StoryEditor

Zemiaky sme nahradili cestovinami. „Skokanom“ je však med

25.10.2014, 01:00
Autor:
turtur
Tradičná slovenská potravina - zemiaky sú na ústupe. Z nášho jedálnička ich vytláčajú „talianske“ cestoviny. Odborník hovorí, že nie sú vždy zdravé.

Za posledných 20 rokov Slováci zmenili svoj jedálniček. Konzumujeme menej zemiakov a viac cestovín, z mnohých sa stali kávičkári.
Podľa údajov Štatistického úradu zemiaky sú „prepadákom posledných dvoch desaťročí“. V porovnaní s rokom 1993 ich totiž skonzumujeme v priemere o polovicu menej. Kedysi tradičná príloha tak postupne z tanierov mizne. Zatiaľ čo pred dvadsiatimi rokmi pripadala na jednu osobu ročne spotreba v priemere 89 kilogramov, v roku 2013 to bolo už len o niečo viac ako 47 kilogramov

Nutričná hodnota cestovín

Boom zažili najmä cestoviny. Jeme ich až o 70 percent viac než pred dvdasiatimi rokmi. Na popularite totiž aj u nás získala tzv. talianska kuchyňa, ktorej sú cestoviny nevyhnutnou súčasťou. Ich ročná spotreba na osobu sa zvýšila z 4,6 kilogramu v roku 1993 na 7,8 kilogramu v minulom. „Pri cestovinách je dôležité, ako sú nutrične hodnotné. Najlepšie sú celozrnné, ale pochybujem, že práve tie si kupuje väčšina Slovákov. Sú totiž najdrahšie,“ myslí si Peter Minárik z Poradne pre obezitu a zdravý životný štýl.

Med - skokan dvadsaťročia

Nie sú to však cestoviny, ktoré si pripísali za ostatné dve dekády najvýraznejší nárast spotreby. Post jednotky získali viaceré dobroty. Napríklad čaje, vianočné oplátky či koláče, ktoré sa často nezaobídu bez sladkej a zároveň zdravej ingrediencie, ktorou je včelí med.
Práve med zaznamenal za ostatné dve desaťročia najväčší nárast spotreby a to až o 120 percent. V absolútnom vyjadrení nárast je síce len o 0,6 kilogramu na osobu a rok, ale v percentuálnom vyjadrení je včelí med „skokanom dvadsaťročia“. „Je to spôsobené tým, že ľudia sa vracajú aj ku klasickým a prírodným sladidlám,“ vysvetľuje „medový boom“ Jana Jurkovičová zo združenia pre zdravú výživu.



Približne dvojnásobne sa za posledné dve dekády zvýšila aj spotreba kávy, nealkoholických nápojov a čaju. Všetky tieto nápoje si pritom pripravujeme nielen doma, ale radi si na ne zájdeme aj do kaviarne či reštaurácie. Kávičkárom sa ale ich pôžitok môže predražiť, nakoľko v tomto roku sme na svetovom komoditnom trhu svedkami takmer nepretržitého rastu ceny kávy. V porovnaní so začiatkom roka je aktuálne káva na trhu drahšia až o viac než 90 percent.  

„Tvrdý“ alkohol ustúpil vínu

Výrazne viac ako pred 20 rokmi konzumujeme aj syry, orechy, ale aj trvanlivé pečivo. To nahradilo tradičný čerstvý chlieb, ktorého spotreba sa znížila až o takmer štvrtinu.
O približne 30 percent menej ako v roku 1993 jeme strukoviny a vajcia. Z alkoholických nápojov sme za posledných 20 rokov upustili od „tvrdého“ alkoholu aj piva, ktorých spotreba poklesla o približne pätinu. Doprajeme si ale viac vína. V súčasnosti tiež skonzumujeme až o šestinu menej mäsa ako pred dvoma desaťročiami. Na druhej strane nám ale viac zachutili ryby, ktorých ročná spotreba sa za posledné dve desaťročia zvýšila o tretinu. 

Prepad ovocia a zeleniny

Napriek súčasnej obľube rôznych zeleninových šalátov nielen ako prílohy, ale aj ako hlavného chodu, sa však naša spotreba zeleniny za posledných 20 rokov mierne znížila. Zeleniny a zeleninových výrobkov sme vlani spotrebovali o 2 percentá menej ako v roku 1993.
Ešte väčší prepad ale zaznamenalo ovocie, ktorého jeme takmer o pätinu menej ako pred dvadsiatimi rokmi. 

01 - Modified: 2006-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Práca pre postihnutých
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:50