StoryEditor

Stredoveká Bratislava: Kráľ musel dobre zvážiť, či jej udelí mestské privilégiá, hovorí historik

15.12.2021, 08:15
Druhého decembra pred 730 rokmi udelil uhorský kráľ Ondrej III. vtedajšiemu Prešporku mestské práva a povýšil ho tak na slobodné kráľovské mesto. Čo to pre Bratislavu znamenalo? Ako fungovalo v stredoveku to, čo dnes poznáme ako investičné stimuly, alebo prečo sú uličky v Starom Meste také krivé, prezradil vedúci Katedry archívnictva a pomocných vied historických na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského Juraj Šedivý.

Kedy môžeme Bratislavu prvýkrát označiť ako mesto? Predpokladám, že to bude o poznanie skôr než dátum udelenia privilégií Ondrejom III. v roku 1291.

Vidieť, že ako absolventka histórie sa vyznáte. Základom je definícia termínu „mesto“. Ak ide o regionálne centrum, v ktorom sa sústreďujú elity svetskej a ideovej moci, ako aj výroby, ktoré je v historických obdobiach opevnené, tak o Bratislave ako o meste môžeme hovoriť určite už v prvom storočí pred naším letopočtom. Vtedajší Kelti tu postavili opevnenú akropolu, ktorej obyvatelia používali mince, vedeli písať a ich elita si tu nechala stavať dokonca murované stavby majstrami spoza Álp. No ak hovoríme o stredovekom meste, tak by sme okrem opevnenia a sústredenia najzručnejších remeselníkov a obchodníkov potrebovali aj samosprávu osobne slobodných obyvateľov. A tá v Bratislave vznikala zrejme až v druhej tretine 13. storočia.

Ako v tomto období mesto vyzeralo a kam až siahalo?

Tak v období Keltov, ako aj Veľkej Moravy či v časoch formovania Uhorska bolo v Bratislave veľké hradisko opevnené drevozemným valom chráneným z vonkajšej strany na sucho kladenými kameňmi. V podhradí boli nekompaktne situované „uličné dedinky“ chránené ľahkou drevenou palisádou. Až v druhej polovici 12. storočia sa toto „súdedinie“ začalo meniť na kompaktnejšie mesto. Niekedy po vpáde Mongolov v rokoch 1241 až 1242 si obyvatelia postavili prvú hradbovú líniu od hradnej bašty Luginsland k Michalskej veži, ktorá oblúkovito pokračovala okolo dnešného Manderláku až na Gorkého, kade už tiekol Dunaj. Táto hradba predelila niektoré staršie osídlenia a urýchlila proces urbanizácie. Toto obdobie môžeme smelo nazvať developerským boomom.

V akom zmysle?

Zahraniční aj domáci investori skupovali pozemky v častiach s potenciálom (napríklad Hlavné námestie s okolím) a stavali tam výstavné gotické domy. Mesto siahalo približne od zjazdu z Nového mosta po Námestie SNP s tým, že pred opevnením sa vytvárali alebo pokračovali predmestia dedinského typu. Vytvorenie kompaktného mesta podporoval aj sám kráľ. Napríklad ľuďom v neďalekej dedine Széplak prikázal, aby si rozobrali domy a postavili ich v meste. Oni spolu s ďalšími postavili západnú hradbu, ktorá oddelila mesto od hradu s podhradím. Deti či vnuci tých murárov dostavali nakoniec aj južnú líniu opevnenia popri severnom brehu dunajského ramena, ktoré tieklo približne cez Hviezdoslavovo námestie.

Zachovalo sa niečo z tej gotickej zástavby dodnes?

No v zásade asi polovica domov z jadra mesta, teda uprostred niekdajších hradieb, má ešte stále gotické jadrá. Niektoré sú zamaskované mladšími fasádami ako dom na rohu Hlavného námestia a Radničnej, no keď vojdete do dvora, tak vidíte relikty gotických portálov či okien. Stále zachovaným príkladom takého bohatého dvorca je severná časť Starej radnice, ktorá kedysi patrila bohatým Jakubovcom.

Nakoľko územie a charakter mesta určovali prírodné podmienky? Uličky dnešného Starého Mesta sú vraj také krivolaké práve v dôsledku toho, že sa v týchto miestach pravidelne rozvodňoval Dunaj.

Príroda dala Bratislave do vienka dva veľké poklady...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-12-22 21:31:35 - Feat.: 0 - Title: Keď bola Bratislava svadobným darom: Výzdoba v paláci mala byť dočasná, napokon pretrvala stáročia 02 - Modified: 2020-07-12 08:51:10 - Feat.: 0 - Title: Široký bulvár križujúci mesto a hrad bez vežičiek. Historik približuje, ako mohla vyzerať Bratislava 03 - Modified: 2020-09-18 18:10:57 - Feat.: 0 - Title: Veľký kráľ so zlým renomé: Žigmund Luxemburský otvoril Uhorsko svetu, smelé plány mal aj s Bratislavou 04 - Modified: 2019-09-19 08:44:40 - Feat.: 0 - Title: Máme skreslené predstavy o stredoveku? Vtedajší ľudia si vedeli užívať, hovorí historička 05 - Modified: 2019-01-14 20:37:09 - Feat.: 0 - Title: Postupne miznú a s nimi aj unikáty. Kde boli bratislavské robotnícke kolónie a ako sa v nich žilo
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 04 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 05 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 14:04