Pixabay
StoryEditor

Lekárka: Natrite sa polhodinu pred opaľovaním, malé deti slnku nevystavujte

28.07.2021, 17:48
Autor:
petpet
Opaľovanie k letu patrí, ale nesie so sebou aj riziká. Ak to s ním preháňate, hrozí, že ochoriete rakovinou kože.

"Natierať by ste sa mali už pol hodinu predtým, než kožu vystavíte slnku. Potom sa každé dve až tri hodiny premazať," poradila v rozhovore pre iDNES.cz lekárka Naděžda Vojáčková.

Odporúča sa faktor 25 až 50

Bezpečná doba pobytu na slnku potom podľa dermatologičky záleží vždy na fototype kože, veku, lokalizácii, mieste pobytu, dennej a ročnej dobe.

"Malé deti by sa však priamemu slnku mali radšej vyhýbať a rodičia by ich mali natierať krémami pre deti určenými, väčšinou s faktorom 50. Pre dospelých sa potom odporúča faktor 25 až 50," vysvetlila lekárka.

Počty pacientov s diagnostikovaným melanómom sa neustále zvyšujú. Štatistiky ukazujú, že ohrozenou skupinou sú hlavne muži po päťdesiatke, ale aj mladé ženy, ktoré sa rady opaľujú. Jeden z najagresívnejších typov nádorov sa navyše začína čoraz častejšie objavovať aj u detí.

Podľa odborníkov je viac ako deväťdesiat percent prípadov rakoviny kože spôsobenej práve slnečným žiarením, proti ktorému sa človek nechráni dostatočne.

Obzvlášť u detí je potrebné dbať na poriadnu ochranu. Detská pokožka je totiž veľmi citlivá a tým najmenším poskytuje prirodzenú ochranu len asi prvých päť minút, potom už hrozí riziko spálenia.

"Deti do jedného roka vôbec slnečnému žiareniu nevystavujte. U starších používajte krémy s vysokou ochranou, slnečné okuliare, pokrývku hlavy a pri mori aj špeciálne oblečenie," odporúča lekárka.

Rovnaká ochrana potom platí aj u dospelých. Natierať by ste sa navyše nemali len pri mori, ale aj v meste či na horách.

Znamienka pravidelne kontrolujte

Aj napriek všetkej ochrane je dôležité, aby ste si nechali pravidelne kontrolovať znamienka. Ak sa totiž nebezpečné znamienko podchytí včas, liečba je jednoduchá. V pokročilom štádiu zhubného melanómu je však šanca na vyliečenie malá.

A na čo si dať pri kontrole znamienok pozor? Kontrolovať by ste podľa lekárky mali vždy štyri parametre - veľkosť, tvar, okraje a farbu.

  • Veľkosť

Prvým kritériom pri hodnotení podozrivého znamienka je jeho veľkosť. Lekári uvádzajú, že to podozrivé, ktoré by nás malo varovať, býva väčšie ako päť milimetrov.

  • Tvar

Znamienka môžu mať rôzny tvar. Keď sú v poriadku, je pravidelný. Ak sa však začne v krátkom čase meniť, je to jeden z príznakov, že so znamienkom nemusí byť niečo v poriadku.

"Zmena tvaru je myslená v zmysle asymetrického rastu, či už plošného v rovine kože alebo nepravidelné vyvýšenie nad povrch kože," vysvetľuje dermatologička Naděžda Vojáčková.

  • Okraje

Ohraničenie znamienka by malo byť ostré a pravidelné. "Ak sú okraje rozpité, nepravidelne prerušované alebo inak narušené, mali by sme spozornieť," upozorňuje dermatologička.

  • Farba

Dôležitým znakom v diagnostike rakoviny kože je tiež farba znamienka. Našu pozornosť si zaslúžia hlavne tie znamienka, ktoré sú tmavo hnedé až čierne alebo nepravidelne škvrnité.

    01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-03-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian 03 - Modified: 2024-02-05 08:44:22 - Feat.: - Title: V nemeckých nemocniciach klesá počet pacientov s rakovinou 04 - Modified: 2024-01-15 14:32:21 - Feat.: - Title: Šupiny na koži nepodceňujte. Môže to byť rakovina, varujú lekári 05 - Modified: 2023-11-12 09:30:00 - Feat.: - Title: 14-ročný americký vedec šokoval starších kolegov. Vynašiel mydlo, ktoré doslova zmýva rakovinu kože
    menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
    23. apríl 2024 07:40