Rubens Menin Teixeira de SouzaReuters
StoryEditor

Brazílsky miliardár, ktorý stavia domy najchudobnejším ľuďom

18.06.2018, 00:00
Svetovým EY podnikateľom roka sa v sobotu večer stal brazílsky stavebnícky bos Rubens Menin Teixeira de Souza.

Od nášho vyslaného redaktora v Monte Carle Pavla Novotného

Počas takmer štyroch desaťročí existencie svojej firmy postavil viac ako 320-tisíc sociálnych domov a bytov, čím poskytol strechu nad hlavou pre vyše milión Brazílčanov. V súčasnosti býva v niektorom z jeho projektov každý 200. obyvateľ viac ako 200-miliónovej Brazílie a s viac ako 24-tisíc pracovníkmi patrí medzi najväčších zamestnávateľov nielen v rodnej Brazílii, ale na celom juhoamerickom kontinente.

Spoluzakladateľ a súčasný šéf stavebnej spoločnosti MRV Engenharia, 62-ročný Rubens Menin Teixeira de Souza, sa v sobotu večer v Monaku stal Svetovým EY podnikateľom roka. Mediálnym partnerom tohto prestížneho podujatia sú aj HN.


Investície do inovácií
Rubens už vo veľmi mladom veku zistil, že vybudovať si vlastný dom či kúpiť byt je pre mnohých Brazílčanov takmer nedosiahnuteľný sen. Preto sa rozhodol – ako 21-ročný založil v roku 1979 firmu, ktorej hlavným cieľom je pomôcť ľuďom tento sen splniť.

Hoci primárne ide o sociálne domy a byty, Meninovi záleží na tom, aby ich obyvatelia mali čo najvyššie štandardy. MRV Engenharia preto investuje do čistých energií aj nových technológií. V priebehu najbližších piatich rokov napríklad naleje 246 miliónov dolárov do projektu solárnej energie, ktorý bude najväčším súkromným podnikom tohto druhu v Brazílii. „Nové technológie zasiahnu do všetkých oblastí každodenného života a dotknú sa každého z nás. Isté je, že v budúcnosti sa bývanie z technologického hľadiska veľmi zmení. Tieto zmeny sú trvalé a napredovať budú veľmi rýchlo,“ povedal aktuálny svetový podnikateľ roka pre HN.

Práve inovácie sú jedným z najdôležitejších kľúčov k úspechu MRV Engenharia. Vďaka unikátnemu systému nazvanému metóda betónovej steny dokáže firma postaviť štvorposchodovú budovu so 16 bytovými jednotkami za rekordných 10 dní.

Meninova misia je dnes o to naliehavejšia, že Brazília sa len pomaly spamätáva z ťažkej ekonomickej krízy, kvôli ktorej sa pod hranicu chudoby prepadli milióny ľudí. Mnohí z nich prišli o príbytok a práve Menin im ponúka druhú šancu. Jeho projekty možno nájsť dovedna v 150 mestách. Po Brazílii vyskúšal svoj koncept s úspechom aj v americkom štáte Florida.

Narastajúce zisky
Firme MRV Engenharia, ktorá sídli v brazílskom meste Belo Horizonte, sa pritom dobre darí aj po finančnej stránke. Minulý rok sa jej tržby blížili k 1,5 miliardy dolárov a čistý zisk sa šplhal k 200 miliónom dolárov. Celková trhová kapitalizácia spoločnosti sa odhaduje na 1,4 miliardy dolárov. Jej finančný úspech priniesol ovocie aj samotnému Meninovi v podobe majetku, ktorý dosiahol 1,8 miliardy dolárov.

Šéf firmy sa pritom o úspech delí aj so svojimi najbližšími. Jeho cieľom je, aby MRV Engenharia zostala rodinnou spoločnosťou. Svojim potomkom preto postupne odovzdáva kontrolu nad firmou. Hoci Rubens zostáva predsedom predstavenstva, pozíciu generálneho riaditeľa spoločnosti odovzdal svojmu synovi Rafaelovi. Dcéra Maria má pod palcom právne oddelenie firmy a vysokú exekutívnu funkciu vykonáva takisto synovec Eduardo Fischer.

Na sobotňajšom vyhlasovaní svetového podnikateľa roka malo svojho zástupcu aj Slovensko. Naším kandidátom bol Michal Weis, slovenský EY Podnikateľ roka 2017 a šéf technologickej spoločnosti IBL Software Engineering. Slovenskí biznismeni majú už tradične možnosť zapojiť sa do tejto súťaže, ktorá každoročne vrcholí v júni v Monaku veľkým svetovým finále.

01 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí 02 - Modified: 2024-03-11 12:50:26 - Feat.: - Title: FOTO Charitatívna párty Eltona Johna: Dámy a ich súboj dekoltov! 03 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 04 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Aj vďaka vašej pomoci môžu detské nemocnice dopriať deťom pocit domova 05 - Modified: 2023-12-14 08:50:24 - Feat.: - Title: Užite si vianočnú atmosféru pri stromčeku v Auparku a urobte radosť deťom z domova
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 16:16