Botulotoxín môže vzniknúť v domácich zaváraninách. ILUSTRAČNÉ FOTO: Pixabay
StoryEditorDávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť
- Aj ochutnanie malého množstva jedla obsahujúceho botulotoxín môže byť smrteľné.
- Rizikové sú najmä konzervy bohaté na bielkoviny.
- Príznaky sa zvyčajne objavujú medzi 12 a 36 hodinami po tom, čo sa toxín dostane do tela.
Potravinový botulizmus je vážne ochorenie spôsobené botulotoxínom z baktérií nazývaných Clostridium botulinum. Tie ho produkujú v prostrediach s malým množstvom kyslíka, ako napríklad v domácich konzervách.
Je bez zápachu a nemožno ho vidieť ani cítiť, avšak aj ochutnanie malého množstva jedla obsahujúceho tento toxín môže byť podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb smrteľné.
Jeho zdrojom sú často domáce konzervované potraviny s nízkym obsahom kyselín, ako je ovocie či zelenina.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-06 09:22:10 - Feat.: 0 - Title: Choroby, ktoré sa opäť vracajú a zabíjajú. Na čo si dať pozor?
02 - Modified: 2022-06-02 08:05:14 - Feat.: 0 - Title: Zápal mozgu môžete dostať aj bez kliešťa na tele, na očkovanie nie je neskoro ani v lete
03 - Modified: 2022-05-26 09:05:58 - Feat.: 0 - Title: Choroba mnohých tvárí. Na Slovensku pribudli tisíce ľudí so sklerózou multiplex
01 - Modified: 2022-06-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Ako vznikajú zážitky na prahu smrti? Vedci vysvetlili, čo stojí za mysterióznymi javmi
02 - Modified: 2022-06-23 22:01:50 - Feat.: - Title: Päť zlozvykov, ktoré škodia zdraviu. Nerobíte ich aj vy?
03 - Modified: 2022-06-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Z týchto potravín sa najľahšie chudne: Uľahčia spaľovanie aj zrýchlia metabolizmus
04 - Modified: 2022-06-24 07:08:51 - Feat.: - Title: Ľudstvo zrejme došlo do bodu zlomu. Smrtiaca baktéria začína byť odolná voči všetkým antibiotikám
05 - Modified: 2022-06-23 15:01:58 - Feat.: - Title: Čo sa s telom deje v momente smrti? Odborník popísal fenomény zahalené tajomstvom