Čo hovoríte na najrôznejšie športové aplikácie, keď sa joga, pilates či posilňovanie s vlastnou váhou tela dá robiť len pod „vedením“ mobilu?

Som tým nadšený. Odpadá totiž častá výhovorka: „Nemám čas ísť niekam športovať.“ Stačí spustiť aplikáciu, ktorá veľmi sofistikovane povie, pokiaľ je dobre urobená, aké cviky máme robiť. A dnes je týchto aplikácií nepreberné množstvo. Vidím v tom budúcnosť v kombinácii s chytrými hodinkami, ktoré nás dobre kontrolujú už aj v rôznych záťažových situáciách. Ak máme počas dňa vysokú tepovú frekvenciu, povedia nám, že sa máme ísť vydýchať a upokojiť.

Na prudkom náraste problémov s chrbtom sa podieľa nezdravý životný štýl, nadváha, ale aj sedavé zamestnania...

Nielen to, aj používanie mnohých nových technológií súvisí so sedením. Sedíte osem hodín v práci, potom v aute alebo v MHD, prídete domov a sadnete si k televízoru alebo internetu. A to už je problém.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Navždy zdravý chrup? Odborník Jan Křivánek v rozhovore porozprával aj o nádeji ľudstva na tretie zuby 02 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako kĺby zbaviť bolesti: Najmodernejšie ortopedické zákroky, nové metódy liečby a najhoršie návyky 03 - Modified: 2024-09-09 07:26:09 - Feat.: 0 - Title: Ako lieky menia správanie: Anestéziológ vysvetľuje, aký vply má na nás anestézia či obyčajný paracetamol
01 - Modified: 2024-09-14 13:30:00 - Feat.: - Title: Kedy sa dajú odmietnuť dlhy a môžu sa domáhať veritelia zaplatenia svojej pohľadávky? (rozhovor s advokátmi) 02 - Modified: 2024-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ a otec troch dospievajúcich dcér: Fungovanie rodín sa mení, treba viac rešpektovať odlišnosti 03 - Modified: 2024-09-13 10:50:47 - Feat.: - Title: Manažérka Duálnej Akadémie pre HN: Na Slovensko sme priniesli nemecký typ vzdelávania. Na Západe má úspech 04 - Modified: 2024-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vedec Bedřich Moldan: Počasie bude plné extrémov, prudké zrážky budú striedať dlhé suchá. Čo čaká Európu? 05 - Modified: 2024-09-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Katarína Knechtová: Stráca sa normálna ľudskosť a slušnosť. Akoby sme sa dostali za hrubú čiaru
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
15. september 2024 00:02