StoryEditor

Prečítajte si úprimnú spoveď bývalej manželky Karola Duchoňa. Ako spomína na najväčšiu lásku jej života?

31.08.2025, 00:00
  • Kým dokázal spevák Karol Duchoň (1950 – 1985) vystúpiť k úplným výšinám, vo veku 35 rokov zomrel. Na cirhózu pečene ako následok alkoholizmu.
  • Štyridsať rokov je mŕtvy, napriek tomu sa teraz vezie na vlne nostalgie, na Slovensku sa opäť vo veľkom predávajú jeho novovydané platne, hrajú ho rádiá, je slávnejší, ako býval počas života.
  • Do slovenských aj českých kín prišiel film Duchoň, opisujúci jeho búrlivý život (Karla Gotta v ňom hrá Vojtěch Kotek). Aký Karol Duchoň skutočne bol? Prečo mal dlhy? Prečo sa upil na smrť? A prečo sa rozviedli?
  • ELENA DUCHOŇOVÁ (74), za slobodna Šuráková, bola prvou manželkou slávneho speváka a mamou jeho jediného potomka, dcéry Danky. Zišli sme sa v kaviarni a začali spomínať na najväčšiu lásku jej života.

Keď ste sa s Karolom zoznámili, ešte nebol známy spevák. No v zahraničí už vystupoval, však?

Áno, v osemnástich odišiel s jednou kapelou do Nemecka. Myslím si, že tam vystupovali niekde na lodi. A keď sme sa spoznali, po pol roku odišiel s inou kapelou na deväť mesiacov do Švédska. To bolo niekedy okolo roku 1969. Myslím si, že vystupovali niekde v bare.

Jazdili ste za ním?

To nešlo, pretože som ešte nebola jeho manželkou. Len sme si písali a telefonovali.

A keď sa vrátil zo Švédska, už spieval aj doma?

Nie, odišiel ešte do cudziny s orchestrom Juraja Velčovského. Medzitým tu však nahral svoju prvú pesničku Uber pary (oficiálny názov Nálady, z amerického originálu Sugar, Sugar, pozn. red.). Hneď sa z nej stal hit. Myslím si, že vyšla na malej platni. A spieval ju aj v televízii.

Čo vás na ňom vtedy najviac zaujalo?

Bol veselý a usmievavý, stále dobre naladený. S každým sa hneď skamarátil. Vždy keď mal nejakú kapelu, tí muzikanti chodili aj k nám domov.

image

Prvá manželka speváka Karola Duchoňa Elena Duchonňová a dcéra Karola Duchonň; Dana Miklášová FOTO: Dusan Kittler

Čo ste vtedy robili?

Chodila som na učňovku a učila som sa za predavačku. Potom som niekoľko rokov robila strednú školu pre pracujúcich. Lenže som prišla do druhého stavu, a tak som ju prerušila. Vlastne sme sa museli vziať, pretože som čakala Danku. Až keď mala dcéra šesť alebo osem rokov, dorobila som si maturitu v odbore obchod.

Ďalšie deti ste nechceli?

Chceli, ale akosi sa to nedarilo. A potom

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 91% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-07-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Herec a hudobník Daniel Fisher rozhovory nevyhľadáva, ak však do nejakého vstúpi, stojí za to. Tu je výsledok 02 - Modified: 2025-08-13 06:59:25 - Feat.: 0 - Title: Zdeněk Pohlreich: Každý tvrdí, že to robí z lásky, ale pre 99,9 percenta je to biznis. Tento svet je falošný 03 - Modified: 2025-08-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Herečka Jana Kvantiková: Nechcem sa zahlcovať blbosťami a snažím sa hovoriť áno. Celkom to funguje
01 - Modified: 2025-11-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Marek Trubač, odborník na etiketu a protokol: Nikto už nemá čas ani na pozdrav. A čo sa deje za múrmi paláca? 02 - Modified: 2025-11-18 19:00:00 - Feat.: - Title: S prenájmom si nesieme pocit, že oň môžeme prísť: Podľa sociologičky predovšetkým mladí žijú len pre vlastné osobné šťastie 03 - Modified: 2025-11-18 10:07:04 - Feat.: - Title: ROZHOVOR František Košarišťan alias Fero Joke o ZÁROBKOCH: „Radšej robím s dobrým tímom ľudí a za nižší honorár.“ 04 - Modified: 2025-11-18 09:08:51 - Feat.: - Title: Odmietla som niekoľko ponúk, hoci boli zaujímavé: Prestali jej chodiť ponuky a tak zmenila zamestnanie 05 - Modified: 2025-11-17 15:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Bára Basiková: Mama bola pre mňa cudzí človek
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
21. november 2025 22:56