StoryEditor

Zdravotné odvody už platíte aj z dividend

16.05.2012, 00:00
Podiel na zisku nezdaňujete, výnimkou sú napríklad dividendy zo štátnych podnikov.

Dostali ste vyplatené dividendy? Myslite na to, že z podielov na zisku obchodných spoločností už budete musieť zaplatiť zdravotné odvody. Táto povinnosť sa však vzťahuje iba na tie podiely, ktoré boli vyplatené po 1. januári minulého roka a neskôr, avšak najskôr za účtovné obdobie roka 2011. Zahŕňajú sa do vymeriavacích základov pre zdravotné poistenie. Daň z tohto podielu však zrejme platiť nebudete.

Zmena od minulého roka

Ak vám stihli ešte minulý rok vyplatiť dividendy za rok  2011, tieto už vstupujú do ročného zúčtovania za rok 2011, ktoré v tomto roku po prvýkrát robia zdravotné poisťovne. „Ak vám však vyplatia dividendy za rok 2011 v priebehu tohto roka, tak sa považujú už za príjmy roka 2012 a budú súčasťou ročného zúčtovania, ktoré sa bude robiť v roku 2013,“ potvrdila Lenka Novosádová z odboru zdravotnej starostlivosti VšZP.

Mohlo sa stať, že ste vlani dostali aj dividendy za staršie roky, odvody z nich však platiť nebudete.

Ako na to

Výšku vyplatených dividend z minulého roka musíte oznámiť do konca mája tohto roku vašej poisťovni vy ako ich príjemca. Neurobí to za vás vyplácajúca spoločnosť, ktorej názov sa ani neuvádza. Urobiť tak musíte na tlačive Oznámenie o príjmoch za rok 2011, ktoré je dostupné aj na internetových stránkach zdravotných poisťovní. Ak vám ich vyplatili alebo ešte len vyplatia v tomto roku, tak s oznamovaním sa nemusíte ponáhľať, máte čas až do 31. mája 2013.  Aj preto zdravotné poisťovne neočkávajú, že jej v tomto roku doručia veľa oznámení, skôr o rok.

Na platenie zdravotných odvodov z dividend sa vzťahuje minimálny a maximálny ročný vymeriavací základ. „V prípade, že príjem z dividend nedosiahne výšku minimálneho vymeriavacieho základu, čo je 329,06 eura, odvod sa neplatí. Naopak, ak príjem z dividend prekročí hranicu maximálneho ročného vymeriavacieho základu, čo je 26 802 eur, odvody sa platia iba z tohto maximálneho ročného vymeriavacieho základu, a nie zo skutočne dosiahnutej výšky dividend,“ vysvetľuje hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová.

Lenže ako upozorňuje odborníčka na odvody Jana Motyčková, ak už poistenec dosiahol zo zamestnania maximálny vymeriavací základ, neznamená to, že by už poistné z dividend neplatil. Naopak, tento druh príjmu sa posudzuje ako samostatný vymeriavací základ, akurát, že odvody nebude platiť z celej sumy dividend.

V tlačive Oznámenia uvediete výšku dividend zníženú o sumu 329,06 eura, do ktorej odvody z dividend neplatia. Pri vykonaní ročného zúčtovania automaticky zdravotné poisťovne z tejto sumy vypočítajú 10-percentné odvody zo sumy. „Poistenec, ktorý  je invalidným dôchodcom, má nárok na zníženú 5-percentnú sadzbu poistného z dividend,“ dodáva Novosádová.

Zdaňujú sa výnimky

Až na pár výnimiek sa dane z podielov na zisku neplatia. Takže ak ste dostali vyplatené dividendy z podielu v akciovej spoločnosti, alebo podiel spoločníka v eseročke, nebudete ho zdaňovať. Ide totiž už o príjem, ktorý už bol zdanený pred rozdelením. Platí to aj pri podieloch na zisku družstva. „Príjem člena pozemkového spoločenstva (urbáru) tiež nie je predmetom dane, ak ide o pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou,“ dopĺňa senior manažérka daňového oddelenia KPMG Zuzana Blažejová. Takýto príjem urbárnika nie je podľa Motyčkovej  ani dividendou, z ktorej by sa mali platiť zdravotné odvody.

Od dane sú ďalej oslobodené podiely na zisku vyplácané zamestnancom obchodných spoločností alebo družstiev. Takéto príjmy nebudete ani uvádzať v daňovom priznaní. „Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ B vypĺňa daňovník, ktorý má príjmy, ktoré sú predmetom dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 5 až § 8 zákona a nie sú oslobodené od dane. To znamená, že daňové priznanie sa nepodáva pri príjmoch, ktoré nie sú predmetom dane, alebo sú od dane oslobodené,“ hovorí daňová poradkyňa Miriam Buliková.

 

Výnimky sú pri verejnej obchodnej spoločnosti a komanditnej spoločnosti. „Podiely na zisku spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti sú predmetom dane a sú zaradené medzi príjmy z podnikania,“ dodáva Buliková. Podobne to je aj pri tichých spoločníkoch v týchto spoločnostiach. Takýto príjem musí zdaniť, pričom sa považuje za ostatný príjem podľa § 8 zákona o dani z príjmov. Daň sa však musí odviesť aj z tých dividend, ktoré sú vykázané za účtovné obdobie 2003 a skôr.

Štátni zamestnanci sú v nevýhode
Dane z podielu na zisku neplatíte ani vtedy, ak vám vyplatí podiel eseročka či akciová spoločnosť alebo družstvo, v ktorých ste priamo zamestnaní. Iné pravidlá sa však týkajú zamestnancov štátnych podnikov. Tí musia podiel na zisku spoločnosti zdaniť. „Takýto príjem nie je možné považovať za príjem od dane oslobodený, teda je predmetom zdanenia zamestnanca,“ potvrdzuje manažér daňového oddelenia spoločnosti Accace Peter Pašek.

Zákon o dani z príjmov v §5 ods. 7 písm. i) uvádza, že od dane je oslobodený príjem v podobe podielu na zisku vyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom bez účasti na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva. Podľa Obchodného zákonníka štátny podnik nie je obchodnou spoločnosťou.

O podieloch rozhodnú spoločníci
Právo na podiel na zisku nevzniká automaticky dosiahnutím zisku spoločnosti, ale až vtedy, keď spoločníci rozhodnú, že časť zisku, prípadne celý zisk sa použije na rozdelenie. V spoločnosti s ručením obmedzeným a v akciovej spoločnosti o tom rozhoduje valné zhromaždenie. Pri družstvách sa o rozdelení zisku rozhoduje na členskej schôdzi pri prerokovaní ročnej účtovnej závierky. Vo verejnej obchodnej spoločnosti a komanditnej spoločnosti rozhodujú spoločníci.
Podiel člena na zisku sa určí pomerom výšky jeho splateného vkladu k splateným vkladom všetkých členov.
 

01 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najambicióznejší plynovod v Číne hľadá financie 02 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Audítorské firmy nebudú chránené 03 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V dozornej rade Nafty je už zástupca Ruhrgasu 04 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Autobusoví dopravcovia očakávajú prehĺbenie straty 05 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Železničná spoločnosť sa už nemôže odvolať 06 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Automobilky tlačia na cenu aj kvalitu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:54