Ivan Sobička (modrá košeľa) + Vojtěch Domlátil, autori knihy Jeho Vista, rozhovor TÉMA. FOTO: MAFRA - Petr Topič
StoryEditor

Oblbnúť mozog, vypnúť žiadostivosť: Je to forma psychického násilia, tvrdia odpadlíci od Svedkov Jehovových

01.11.2024, 00:00
  • Napísali román Jehovista pod pseudonymom Martin Sodoma. Skrýva sa za ním dvojica priateľov VOJTĚCH DOMLÁTIL (45), na fotografii vľavo, a IVAN SOBIČKA (45), ktorí sa pre členov tejto cirkvi stali odpadlíkmi, s ktorými sa teraz nikto z ich bývalých súkmeňovcov nesmie rozprávať.
  • Aké to je, prežiť polovicu života v náboženskej organizácii, ktorú niektorí nazývajú sektou? Ako sa „usilovné mravce“, ktoré po svete šírili „veľkú pravdu“, po odchode od Svedkov Jehovových postupne menili na slobodné osobnosti a individuality?
  • V čom sa najviac zmenili? Čo pre nich bolo najťažšie v našom svete, ktorý predtým vnímali ako ten „satanov“? A čo o Svedkoch raz povedia svojim deťom?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Ste kamaráti, ktorí sa stretli v cirkvi Jehovovi svedkovia, a obaja ste z nej pre pochybnosti po čase vystúpili. V roku 2008 odišiel Vojtěch a Ivan až o štyri roky neskôr...

Vojtěch Domlátil: V Ivanovom živote je odrezanie sa od kamaráta opakujúca sa téma, prežil ho hneď dvakrát...

Ivan Sobička: Mal som kamaráta (v románe sa volá Dan, pozn. red.), ktorý začal chodiť po iných kresťanských cirkvách. Konfrontoval som ho s tým, že z hľadiska našej viery je to neprípustné a že toto pochybenie musí oznámiť starším v zbore. Keď to odmietol, urobil som to za neho. Bol vyhodený. Potom som ho ani nezdravil, pretože takto sa Svedkovia podľa nariadenia musia k bývalým členom správať. Inými slovami som ho udal, a k tomu všetkému ešte ostrakizoval... Len preto, že sa zaujímal o iný duchovný prúd vlastne rovnakého náboženstva.

Prečo ste to urobili?

Ivan Sobička: Z poslušnosti a poctivosti. Ale privodilo mi to obrovské psychické problémy, pretože som prežíval strašné výčitky. Snívali sa mi sny, v ktorých som s ním viedol náboženské diskusie, a nedokázal som si svoje argumenty obhájiť, pretože som čoraz viac začal chápať, že časť učenia Svedkov stojí viac-menej na vode.

Vojtěch Domlátil: A potom niečo podobné zopakoval so mnou. Tá situácia je fakt absurdná, spoločne sme pochybnosti o viere dlhodobo zdieľali, čo bolo zakázané. Nemohli sme sa s tým nikomu zo zboru zveriť. Lenže aj keď sme boli takto úzko prepojení, bolo pre nás citlivé, keď bol ten druhý o pár krokov ďalej, čo bol môj prípad. Spomínam si, že už som bol dosť radikálny, ale ešte som nebol vylúčený, a Ivan sa so mnou stretol a povedal mi, že sa už nikdy nestretneme, že môj prístup je už za hranou. Pritom on sám tomu ich učeniu už tiež neveril...

Hovorili ste o psychických problémoch. Vaša románová postava vyhľadala ráznu psychiatričku...

Ivan Sobička: Dosť to sedí aj na mňa. Keď si vypočula môj príbeh, hovorila tú vetu, ktorá sa objavila doslova aj v našom románe: „Ste zbabelec a pokrytec.“ Bola to staršia, skúsená žena, veľmi múdra, a veľmi sa s tým nemaznala. Zároveň poznala Svedkov, mala s nimi skúsenosť ešte pred Nežnou revolúciou, takže to nijako nedémonizovala.

Vy ste mali tiež výčitky svedomia?

Vojtěch Domlátil: Mňa rozrušovalo, že ľuďom dávame časopisy a presviedčame ich o názoroch, ktorým som postupne sám nedokázal veriť. No a keď som od Svedkov odišiel a začal študovať umeleckú školu UMPRUM, kde bola, naopak, hlavným krédom totálna sloboda, uvedomil som si, že tam som stále riešil, čo a ako mám robiť. Nie čo chcem robiť. A bolo pre mňa ťažké učiť sa žiť v normálnom svete, kde vám nikto nepovie, čo máte robiť. Máte toľko možností a musíte si stále vyberať. Ale podľa čoho? Podľa vnútorného hlasu? Lenže ten je určite od diabla (usmieva sa).

Čo bol prvý krok po tom, čo ste odišli z tej cirkvi?

Vojtěch Domlátil: To odchádzanie trvalo najmenej päť rokov... Osobne som zažil to „vylučovacie“ zhromaždenie, na ktorom sa oznámi, že už nie ste Svedkom. Bežne tam odpadlíci nechodia.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľ Marek Torčík: Korene šikany a násilia sú v nastavení spoločnosti. Nevieme zaobchádzať s odlišnosťou 02 - Modified: 2024-10-13 22:23:52 - Feat.: 1 - Title: Psychiater a gréckokatolícky kňaz: Táto doba nie je pre starých 03 - Modified: 2024-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľka o traumách detstva 90. rokov i odvrátenej strane života v kláštore: Ľudia sa boja, ak je ste iný
01 - Modified: 2024-10-31 16:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Ondrej Kandráč: S manželkou nám odpovedali aj na intímne otázky 02 - Modified: 2024-10-31 12:00:00 - Feat.: - Title: Návhár Boris Hanečka: Poviem vám, prečo chodím dogabaný! 03 - Modified: 2024-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová: Rozbila som sa na kúsky a zase poskladala nanovo. Je užitočné držať sa "na nule" 04 - Modified: 2024-10-30 15:22:47 - Feat.: - Title: Vystúpenie Fica v ruskej televízii má koaličné dozvuky. V SNS problém nevidia, no z Hlasu zaznieva aj kritika 05 - Modified: 2024-10-30 12:26:47 - Feat.: - Title: Už ste počuli o SPOLUZÁVISLOSTI? V tomto článku vám to odborníčka vysvetlí, máte sa mať na pozore?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
01. november 2024 00:03