Je výrazom pokoja, vytvára harmóniu. Ak sme v strese a unavení, môžeme raňajky obohatiť o kiwi či zelené jablko a zapiť zeleným čajom.Pixabay
StoryEditor

Farba jedla ovplyvňuje vašu psychiku. Ktorá dodá energiu a ktorá vás spomalí?

10.12.2018, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Vyberáme si farby podľa toho, ako sa cítime, či sme unavení alebo oddýchnutí. Rovnakým spôsobom môžu farby pôsobiť na náš stav: ak chceme spomaliť rytmus, mali by sme sa v kuchyni a v chladničke zamerať na studené farby, zatiaľ čo ak chceme zrýchliť, mali by sme voliť teplé farby.

Zelená proti stresu, žltá pre dobrú náladu. Ráno si vyberáme farby oblečenia podľa toho, ako sa prebudíme, či sme plní energie alebo unavení, aby sme vyjadrili naše pocity a znovu nadobudli dobrú náladu. Prečo by sme nemohli urobiť to isté s našimi raňajkami a dopriať si čas od času čistotu mlieka, optimizmus medu alebo čučoriedok?

Píše to taliansky denník La Repubblica. Psychologička Gaia Vicenziová a biologička z rímskej univerzity La Sapienza Valeria de Balzová spojili svoje poznatky a vytvorili sedem farebných menu pre prvé jedlo dňa. "Farby majú schopnosť ovplyvňovať naše emócie a naše správanie," vysvetľuje Vicenziová, autorka publikácie Šaty neklamú.

Žltá, pomarančová a červená dodávajú vitalitu, otvorenosť a dynamiku. Fialová, modrá a biela podporujú tendenciu k pomalosti, pokoja a uzavretosti. Vyberáme si farby podľa toho, ako sa cítime, či sme unavení alebo oddýchnutí.

Rovnakým spôsobom môžu farby pôsobiť na náš stav: ak chceme spomaliť rytmus, mali by sme sa v kuchyni a v chladničke zamerať na studené farby, zatiaľ čo ak chceme zrýchliť, mali by sme voliť teplé farby.

Oranžová podporuje radosť a otvorenosť
Sedem raňajok je koncipovaných pre dospelú osobu, ktorá nevedie sedavý spôsob života. Sú vyvážené a vychádzajú zo spoločného základu. Obsahujú mlieko, ktoré je dôležité pre prísun vápnika a proteínov; sušienky biscotti či nejakú sladkosť alebo plátok torty pre získanie energie v podobe jednoduchých a zložených cukrov; ovocie kvôli vláknine, minerálnym látkam a vitamínom. Tie sú dôležité pre začiatok dňa najmä u ľudí, ktorí nemajú vždy možnosť zjesť odporúčané dve až tri porcie za deň.

Raňajky majú dodať telu 15 až 20 percent dennej kalorickej potreby, uvádza Valeria del Balzová. Dôležité je neraňajkovať v zhone a najesť sa poriadne, ale tiež nejesť stále to isté. "Sme zvyknutí obmieňať to, čo jeme na obed a na večeru, robme to isté aj s raňajkami," zdôrazňuje nutričná ​​poradkyňa. Má to dvojitú výhodu: prvé jedlo dňa sa môže stať lákavejšie a jeho obmieňanie zlepšuje prísun výživných látok a teda nutričnú kvalitu.

V našej galérii sa dozviete, ktorá farba má aké účinky na ľudskú psychiku:

01 - Modified: 2018-12-06 10:22:54 - Feat.: 0 - Title: Povedz mi, na čo myslíš, keď si sadneš k stolu a ja ti poviem, či priberieš 02 - Modified: 2021-10-13 08:44:08 - Feat.: 0 - Title: Solíte vodu na začiatku varenia a krájate mäso hneď po upečení? Tieto chyby nám ničia jedlo aj zdravie 03 - Modified: 2021-09-30 13:12:04 - Feat.: 0 - Title: Viete vôbec, čo jete? Otestujte sa
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 03 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 04 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou 05 - Modified: 2024-03-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa to vlastne učia? Veľká časť amerických detí si myslí, že slanina či hot dogy sú rastliny a hranolky sú zo zvierat
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 16:21