TornádoTASR/Ivan Kríž
StoryEditor

Klimatické extrémy. Je už pre Zem príliš neskoro?

13.08.2021, 00:00
Naša planéta sa napriek všetkým prijímaným opatreniam otepľuje čoraz rýchlejšie. Nepriaznivý trend sa môže obrátiť najskôr v polovici tohto storočia.

Tornáda, supercelárne búrky, silné krupobitia. Meteorologické javy, ktoré sa bežnému Slovákovi spájajú skôr s inými regiónmi a najčastejšie sa s nimi stretne vo filmoch či v zahraničnom spravodajstve. No aj rekordné horúčavy, výdatné prívalové dažde a záplavy, ktoré sa z roka na rok stávajú čoraz pravidelnejším javom.

Aj na takéto výkyvy či dokonca extrémy počasia si postupne zvykáme i my na Slovensku. Toho, čo generácie našich rodičov alebo starých otcov a mám zažívali len občas, začíname byť svedkami prakticky každé leto. Vedci mnohé z týchto javov spájajú s klimatickými zmenami. Niektorí dokonca varujú, že tieto zmeny sa napriek pritvrdzujúcim opatreniam namiereným proti emisiám skleníkových plynov ešte zrýchľujú a zázračného otočenia trendu sa tak skoro nedočkáme, ak vôbec. V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, prečo sa zmeny klímy našej planéty stávajú pre ľudstvo čoraz väčšou hrozbou, či si máme zvykať na tornáda a supercelárne búrky aj kedy by sa situácia mohla obrátiť k lepšiemu.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
14. apríl 2024 19:59