Jiří Chrobok, fotografované pre časopis Téma. FOTO: Michal Sváček/MAFRA
StoryEditor

Ako sa vyhnúť operácii? Popredný neurochirurg nám porozprával o najmodernejšej liečbe bolestí chrbta

09.09.2025, 00:00
  • Degeneratívne ochorenie chrbtice – teda zmeny spôsobené opotrebovaním chrbticových štruktúr, najčastejšie medzistavcových platničiek, kĺbov a väzov – je proces, ktorý postupuje s vekom.
  • „Pacientom v ambulancii často hovorím, že táto choroba je trochu ako rakovina – nie v tom, že by vás ohrozovala na živote, ale že sa nezastaví. Nezabije vás, ale stále sa vyvíja. Niekedy pomaly, niekedy rýchlejšie – to je veľmi individuálne.
  • A obrovskú rolu v tom hrá aj genetika,“ hovorí pre Tému popredný český spondylochirurg, teda odborník na operácie chrbtice, JIŘÍ CHROBOK (67), z neurochirurgického oddelenia Nemocnice Na Homolce.

Na aký prípad zo sály nikdy nezabudnete?

Je to prípad, ktorý sa mi vryl do pamäti hneď na začiatku mojej neurochirurgickej praxe – čo je už viac ako tridsaťpäť rokov. Išlo o mladú ženu vo vysokom stupni tehotenstva, ktorá bola privezená po ťažkej autonehode. Bola v hlbokom bezvedomí a krvácala do mozgu. Bohužiaľ, dieťa už bolo mŕtve. Situácia bola natoľko závažná, že sme museli okamžite operovať – súčasne s pôrodníkmi. Zatiaľ čo kolega pôrodník vykonával akútny cisársky rez, my sme vykonávali rozsiahlu kraniotómiu – odstránenie časti lebečnej klenby – a evakuovali vnútrolebečný hematóm (krvná zrazenina, ktorá tlačí na mozog, pozn. red.). Počas výkonu však došlo k masívnemu krvácaniu spôsobenému vážnym stavom, keď sa prestáva zrážať krv. Bolo veľmi ťažké operáciu vôbec dokončiť. S ťažkosťami sme uzavreli operačnú ranu a úprimne povedané – nečakali sme, že pacientka prežije.

A prežila?

Jej stav sa ďalej komplikoval – na ARO sa rozvinul ťažký septický stav, musela jej byť amputovaná noha pod kolenom. A ďalší priebeh už šiel mimo nás, pretože pacientka prešla do starostlivosti iných oddelení. O dva roky neskôr sa v mojej ambulancii objavila mladá žena, ľahko krívajúca, ale bez akéhokoľvek neurologického postihnutia. Prišla kvôli plánovanej kranioplastike – teda navráteniu kostného krytu lebky. A keď som sa jej neveriacky pýtal, ako je možné, že sa tak zotavila, vyhrnula sukňu, ukázala protézu a s úsmevom poďakovala za to, že vôbec žije. To bol pre mňa moment, ktorý mi navždy pripomenul, že aj v tých najviac bezvýchodiskových situáciách je nádej.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 92% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-07-17 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Epidemiológ: Ako sa pripraviť na ďalšiu epidémiu, ak štáty postupujú chaoticky a čo sa pokazilo počas covidu? 02 - Modified: 2025-06-09 13:54:10 - Feat.: 0 - Title: Z človeka vzpriameného je zhrbený. Neurologička o tom, čo všetko vedieť a nezanedbať pri krčnej chrbtici
01 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Nič sa nezmenilo. Gauneri a korupčníci ostali rovnakí a stále idú v tých svojich ušpinených igelitkách 02 - Modified: 2025-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Kríže v kríze. Aké sú varovné signály chrbtice aj nečakané príčiny bolesti? 03 - Modified: 2025-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Epidemiológ: Naposledy vírus mutoval tak, aby nakazil čo najviac ľudí, ale neusmrtil veľa svojich hostiteľov 04 - Modified: 2025-11-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Biznis vyjednávač: Nešliapem na ego. Ukazujem rešpekt, aj keď nesúhlasím, menej hovorím a počúvam 05 - Modified: 2025-11-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Ľudia na sieťach vyjadrujú nenávisť tak, aby ju neskôr mohli poprieť, približuje filozof
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
01. december 2025 14:29