”Paradox obezity sa týka asi dvadsiatich diagnóz, okrem cievnej mozgovej príhody sem patrí aj srdcové zlyhanie, zlyhanie obličiek a podobne. Je chyba nad takýmto pacientom zlomiť palicu s tým, že nemá cenu riešiť jeho stav kvôli hmotnosti,” hovorí lekár. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Obezitológ: Na trhu je liek, po ktorom sa chudne dvakrát viac ako po tých, čo tu máme. Až 25 kíl za rok

23.10.2024, 00:00
  • Sú považované za epidémie modernej doby. Trpia nimi milióny ľudí. Obezita a diabetes 2. typu, keď telo nevie náležite nakladať s inzulínom.
  • Súčasná medicína však prináša lieky, pri ktorých je nádej, že túto situáciu úplne zmenia.
  • „Ja sa domnievam, že s novými typmi liekov máme šancu, že v budúcnosti obezita a diabetes takmer vymiznú,“ hovorí pre magazín Téma obezitológ a diabetológ ŠTĚPÁN SVAČINA  (71), z III. internej kliniky pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice a 1. lekárskej fakulty UK.

Obezita sa často spája s diabetom 2. typu a obrátene. Čo majú tieto choroby spoločné?

Nadváha a obezita predchádzajú diabetu 2. typu. Tunajší priemerný diabetik 2. typu má BMI v polovici pásma nadváhy (BMI – Body Mass Index, index telesnej hmotnosti, pozn. red.). To znamená, že medzi diabetikmi 2. typu je asi desať percent tých, ktorí majú normálnu hmotnosť, päťdesiat percent tých, ktorí majú hmotnosť v nadváhe, a zvyšok je v pásme obezity. Nie je pravda, že by každý diabetik 2. typu bol obézny, ale typický je taký vývoj, že takýto pacient v určitej fáze života začne priberať, pretože má úsporný metabolizmus. Veľká časť z týchto pacientov má o niekoľko rokov prediabetes, teda stav, keď sa hladina cukru v krvi, teda glykémia, pohybuje na hranici normálnych hodnôt a zvýšenej glykémie, a potom sa objaví diabetes 2. typu. To je taký kontinuálny vývoj od obezity cez prediabetes až k diabetu 2. typu.

Kedy sa už bavíme o tom, že je človek obézny?

To je oficiálne dané. Ak má človek hodnotu BMI 30 a vyššiu, je obézny (pásmo 25 až 30 je nadváha, pozn. red.). BMI je ľahko spočítateľná záležitosť. Telesnú hmotnosť v kilogramoch vydelíte výškou v metroch na druhú, a kto má výsledok viac ako 30, je obézny. Ak by sme boli konkrétni, muž s výškou meter osemdesiat bude obézny, ak bude vážiť už niečo málo pod sto kíl. U ženy s výškou stošesťdesiat centimetrov bude obezita pri váhe niečo nad 75 kilogramov.

Je nejaký stav, ktorý by bol ešte nad obezitou?

Dnes už nie je. Predtým sa vymýšľali všelijaké klasifikácie typu super obézny a podobne, ale to sa už nepoužíva. Dnes sa obezita delí na prvý, druhý a tretí stupeň, ale stále je to obezita. Videl som aj človeka, ktorý mal BMI vyše 100, aj o ňom sme hovorili ako o obéznom. Niekedy môže byť obezita vyjadrená veľmi vysokými číslami.

Spomenuli by ste si, koľko vážil najťažší človek, akého ste videli?

Určite vážil niečo vyše 400 kíl. Kvôli takto obéznym pacientom vznikajú oddelenia XXL. Jedno také bolo otvorené aj u nás v nemocnici.

Ako sa vyšetruje takto obézny pacient?

Veľmi zle. Sú aj ľudia, ktorí kvôli obezite zomreli na banálnu vec, napríklad na zápal slepého čreva, pretože u nich kvôli tuku nie je možné brucho presvietiť ultrazvukom, ťažko sa vyšetrí pohmatom, a zrazu sa ukáže, že ich stav je veľmi vážny. Všeobecne je to tak, že veľký problém sú u týchto ľudí zobrazovacie metódy. Väčšina z prístrojov, teda röntgen, magnetická rezonancia či CT, je konštruovaná na hmotnosť maximálne 150 kilogramov, väčší objem sa do prístroja nezmestí. Na vyššiu hmotnosť sú konštruované prístroje veterinárne, ktoré sú využívané napríklad pre slony, kone a podobne. Ale aj tých je málo.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Virológ: HIV sa šíri nenápadne, koronavírus bol prekvapením. Ktorá pandémia môže byť najhoršia? 02 - Modified: 2024-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samovražedná vojna tela: Keď sa telo pomýli a vlastné zbrane obráti, nie na votrelca, ale proti sebe 03 - Modified: 2024-09-09 07:26:09 - Feat.: 0 - Title: Ako lieky menia správanie: Anestéziológ vysvetľuje, aký vply má na nás anestézia či obyčajný paracetamol
01 - Modified: 2024-10-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Menštruačné kŕče vedia byť neznesiteľné: Ak vás trápia každý cyklus, vieme, kde je problém 02 - Modified: 2024-10-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Analytik prezradil, kto a ako nás špehuje a aj prečo je Temu veľké riziko, ktorému vôbec nejde o tovar 03 - Modified: 2024-10-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Bojujete s častými a bolestivými migrénami? Príčina môže byť skrytá vo vašej povahe 04 - Modified: 2024-10-19 05:35:50 - Feat.: - Title: O prezidentovi rozhodne do veľkej miery Pensylvánia. Kým Bidenovi pomohla, Harrisovú pomôže potopiť (ROZHOVOR) 05 - Modified: 2024-10-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s astronómom Michalom Švandom: Čo ešte nevieme o Slnku a čo odhalili nové údaje?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. október 2024 00:06