”Je veľmi dôležité, aby deti cítili bezpodmienečné prijatie zo strany mamy a otca. Aby aj vtedy, keď sa ako tínedžeri potknú a urobia chybu, im tá chyba nezatvorila dvere. Nech vedia, že mama či otec bude blízko, keď budú vstávať zo zeme,” hovorí psychologička. (Téma) FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Majú všetko. Okrem obyčajného šťastia. Poznáte to? Psychologička hovorí, prečo byť dosť dobrý úplne stačí

07.11.2024, 00:00
  • Dnešné deti čelia tlakom, aké sme si kedysi ani nevedeli predstaviť. V škole, medzi kamarátmi, na sociálnych sieťach – všade sú pod drobnohľadom. Ostro sledované a pritom často izolované. Samy.
  • Rodičia sa preto pýtajú: Ako im vytvoriť bezpečné miesto, kde nájdu podporu a kde môžu byť samy sebou?
  • Psychologička PETRA ARSLAN ŠINKOVÁ (42) hovorí, že byť rodičom nie je žiadna malina. No ak chceme byť dobrí rodičia, nemusíme byť dokonalí. Nikto taký totiž neexistuje.
  • Ako zistiť, či dieťa niečo trápi? Čo robiť, keď je tlak naň priveľký? A ako vybudovať doma atmosféru, v ktorej dieťa vie, že nemusí byť perfektné, ale že je milované také, aké je?

O tom, že duševné zdravie detí dostáva zabrať, sa v súčasnosti hovorí veľmi intenzívne – a rodičia sú vyplašení. Nedávno som však doma počula aj iný názor: mami, môj pocit je, že už sa to trošku preháňa. Ale to je len pocit jedného tínedžera. Vy máte dáta a štatistiky...

Úprimne – to, čo sa deje v spoločnosti, sú všetko veci, ktoré veľmi vplývajú na deti. Počúvam o dianí v školách a počúvam aj odborných zamestnancov škôl, ktorých sme školili v rámci rôznych projektov, a jednoznačne vychádza, že je toho viac. Rozhodne neplatí, že by sa zhoršené duševné zdravie detí nafukovalo, že by sa robil postrach z niečoho, čo neexistuje. Práve naopak. Naozaj pribúda detí, ktoré majú vážne problémy a potrebujú podporu.

image

Podporu v súvislosti s akými ťažkosťami?

Vnímam narastajúce problémy súvisiace s agresivitou, neznášanlivosťou, netoleranciou medzi deťmi, ktorá často vedie k šikanovaniu. Počet detí s ťažkosťami jednoznačne stúpa. Z môjho pohľadu to teda určite nie je nafúknutý problém.

Ak má dieťa pocit, že je všetko OK, môže to byť spôsobené zrejme tým, že to vníma len cez seba a myslí si: ak som v poriadku ja, tak sú aj ostatní...

Alebo je v kolektíve, v ktorom sa stretli deti, ktoré si osvojili copingové stratégie (copingové stratégie sú techniky a mechanizmy, ktoré ľudia používajú na zvládanie stresu, ťažkých emócií, pozn. red.). Alebo majú šťastie na vyučujúcich, ktorí s nimi dobre pracujú, plus majú dobré domáce zázemie. Alebo je to tak, ako hovoríte: ja som šťastný, mám sa fajn a moji kamaráti teda tiež (úsmev).

Ťažkosti, ktoré deti majú, sa často pripisujú pandémii. Povie sa: „to covid... to vojna... to inflácia...“. Ako presne to môže spolu súvisieť?

Myslím si, že úplným základom je pochopiť, že čokoľvek, čo sa nám v živote deje, či už je to covid, vojna odohrávajúca sa u susedov alebo iné vážne udalosti v spoločnosti, ku ktorým môže patriť aj hrozba bombového útoku nasmerovaná na školu, skrátka čokoľvek sa deťom deje, dá sa to lepšie zvládnuť, ak majú rodičov a iných dospelých, o ktorých sa môžu oprieť, a majú aj spomenuté copingové stratégie, ktorými ich „vyzbrojilo“ okolie. S nimi dokážu oveľa lepšie zvládnuť náročné situácie. Ak sa deti majú o koho oprieť, vplyv vážnych udalostí je iný ako v situácii, keď sú na to samy.

Sú na to často deti samy?

Dnes sa ukazuje, že rodičia majú menej času a aj ich pozornosti smerom k deťom je menej. Dajme si úplne jednoduchý príklad. V škôlke, ktorú vediem, máme čoraz viac detí s problémami vo vývine reči, pretože sa vo výskumoch zistilo, že rodičia

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-13 22:23:52 - Feat.: 1 - Title: Psychiater a gréckokatolícky kňaz: Táto doba nie je pre starých 02 - Modified: 2024-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychoterapeut Lukáš Karas: To, čo sa vám sníva, má veľký význam. Sny vyjavujú to, čo vedomie prehliada 03 - Modified: 2024-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prežiť epidémiu samoty: Prečo nevieme byť sami so sebou a aké ochorenia nesie pocit opustenosti?
01 - Modified: 2024-11-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Zubár: Za čo (ne)môže genetika, ako veľmi je dôležitá zubná pasta a prečo by kola mala byť len na predpis? 02 - Modified: 2024-11-05 09:42:13 - Feat.: - Title: Ako som unikol Hamasu. Spoveď Izraelčana, ktorý sa vlani 7. októbra druhýkrát narodil 03 - Modified: 2024-11-05 13:33:41 - Feat.: - Title: Slovák z Chicaga pre HN: Ak máte iný politický názor než ostatní, tak vám na americkom vidieku hrozí aj bitka 04 - Modified: 2024-11-04 12:14:18 - Feat.: - Title: Otočka pri bývaní? Stúpol nám síce počet nových úverov, no nie ich výška, varuje pre HN expert NBS (rozhovor) 05 - Modified: 2024-11-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéf slovenského Tesca pre HN: Pozeráme sa po menších sídlach. Potenciál majú aj miesta s tritisíc obyvateľmi
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
07. november 2024 00:03