StoryEditor

Fico a Gyurcsány sa budú zbližovať

10.10.2007, 00:00
Európski socialisti sa rozhodli spriateliť premiérov Slovenska a Maďarska. V čase pretrvávajúceho napätia medzi oboma krajinami chcú, aby sa premiér Robert Fico a Ferenc Gyurcsány začali neformálne stretávať.

Dôvodom má byť zlepšenie vzťahov nielen medzi krajinami, ale aj ich predstaviteľmi. HN to potvrdili viacerí poslanci európskeho parlamentu, ktorí sú členmi frakcie eurosocialistov. "Ešte musíme rozhodnúť, kde a kedy pripraviť taký priestor, kde sa takéto stretnutia budú môcť konať - a čoraz častejšie," povedal podpredseda strany eurosocialistov a zároveň šéf pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá slovensko-maďarskými vzťahmi Hanes Swoboda. Fico aj Gyurcsány totiž sedia vo frakcii európskych socialistov spolu - Fico ako predseda Smeru-SD a Gyurcsány ako šéf Maďarskej socialistickej strany.
Prvé "rande" už je v pláne
Europoslankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová, ktorá je členkou pracovnej skupiny pod Swobodovým vedením, hovorí, že eurosocialisti kladú dôraz na neformálne stretnutia oboch premiérov. Riešiť ich budú na vnútrostraníckej úrovni. "S tým, že by sa pripravili témy, o ktorých by pán Fico a pán Gyurcsány mohli spolu neformálne hovoriť. Hľadá sa priestor na to, ako zlepšiť v budúcnosti aj na oficiálnej úrovni slovensko-maďarské vzťahy," vysvetľuje Beňová. Podľa hovorkyne premiéra Silvie Glendovej sa predseda vlády nebráni neformálnemu dialógu. Za mimoriadne dôležité však považuje aj oficiálne stretnutia. "Z toho dôvodu predseda vlády Robert Fico pozval svojho maďarského partnera na oficiálnu návštevu Slovenska," potvrdila HN. Dátum stretnutia zatiaľ nevedela konkretizovať. Maďarskej strana potvrdila, že najbližšie pracovné stretnutie premiérov sa uskutoční v Lisabone. Obaja sa tam zídu počas informačného stretnutia Kancelárie Európskej únie. "Tam budú mať príležitosť, aby sa dohodli na osobnom stretnutí," povedala hovorkyňa vlády Éva Lőrincsik.
Ako zmierniť vášne
Politológ László Öllös pokus zo strany eurosocialistov zblížiť premiérov chápe. Podľa neho je hlavným dôvodom to, že sa frakcia pokúša nájsť akékoľvek riešenie na zmiernenie vášní. "Do určitej miery krátkodobo sa môže podariť vzťahy normalizovať. To znamená, že budú existovať vedľa seba bez nejakých špecifických vyjadrení na adresu druhej strany." Öllös je však presvedčený, že upokojenie situácie medzi oboma krajinami nezávisí len od stretnutí a vzťahov oboch premiérov. Dôležité budú aj kroky a výroky národniarov a ich predsedu Jána Slotu. Vzťahy, ktoré sa predsedom vlád možno podarí vybudovať, by sa tak mohli veľmi rýchlo zrútiť.
Prečo neformálne?
Spôsob neformálnych stretnutí bol podľa europoslanca Vladimíra Maňku, ktorý je poverený zastupovaním Smeru v pracovnej skupine, zvolený zámerne. Na opakovaných neoficiálnych stretnutiach podľa neho dochádza k lepšiemu zbližovaniu tých, čo sa stretnú. To vraj môže viesť k vytváraniu lepších vzťahov do budúcna. "Keď obidvaja prejavujú dobrú vôľu a myslia to všetko úprimne, tak sa veci skôr zlepšujú." Maňka nevedel spresniť, kde by sa mali spomínané stretnutia odohrávať. Je však presvedčený, že niektoré by sa mohli uskutočniť aj na neutrálnej pôde. "Môže byť stretnutie jedno na Slovensku a jedno v Maďarsku, bude to asi bližšie, keď sa budú stretávať doma." Beňová predpokladá, že práve takéto stretnutia môžu byť pre Roberta Fica dobrým riešením. "Predpokladám, že aj pre neho by to mohla byť veľmi rozumná cesta."
Podľa politológa Öllösa je voľba neformálnych stretnutí dobrý nápad. Formálne stretnutia sú vopred pripravené a dejú sa podľa neho vždy pod nejakou zámienkou, väčšinou iba kvôli podpisu predsedov vlád na nejaký dokument. Neoficiálne sa môžu stretávať aj niekoľkokrát. "Na neformálnych ich nič neviaže, neformálne stretnutia nemusia okamžite viesť k nejakému úspechu." Eurosocialisti podľa Öllösa očakávajú, že obaja premiéri budú napredovať, a to nielen v komunikácii. Frakcia im totiž bude určovať témy a tempo, čo bude pri spoločných "rokovaniach" dôležité.
`
Už sa stretli
Fico sa s Gyurcsánom prvýkrát a aj naposledy stretol v júni po Summite vyšehradskej štvorky v Bratislave. Prelomili tak 4,5-ročné obdobie, počas ktorého sa neuskutočnila ani jedná schôdzka slovenského a maďarského premiéra. Obaja premiéri sa mali stretnúť už v októbri 2006 v Maďarsku. Gyurcsány však vtedy schôdzku zrušil na poslednú chvíľu kvôli výrokom Jána Slotu. Nahnevalo ho, že sa Fico od jeho výrokov nedištancoval.

Kde by sa mohli stretnúť
- o Ficovi je známe, že sa pravidelne chodieva korčuľovať na hrádzu, rád hráva futbal
- Gyurcsány chodieva každé ráno behať, vášnivo rád bloguje, zviditeľnil sa videoklipom, na ktorom tancoval vo svojej pracovni

01 - Modified: 2003-06-16 07:31:51 - Feat.: 0 - Title: Kto je to Milan Špak? 02 - Modified: 2003-06-16 07:35:16 - Feat.: 0 - Title: Kancelárie pribúdajú ako huby po daždi 03 - Modified: 2003-06-16 07:39:34 - Feat.: 0 - Title: TEST: Peugeot 607 2,2 HDi 04 - Modified: 2003-06-16 07:42:31 - Feat.: 0 - Title: Švédska raketa Volvo S60R
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 18:52