StoryEditor

Procházka odhaľuje podvod s pozemkami pre Jaguar. Podozrieva štátnu firmu

26.08.2015, 10:14
Šéf strany Sieť poukázal na podvod pri odkúpení pozemkov, kde bude stáť závod automobilky Jaguar Land Rover.

Podľa neho bolo podvedených približne 70 ľudí. Celkový odhadovaný zisk pre špekulantov je podľa predstaviteľov strany Sieť dva milióny eur.

Procházka vysvetlil, že títo ľudia predali svoju pôdu firme Poľnoshodárska pôda s.r.o. za pár centov, pritom o niekoľko týždňov na to ju štát ponúkal za 15 eur za meter štvorcový.

Pred dvoma týždňami sa objavili prvé informácie o tom, že len pár týždňov pred oficiálnym potvrdením príchodu novej investície do Nitry 'behali' za vlastníkmi pôdy rôzni ľudia a ponúkali im cenu na úrovni desiatok centov, pričom štát ponúka cenu na úrovni 15 eur. Za celými týmito podvodmi stojí firma Poľnoshospodárska pôda s.r.o., ktorá vykazuje známky schránkovej firmy,“ hovorí šéf strany Sieť.

Doplnil, že podľa zmlúv, ktoré mali k dispozícii, sú veľmi podobné zmluvám, ktoré používa štátna akciovka MH Invest, ktorá vykupuje pôdu. 


Prečítajte si aj: Pôdu predali za desiatky centov. A prišiel Jaguar
                             Pozemky pod Land Rover chce predať Miklošov muž


Procházkove podozrenia

Druhou okolnosťou je podľa neho fakt, že zmluvy, ktoré "šmejdi" pár týždňom pred potvrdením investície ponúkali ľuďom, sú veľmi podobné ako zmluvy, ktoré teraz predkladá MH Invest. Líšia sa v zásade len vo veciach, v ktorých sa líšiť musia, čiže vyplývajú z toho, že jednu ponuku dávala súkromná spoločnosť a druhú dáva štátna spoločnosť na základe iného predpisu.

"Ten zoznam a tie zmluvy s veľkou pravdepodobnosťou pochádzajú z jednej dielne, čo zakladá ak nie 100-% istotu, tak prinajmenšom veľmi dôvodné podozrenie, že 'šmejdácky odkup' organizoval niekto blízky príprave a organizácii štátneho odkupu pozemkov," upozornil predseda Siete.

"Naším cieľom, cieľom Siete, je urobiť všetko pre to, aby sa investícia v Nitre čím skôr rozbehla. Je teraz rad na vláde, aby povedala, čo je schopná a ochotná urobiť pre to, aby zabezpečila spravodlivosť pre desiatky starších ľudí z okolia Nitry. Či už to bol úmysel alebo babráctvo, je dôležité, aby ho vláda napravila. Pretože tak, ako je veľmi dôležitá ochrana záujmov bežných ľudí, ktorí prišli týmto šmejďdckym postupom o peniaze, tak aj tých 5-tisíc až 8-tisíc pracovných miest je príliš dôležitých na to, aby sa s nimi hazardovalo," dodal.

Stromček: Špekulantom žiadne peniaze nevyplatíme

Pozemkovým špekulantom nebudú podľa slov splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktora Stromčeka vyplatené nikdy žiadne peniaze.

"Vieme o tom, vedeli sme o tom, máme na to pripravené riešenie. Robili sme to jednak z hľadiska legislatívy, ktorá bola menená na začiatku júla a jednak tým, že sme prijali opatrenia na to, že nebudú vyplácaní tí, ktorí sa podvodným spôsobom dostali k nižším cenám (pozemkov), ako je štát pripravený platiť," zdôraznil Stromček na brífingu v reakcii na vyjadrenia predsedu strany Sieť.

 

Kúpna zmluva na pozemky pod novú automobilku

Kúpna zmluva na pozemky pod novú automobilku

Kúpna zmluva na pozemky pod novú automobilku

01 - Modified: 2007-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nákupy: parfum z Paríža, móda z Londýna
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:51