StoryEditor

Autokamera a zákon? Polícia radí, kde si ju môžete pripevniť

11.04.2018, 11:00
Môže pomôcť, no tiež narobiť problémy. Reč je o autokamerách a ich následnom používaní.

Autokamery používa stále čoraz viac vodičov a patria medzi pomerne obľúbené doplnky auta. Táto maličkosť vám môže v niektorých prípadoch pomôcť pri určovaní napríklad vinníka dopravnej nehody. Internetom dávnejšie kolovalo video, kde do vodiča vychádzajúceho z vedľajšej cesty spredu nacúvalo auto.

To čakalo priamo pri križovatke a jednoducho si počkalo, kedy pôjde vozidlo, vďaka ktorému by mohli urobiť poistný podvod a tváriť sa ako tí "poškodení". Nepodarilo sa, vodič do ktorého narazili mal v aute totiž kameru a všetko zaznamenal.

Nedávno polícia na svojom facebooku zverejnila napríklad aj video vodiča, ktorý sa počas jazdy dostal do potýčky. Tá sa skončila bitkou s kameňom a zbraňou.

Vyvarujte sa zverejneniu

To sú príklady, kedy vám môže autokamera za pár eur, pomôcť pri dokazovaní skutočností. Existujú však aj určité problémy, ktoré vám hrozia. Prvým je napríklad neoprávnené zverejnenie videozáznamu na internet. Záznam môžete použiť pri komunikovaní s políciou či poisťovňou, no jeho zverejneniu napríklad na sociálnych sieťach sa radšej úplne vyhnite.

​Mohlo by sa totiž stať, že aj napriek dokázaniu napríklad vašej neviny by sa mohol druhý vodič ohradiť voči zverejneniu záznamu a podať podnet Úradu pre ochranu osobných údajov za zneužitie osobných dát. A následne by ste platili mastnú pokutu.

Na Slovensku (metodické usmernenie č.3/2013 o kamerových informačných systémoch, osobných údajoch vo vozidlách od úradu na ochranu osobných údajov SR) platí, že zverejnené zábery nesmú nijako identifikovať ľudí na zázname. Je potrebné teda „zatrieť“ registračnú značky (EČV), tváre a podobne. V zahraničí, napríklad v Rakúsku, by ste však mali veľký problém s akýmkoľvek zverejnením.

Kde môžete kameru umiestniť?

Platí tiež zásada, kam takúto autokameru vo vozidle umiestniť. Je potrebné nájsť to správne miesto, inak sa môže stať, že práve ona sa stane príčinou nehody. Veľmi prísne berú policajti jej umiestnenie najmä v Rakúsku či Nemecku. Všeobecne však platí, že nemá byť pripevnená v zornom poli vodiča.

O detailoch hovorí v najnovšom video zo série Ábeloviek aj policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Podľa jeho slov je "vodič povinný zabezpečiť pred jazdou a počas jazdy, aby sa vo výhľadovom poli vodiča nenachádzali predmety, ktoré môžu odvádzať pozornosť od bezpečného vedenia vozidla".

Toto výhľadové pole však nie je nikde v zákone definované, keďže pri každom vozidle, vodičovi a nastavení sedadla je individuálne. Následne je teda pri kontrole ťažké určiť, že vám kamera naozaj zasahuje do zorného poľa (ak nemáte kameru doslova pred očami). Sankcie sú teda len ojedinelé.

Policajný viceprezident vo videu taktiež radí, ako si môžete pri montovaní autokamery pomôcť s určením správneho miesta. "Posaďte sa za volant vozidla a pohľadom upreným na čelné sklo (ako keby ste šoférovali) zistíte, kam siaha vaše takzvané zorné pole. To isté môžete urobiť aj pohľadom cez bočné sklá. Miesta mimo vášho výhľadového pola vo všetkých smeroch, sú tým vhodným miestom na umiestnenie navigácie či kamery, pričom stále platí, že jej umiestnenie nesmie odvádzať pozornosť od bezpečného vedenia vozidla," konštatuje Ábel.

Predmety zavesené napríklad na spätnom zrkadle v interiéri však odvádzajú pozornosť vodiča oveľa viac, ako napríklad fixne umiestnená autokamera.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 11:16