StoryEditor

Psychiater a gréckokatolícky kňaz: Táto doba nie je pre starých

14.10.2024, 00:00
  • Zatiaľ čo stovky tisíc rokov sa starí ľudia tešili rešpektu a uznaniu, v súčasnosti akoby nemali čo ponúknuť.
  • Akoby životné múdrosti a skúsenosti v dnešnej uponáhľanej a pretechnizovanej dobe, preferujúcej dravosť, rýchlosť a informácie dostupné na pár kliknutí, nič neznamenali. Je priepasť medzi dnešnými seniormi a mladšou generáciou hlbšia ako v minulosti?
  • A ako byť starý a nezatrpknúť? „Najdôležitejšie je mať sa stále na čo tešiť,“ hovorí pre magazín Téma JAROSLAV MAXMILIÁN KAŠPARŮ (74), psychiater a zároveň gréckokatolícky kňaz.

Je bežné, že staršie generácie na tých mladých pozerajú s výhradami, zdá sa im, že za ich mladosti bol svet lepší. Tak to bolo vždy. Napriek tomu mám pocit, že vplyv moderných technológií v posledných rokoch tú obvyklú generačnú priepasť podstatne prehĺbil. Skutočne je pozícia dnešných seniorov o toľko horšia, ako bola napríklad pred päťdesiatimi rokmi?

Ak by som to prirovnal k behu, v minulosti jednoducho mladí bežali vpredu a starší o trošku viac vzadu. Dnes to nie je o trošku, dnes je to o veľa, mladí sú rýchlejší vďaka spomínaným technológiám a rýchlemu prísunu informácií.

Bohužiaľ to však nie je len vec vzdialenosti. Zatiaľ čo v minulosti na seba tie generácie aspoň z diaľky videli, dnešní starí a mladí sa vzďaľujú nielen smerom dopredu, ale všetkými smermi a nerozumejú si. Ja sám niekedy nerozumiem ani mladým pacientom vo svojej psychiatrickej praxi. Nielen ich slovníku, ale ani ich hodnotovému svetu.

Mnohí majú zvláštny a často nezdravý životný štýl, odlišné životné hodnoty, zvláštne koníčky, praktizujú buď dobrovoľnú samotu, alebo polyamoriu (človek má niekoľko milostných vzťahov zároveň, ale všetci zúčastnení o sebe vedia, neprekáža im to a niektorí dokonca takto dohromady aj žijú, pozn. red.).

A keď ich medziľudské vzťahy stroskotajú alebo majú psychické problémy, idú sa poradiť do mojej ordinácie, akým spôsobom to majú napraviť. Ako choré stavy, tak choré vzťahy. A ja im vlastne poradiť neviem, pretože ich životnému štýlu nerozumiem. Teraz hovorím o ľuďoch vo veku dvadsať plus, ale niečo podobné som zažil aj so štyridsiatnikmi.

Môžete byť konkrétnejší?

Manželský pár, moderný, pokrokový a progresívny, takže si vymenil partnerov s iným manželským párom. Došlo však nečakane ku kolíziám, k výčitkám, žiarlivosti, sebaľútosti a opovrhovaniu tým druhým. Kríza. Chceli rady. Musel som im popravde povedať, že to nedokážem, pretože nerozumiem ich hodnotovému svetu. Je to, akoby som sa mal rozprávať s Číňanom alebo Maďarom, jednoducho si nerozumieme.

Ako ste tú štvoricu rozmotali?

Poslal som ich k psychológovi, ktorý sa zaoberá vzťahmi a je mladší, takže tomu lepšie rozumie, alebo tak možno dokonca aj žije, a bude mať pre nich viac pochopenia. Ja som sa do ich sveta ponoriť nedokázal, nerozumiem ich hodnotovému rebríčku.

Aké hodnoty to sú?

Povrchnosť. Povrchnosť v názoroch. Povrchnosť vo vzdelaní. Povrchnosť v humore. Povrchnosť vo vzťahoch. Ale predovšetkým povrchnosť v zásadách.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-06 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: To, čoho sa muži boja 02 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Martin Rychlík a jeho sonda do sveta človečenstva: Aj moderná spoločnosť rieši, ako "dobre umierať" 03 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti nacistom i komunistom: Etnológ Leopold Pospíšil prežil džungľu aj vďaka bitke gestapa
01 - Modified: 2024-10-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Súdna znalkyňa porozprávala o tom, odkiaľ sa v nás berie zlo, akú hru v tom hrajú gény a najmä naše matky 02 - Modified: 2024-10-17 13:04:02 - Feat.: - Title: Šéf CK DAKA pre HN: Slováci cestujú už aj štyrikrát ročne. Vo februári ich do Talianska láka benátsky karneval 03 - Modified: 2024-10-17 12:05:45 - Feat.: - Title: Poslanec Hlasu, ktorý podržal Šimečku: To, čo urobil Danko, nepatrí do normálnej politiky (rozhovor) 04 - Modified: 2024-10-16 22:08:51 - Feat.: - Title: Čo rok, to Slovensku chýba ďalších tisíc najlepšie platených ľudí. Krajinu sužuje nedostatok top expertov 05 - Modified: 2024-10-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Spisovateľ Marek Torčík: Korene šikany a násilia sú v nastavení spoločnosti. Nevieme zaobchádzať s odlišnosťou
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. október 2024 00:02