V posledných rokoch významne pribudlo ľudí, ktorí majú príznaky histamínovej intolerancie a z problému sa stal doslova fenomén. Čím si to vysvetľujete?
Všeobecne pribúda ochorení a ťažkostí, ktoré sú spojené s ovplyvnením našej črevnej mikrobioty (črevná mikrobiota, niekedy tiež mikrobióm, sú mikroorganizmy žijúce v tráviacej sústave človeka, pozn. red.). Tá je prvým predpokladom na zdravé črevo, ale zrejme aj alfou a omegou k dobre fungujúcej imunite a zdravému organizmu. Hneď ako sa v tomto ekosystéme, ktorý obsahuje zhruba 0,5 kg živých mikroorganizmov, niečo zmení alebo pokazí, hrozí porušenie črevnej bariéry. Mikrobiota je jej súčasťou. Tá „dobrá“ vyrába množstvo látok, bez ktorých by črevo nebolo vyživované. Hneď ako však prevládnu patogény, teda tie „zlé“ mikróby, začnú enterocyty (črevné bunky, pozn. red.), ktoré okrem iného vyrábajú enzýmy vrátane DAO (diaminooxidáza, skrátene DAO, je enzým, ktorý sa nachádza v rôznych tkanivách ľudského tela, najmä v sliznici tenkého čreva, ale aj v obličkách a placente, je zodpovedný za odbúravanie histamínu, pozn. red.) trpieť a nebudú dobre fungovať.
A mikrobiotu ovplyvňujeme stravou, je to tak?
Jednak tým, čo jeme, ale tiež tým, ako žijeme. V oboch sme v posledných sto rokoch urobili doslova hrôzostrašné zmeny. Konzumujeme priemyselne spracované potraviny a, naopak, prestali sme jesť baktérie mliečneho kvasenia, bez ktorých zdravú mikrobiotu nevybudujete. Menej športujeme, sedíme pri počítačoch, skrátka sa nehýbeme. A civilizačný kruh sa uzatvára životom v permanentnom strese. Pri strese sa produkuje aj uvoľňuje histamín, naše črevné baktérie ho vyrábajú tiež, čo vyčerpáva našu DAO, teda diaminooxidázu. Preto potom nie sme schopní reagovať na bežnú stravu, takže stačí dať si paradajkový šalát, kde môže byť až 30 mg histamínu, zapiť ho pohárikom alkoholu, ktorý ho tiež obsahuje, a telo už si s tým nedokáže poradiť. Ľudia tak začnú mať zdravotné problémy a
Zostáva vám 89% na dočítanie.
