StoryEditor

Predaj luxusných bytov v novom centre Bratislavy poľavil. Rátali sme s tým, hovorí pre HN manažér

20.12.2022, 19:30

V rozhovore s Jaroslavom Midom, investičným riaditeľom spoločnosti Mint Investments, sa dozviete:

  • Čo prinesie projekt Metropolis do bratislavského downtownu.
  • Ako dlho trval proces prípravy a realizácie projektu.
  • Či bude trh s prémiovými nehnuteľnosťami v blízkej budúcnosti ohrozený.
  • Aký ďalší vývoj očakáva na realitnom trhu. 

Ako napreduje projekt Metropolis?

Projekt napreduje podľa plánu. Dnes sa nachádzame medzi ôsmym a deviatym nadzemným podlažím, pričom jedno podlažie sa vybetónuje približne za tri týždne. Predpokladáme, že v júli budúceho roka by sme mohli mať dokončenú betónovú konštrukciu až po najvyššie podlažia budov, čiže šestnáste a osemnáste. Potom sa bude dorábať detail a dokončenie je naplánované na prvý kvartál 2024. Kolaudácia je naplánovaná na druhý kvartál 2024. 

Veľa developerov rado opisuje svoje projekty typickým marketingovým jazykom, no skúsme to trochu inak. Čím sa podľa vás Metropolis najviac líši od iných slovenských prémiových projektov?

Myslím si, a že to teda nie je len „marketingový kec“, keď poviem, že máme najlepšie technológie v okolí. Nikto v danej lokalite totiž nemá stropné kúrenie a chladenie. Máme špičkovú rekuperáciu vysokej kvality, ktorú taktiež nemá nikto v okolí, čo potvrdil aj náš dodávateľ. To sa napokon odrazilo aj na počte záujemcov, ktorých do projektu prilákal vysoký technologický štandard. V rámci interiérových prvkov využívame talianske značky. K dispozícii pre klientov je až 16 odtieňov veľkoformátových gresových obkladov a dlažieb, z ktorých si môžu vybrať. Pre interiér sme zároveň zvolili dvere s nadštandardnou výškou s bezfalcovým kovaním, klienti majú rovnako na výber zo šiestich odtieňov celodrevených podláh. V projekte sa budú nachádzať aj delivery boxy na doručovanie jedla či iných zásielok, ktoré budú fungovať v spolupráci s recepciou. Myslím si však, že najviac sa od konkurencie odlišujeme dizajnom stavby. Obe budovy vytvárajú tvar písmena M, ktorý je trochu atypický v rámci okolitých budov, no určite bude do lokality zapadať a zároveň sa odlišovať od všetkých ostatných. Som teda presvedčený, že v downtowne zaujme veľmi dobrú pozíciu. 

Na stránke v jednom z vašich blogov píšete, že Metropolis prinesie inovatívne technologické riešenia, ktoré budúcim rezidentom ušetria nemalé peniaze na energických úsporách. Energie sú aktuálne veľmi diskutovanou témou, koľko by na nich teda v projekte obyvatelia ušetrili?

Presne zhodnotiť to zatiaľ v tejto fáze projektu nie je možné. Cielime na to, aby projekt disponoval certifikátom najvyššej energetickej udržateľnosti A0, v tom prípade by sa úspora energií mohla pohybovať na hodnote okolo 20 až 25 percent, ale presnejšie čísla budeme poznať až po inštalácii a testovaní, čo bude asi v máji 2023. V rámci výstavby, čo nie je bežné na Slovensku, sme zároveň vytvorili vzorový byt pre technológie a materiálový štandard. V ňom dopredu inštalujeme a testujeme rôzne prvky, technológie, materiály, a až po vyladení všetkých detailov začne prebiehať realizácia jednotlivých bytov. Tento projekt je technologicky nadštandardný a my chceme mať istotu, že všetko bude stopercentne fungovať. 

Projekt ste predstavili v roku 2017, no v príprave bol omnoho skôr. Kedy presne nápad vznikol?

Na projekte sa pracovalo postupne od roku 2008, príprava teda trvala niekoľko rokov, počas ktorých sme projekt vyšperkovali do aktuálneho stavu, typu bytov ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-10 22:43:22 - Feat.: 1 - Title: Kto kupuje na Slovensku miliónové byty? Cudzinci sú pri záujme o luxus v menšine 02 - Modified: 2022-11-09 13:57:13 - Feat.: 1 - Title: Žiadne zlacňovanie bytov, naopak môžu mierne zdražieť, hovorí pre HN jeden z lídrov trhu 03 - Modified: 2022-10-09 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Developer, ktorý stavia štvrť pod Hradom: Ľudia si na rast úrokov postupne zvyknú 04 - Modified: 2022-09-23 22:11:53 - Feat.: 1 - Title: Šéf Penta Real Estate: Pri drahších bytoch polovica klientov pošle peniaze priamo na účet bez hypotéky
01 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 02 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 04 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 05 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:28