StoryEditor

Najlacnejší na Slovensku. Je prvá Dacia svojho druhu vydarený elektromobil pre masy?

28.01.2022, 10:04
Hoci ide o skutočne rozmerovo malé e-auto, priestorom dokáže mnohých prekvapiť. Pozrite sa preto na silné i slabé stránky očakávaného najdostupnejšieho elektromobilu na Slovensku.

Pár mesiacov po predstavení najdostupnejšieho elektromobilu na Slovensku a vôbec prvého plne elektrického automobilu rumunskej značky Dacia sme získali túto novinku na domáci redakčný test. Označenie "svoj" však v prípade automobilky nemožno brať tak úplne doslova, nakoľko vo vývoji hral významnú úlohu čínsky elektro model od Renaultu.

Práve z neho nová elektrická Dacia Spring priamo vychádza. Aj napriek tomu môžeme hovoriť o revolúcii v podaní výrobcu, nakoľko nič podobné sa zatiaľ v ponuke značky doposiaľ neobjavilo. Výrazné rozdiely oproti spomínanému elektrickému Renaultu menom K-ZE teda nemožno čakať, odlišná je u sériového rumunského modelu v zásade iba maska chladiča s iným vnútorným vyhotovením či osadené logo a farebné detaily.

Práve počas týždňového testovania svet dokonca obleteli správy o úspechoch v anketách o najlepšiu kúpu roka, či o auto s najlepším pomerom ceny a protihodnoty. Bohužiaľ, pridali sa k nim aj trochu znepokojivé správy z bezpečnostných previerok novinky, kde Spring spolu s koncernovým kolegom Zoe pohoreli. O výsledkoch informovalo konzorcium Euro NCAP.

Aj napriek tomu pritiahne kompaktný mestský elektromobil množstvo pozornosti a bude vyhľadávaným spoločníkom primárne do mestskej džungle. V teste sme sa zamerali hlavne na zodpovedanie čo možno najväčšieho množstva otázok, ktoré u záujemcov i širokej verejnosti môžu vzniknúť a ktoré mnohí položili pod videom z prvej zoznamovacej jazdy. 

​V útrobách vozidla pracuje elektromotor s výkonom skromných 33 kW a 125 Nm, ktorý dokáže hmotnosť necelej tony vystreliť na stovku za 19,1 sekundy. Maximálka je potom obmedzená na 125 kilometrov za hodinu. Tieto údaje len potvrdzujú fakt, že model bude slúžiť primárne v meste alebo na krátkych trasách medzi mestami.

Aká je teda Dacia Spring z dlhodobejšieho pohľadu, v čom vyniká a v čom treba robiť isté ústupky či kompromisy, prípadne pre koho je určená? Všetko podstatné sa dozviete v súhrne odpovedí vo videu vyššie. Cena modelu štartuje vo výške 17 100 eur s výbavou Comfort alebo od 18 700 eur s bohatšou výbavou Comfort Plus.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/testy, menuAlias = testy, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 17:21