StoryEditor

Desať jedov v potravinách, ktoré ohrozujú naše zdravie

31.08.2015, 00:00

Zlepšujú chuť, predlžujú trvanlivosť, zvýrazňujú farbu. Chemické látky v potravinách sa stali súčasťou nášho jedálnička a len ťažko sa im dá vyhnúť. Niektoré z nich však ohrozujú naše zdravie. HN prinášajú zoznam desiatich látok, na ktoré si treba dať pozor.

Olovo

Do prostredia sa dostáva z priemyselných splodín a cez vysoký obsah v pôde sa môže vyskytnúť aj v potravinách. Okrem ovocia a zeleniny sa môže vyskytovať aj v pitnej vode a v dôsledku kontaminovaných krmív aj v mäse. Vďaka znižovaniu znečisťovania jeho obsah v potravinách stále klesá, a preto je intoxikácia olovom veľmi nepravdepodobná. Pri vyššom obsahu spôsobuje poruchy nervového systému a slinivky.

Aspartam

Dvestokrát sladší ako cukor, používa sa vo viac než 6000 potravinách. Syntetické sladidlo aspartam, známe aj pod skratkou E951, sa používa ako náhrada cukru v žuvačkách, niektorých jogurtoch či raňajkových cereáliách. Zvýrazňuje arómu a zvyšuje chuť do jedla. Používa sa od roku 1974, v roku 2008 bol dokázaný jeho negatívny vplyv na nervové funkcie a hormonálnu rovnováhu. Objavili sa aj výskumy, ktoré potvrdili, že zvyšuje riziko infekcie. Zároveň je jeho konzumácia nebezpečná pre osoby s vrodenou poruchou metabolizmu. V roku 2013 však označil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín aspartam za naďalej bezpečný.

Glyfosát

Je to jeden z najbežnejších pesticídov na európskych poliach. Nedávno ho však Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny zaradila na zoznam potenciálne nebezpečných látok. Používa sa v poľnohospodárstve na odstránenie burín, ale vyskytnúť sa môže aj v parkoch. K zvýšeniu jeho spotreby došlo po zavedení geneticky modifikovaných organizmov (GMO), ktoré sú voči jeho pôsobeniu odolné. Existujú dôkazy o tom, že spôsobuje rakovinu a poškodzuje DNA. Obavy sú aj z jeho negatívneho pôsobenia na ľudský hormonálny systém.

Glutaman sodný

Charakteristická mäsová chuť z neho robí najviac používané dochucovadlo. Glutaman sodný alebo E621 sa nachádza v koreniacich zmesiach, sójových omáčkach či instantných polievkach. Často sa používa v ázijskej kuchyni. Negatívne môže ovplyvňovať vývoj mozgu detí. Po jeho požití sa môžu objaviť bolesti hlavy, závraty, búšenie srdca či vracanie. Tieto príznaky sa nazývajú aj syndróm čínskej reštaurácie.

Dioxín

Jeden z najúčinnejších jedov vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe herbicídov. V roku 2011 sa vysoká koncentrácia rakovinotvorného dioxínu objavila v bravčovom mäse a vo vajciach na farme v Dolnom Sasku. Krátkodobé vystavenie tejto látke spôsobuje kožné ochorenia a poruchy pečene. Dlhšie pôsobenie dioxínu na organizmus môže zapríčiniť zhoršenie imunitného systému a poškodenie reprodukčných funkcií.

Dusitan draselný

Predlžuje životnosť výrobkov, dodáva farbu a údenú chuť. E249 je veľmi ťažké nahradiť inou látkou. V kombinácii s prírodnými sekundárnymi amínmi tvorí rakovinotvorné látky. Nachádza sa v pečených, údených a silne solených jedlách. Slúži ako stabilizátor farby v naloženom mäse, párkoch, šunkách a konzervovanom mäse. Dusitany sa dostávajú do potravín aj prostredníctvom použitých hnojív.

Acesulfam K

Látka s označením E950 slúži ako zvýrazňovač chuti a sladidlo. Vyznačuje sa dlhou trvanlivosťou, je bez kalórií. Používa sa v cukríkoch, nealkoholických, ale aj alkoholických nápojoch a instantnej káve. Toxické účinky neboli preukázateľne dokázané. V malých množstvách by mala byť látka bezpečná. Existujú však štúdie, ktoré uvádzajú zvýšený výskyt nádorov u potkanov kŕmených touto látkou.

Amarant

Farbivo Amarant alebo E123 je chemická zlúčenina červenej farby. Používa sa na zafarbenie pudingov, cereálií, koláčov a alkoholických nápojov. Existuje podozrenie, že pri vyšších koncentráciách spôsobuje rakovinu. Môže tiež spôsobiť poškodenie obličiek či zapríčiniť poruchu plodnosti. V niektorých krajinách je už používanie tejto látky zakázané, Európska únia sa snaží o výrazné obmedzenie jeho používania.

Akrylamid

Látka vznikajúca pri tepelnej úprave pokrmov za vysokých teplôt, ktorá môže spôsobovať rakovinu. Pri teplotách nad 160 stupňov Celzia vzniká vo významných množstvách. Platí to predovšetkým pre výrobky na cereálnej báze, ale môže vzniknúť aj pri tepelnej úprave mäsa obsahujúceho vysoký podiel múky. Pravdepodobne bol súčasťou našej stravy od začiatku tepelného upravovania pokrmov.

Hliník

Vyskytuje sa ako súčasť povlakov cukroviniek a dekorácie u pečiva. Nájsť ho môžete aj v sušených potravinách, kandizovanom ovocí a sypanom čaji. Hliník ohrozuje reprodukčný systém a vývoj nervového systému. Odborníci odporúčajú vyhnúť sa nápojom a potravinám v hliníkových plechovkách.

01 - Modified: 2007-09-05 20:48:59 - Feat.: 0 - Title: Štát bude vidieť, kto s kým hovorí
01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 03 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 04 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 05 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:25