Autoimunitnými chorobami trpí 20 % populácie. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Samovražedná vojna tela: Keď sa telo pomýli a vlastné zbrane obráti, nie na votrelca, ale proti sebe

28.09.2024, 00:00
  • Na vlastné tkanivá a orgány zaútočí imunitný systém protilátkami alebo na ne nastúpia klony „zabijáckych“ (cytotoxických) buniek. Telo začne likvidovať samo seba. Presne tak vznikajú autoimunitné choroby, ktoré sú dnes na vzostupe.
  • O tom, prečo ich pribúda, či existuje šanca na vyliečenie a prečo vôbec naše telo túto zvláštnu samovražednú vojnu vedie, sme sa v magazíne Téma rozprávali s popredným molekulárnym imunológom a mikrobiológom VÁCLAVOM HOŘEJŠÍM (74).
  • Ten už štyridsaťsedem rokov pracuje v Ústave molekulárnej genetiky Akadémie vied ČR a vo svete patrí medzi najcitovanejších vedcov.

Biele krvinky sú vlastne také zbrane našej imunity, však?

Zbraní imunitného systému je niekoľko rôznych druhov. Je to aspoň dvadsať typov bielych krviniek, a potom sú to protilátky. Tie sú produkované jedným z typov bielych krviniek, takzvanými B-lymfocytmi. Ale významné sú aj ďalšie krvné bielkoviny, ktoré nám pomáhajú brániť sa proti niektorým pôvodcom chorôb. Napríklad cytokíny, čo sú akési hormóny imunitného systému, ktoré prenášajú informácie medzi bunkami a regulujú imunitné odpovede. Celý tento systém je veľmi komplikovaný, zúčastňuje sa na ňom mnoho stoviek rôznych bielkovín. Ak je zle regulovaný, môže sa to prejaviť ako autoimunitná choroba, keď imunitný systém rozpozná nepatrične niečo, čo je organizmu vlastné, ako keby to bolo niečo cudzorodé. A zbraňami, ktoré normálne používa na boj proti infekciám, likviduje vlastné tkanivá a bunky.

image

Chudoba skracuje život: Tento stres je toxický, aj opica s vyšším sociálnym statusom má lepšiu imunitu

Vlastné zbrane určené na boj s votrelcami teda obráti proti sebe. Vy sám v jednom článku spomínate, že sa bunky odtrhnú z reťaze. Ako?

Najvýznamnejšie zbrane imunitného systému, ktoré v tomto prípade hrajú rolu, sú protilátky (tvoria ich B-lymfocyty) a potom niektoré ďalšie vybrané typy bielych krviniek. Zdôraznil by som najmä „zabijácke“ (cytotoxické) T-lymfocyty, čo je špecializované komando malých bielych krviniek schopných zabíjať iné bunky. Hlavne tie, ktoré sú infikované vírusmi alebo nejakými inými vnútrobunkovými parazitmi. Je to trochu prekvapivá a riskantná stratégia (neliečiť, ale zabíjať, pozn. red.). Vychádza z predpokladu, že keď sa infikované bunky zabijú, prestanú byť zdrojom ďalšej infekcie. Je to drsná, v mnohých prípadoch účinná metóda, lenže niekedy urobí viac škody ako úžitku. V priebehu života sa stretávame s mnohými rôznymi patogénmi. A môže sa stať, že vírus alebo baktérie, ktoré zaútočia na náš imunitný systém, majú na svojom povrchu molekulu, ktorá je podobná tej z našich vlastných buniek. A keď sa imunitný systém vyrovná s mikróbom, v dôsledku tej podobnosti sa následne pustí aj do vlastných buniek, na ktorých povrchu sa tie podobné molekuly nachádzajú. A to je práve jeden zo spôsobov, ako vznikajú autoimunitné choroby.

Napríklad?

Napríklad diabetes 1. typu, keď T-lymfocyty ničia beta-bunky pankreasu, produkujúce inzulín. Bohužiaľ, príde sa na to obvykle až v momente, keď ich choroba už takmer všetky zničí. Táto choroba prepuká obvykle v detstve a počas dospievania. Pomerne časté sú na podobnom princípe aj autoimunitné zápaly pečene či žalúdka. Alebo skleróza multiplex, kde dochádza k deštrukcii

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skryté príčiny bolesti chrbta: Čím si škodíme najviac a prečo je dlhé sedenie horšie, než niečo zle zdvihnúť? 02 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu? 03 - Modified: 2024-09-09 07:26:09 - Feat.: 0 - Title: Ako lieky menia správanie: Anestéziológ vysvetľuje, aký vply má na nás anestézia či obyčajný paracetamol
01 - Modified: 2024-09-27 16:00:00 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu diplomacie pre HN: Máme záujem posilniť slovenskú prítomnosť na trhoch globálneho juhu 02 - Modified: 2024-09-27 11:00:00 - Feat.: - Title: Návhár Boris Hanečka: Poviem vám, prečo chodím dogabaný! 03 - Modified: 2024-09-27 10:42:36 - Feat.: - Title: Lovec búrok Lukáš: Som celkom blázon, čakám do chvíle, až keď je smršť priamo nado mnou 04 - Modified: 2024-09-27 05:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Ivana Christová: Dcéra ma naučila nepresadzovať za každú cenu svoj názor 05 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Martin Rychlík a jeho sonda do sveta človečenstva: Aj moderná spoločnosť rieši, ako "dobre umierať"
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
28. september 2024 00:02