Je zjednodušujúce povedať, že instantné rovná sa zlé.  FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Ako sa "vylepšujú" potraviny: Sú lokálne naozaj zdravšie a ktoré ultraspracované sú najhoršie?

08.10.2025, 00:00
  • Kde sa končí bežné spracovanie potravín a začína „to nebezpečné“? Prečo je domáce zaváranie často menej „čisté“ ako priemyselná výroba? Ako sa rozpozná kvalitná paštéta?
  • Je normálne, že syry alebo jogurty vydržia v chladničke aj tri mesiace? A ako sa vylepšujú „prirodzené“ potraviny? Prečo banán z nášho supermarketu chutí inak ako ten odtrhnutý na rovníku? Chutili v minulosti paradajky lepšie? 
  • Aj to sme prebrali magazíne Téma s JANOM PIVOŇKOM (46), z Ústavu konzervácie potravín Vysokej školy chemicko-technologickej (VŠCHT) v Prahe.

Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia ultraspracovaných potravín, ktoré lákajú nízkou cenou, dlhou trvanlivosťou a rýchlou a jednoduchou prípravou, môže zvyšovať riziko srdcovo-cievnych ochorení, ako sú infarkty a mŕtvice, ale aj psychických problémov, napríklad depresií...

Tu je dôležité vedieť, ako tieto štúdie vznikajú. Väčšinou ide o veľké populačné analýzy založené na štatistickom spracovaní dát, ktoré často pochádzajú aj z rôznych historických období. Zber dát sa často líši. Takže to, čo z týchto dát vyplýva, je určitá súvislosť medzi spôsobom stravovania a výskytom chorôb, avšak príčinný vzťah je veľmi ťažké preukázať. Inými slovami, vieme, že určité stravovacie návyky môžu byť spojené s vyšším rizikom, ale nemôžeme jednoducho povedať: „Keď prestanete jesť ultraspracované potraviny, riziko zmizne.“ Tak to bohužiaľ nefunguje. Oveľa užitočnejšie je apelovať na výrobcov, aby k receptúram pristupovali zodpovedne, zachovali v potravinách hodnotné zložky a nevytvárali produkty, ktoré sú síce lacné, ale nutrične chudobné. A zároveň by spotrebitelia mali chápať, čo vlastne jedia – a ako daný výrobok zapadá do ich celkového jedálnička. Keď si instantnú polievku s glutamátom dáte raz za čas, nie je to problém. Ten nastáva, ak ju máte na obed každý deň a nahradí vo vašom jedálničku pestrú stravu.

Keď ste v supermarkete, automaticky míňate regály s ultraspracovanými potravinami, alebo si ich občas tiež kúpite?

Ja si potraviny nijako automaticky nevyberám ani neodmietam. Jednak preto, že na prvý pohľad ani nespoznám, čo všetko by spadalo do tej kategórie, a jednak tiež preto, že nie každá spracovaná potravina je nutne škodlivá alebo výživovo nevhodná. V mnohých prípadoch je spracovanie prospešné, predlžuje trvanlivosť, pomáha zachovať dobrú chuť, obmedzuje straty živín a zlepšuje ich využiteľnosť. Napokon, preto sa potraviny historicky začali spracovávať.

Dá sa povedať, že typickým príkladom ultraspracovanej potraviny sú instantné jedlá z „vrecúšok“?

Také jednoduché to určite nie je. Nedá sa povedať, že každá instantná alebo dehydratovaná potravina (zbavená vody; vďaka tomu je možné uchovať chuť jedla prakticky bez zmeny a obmedziť používanie konzervantov, pozn. red.) je automaticky ultraspracovaná alebo nevhodná.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-08-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fenomén medzi „chorobami“: Ako spoznať skutočnú histamínovú intoleranciu a ktorým potravinám sa vyhýbať? 02 - Modified: 2025-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neznesiteľná únava - keď nepomáha spánok ani oddych: U ťažších prípadov utrpenie vedie aj samovražde
01 - Modified: 2025-12-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Invazívne, škodlivé. Štúdia sumarizuje vpád jedného druhu produktov do stravy 02 - Modified: 2025-12-02 12:29:12 - Feat.: - Title: Eva Pavlíková prehovorila o zdravotných problémoch: Predstavenie odohrala v takomto stave 03 - Modified: 2025-12-01 14:41:15 - Feat.: - Title: Kenská diplomatka pre HN: Afrika tvorí budúcnosť celej planéty. Hlavnou témou sa tu stáva produkcia potravín 04 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Trumpovi dochádzajú sily, stráca sa v prejavoch, píše denník. Lacný plátok, ľavicoví šialenci, zúril prezident 05 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Nič sa nezmenilo. Gauneri a korupčníci ostali rovnakí a stále idú v tých svojich ušpinených igelitkách
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
03. december 2025 18:40