Botulotoxín môže vzniknúť v domácich zaváraninách. ILUSTRAČNÉ FOTO: Pixabay
StoryEditor

Dávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť

09.06.2022, 12:23
Autor:
sansan
  • Aj ochutnanie malého množstva jedla obsahujúceho botulotoxín môže byť smrteľné.
  • Rizikové sú najmä konzervy bohaté na bielkoviny.
  • Príznaky sa zvyčajne objavujú medzi 12 a 36 hodinami po tom, čo sa toxín dostane do tela.

Potravinový botulizmus je vážne ochorenie spôsobené botulotoxínom z baktérií nazývaných Clostridium botulinum. Tie ho produkujú v prostrediach s malým množstvom kyslíka, ako napríklad v domácich konzervách. 

Je bez zápachu a nemožno ho vidieť ani cítiť, avšak aj ochutnanie malého množstva jedla obsahujúceho tento toxín môže byť podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb smrteľné.

image

Choroby, ktoré sa opäť vracajú a zabíjajú. Na čo si dať pozor?

Jeho zdrojom sú často domáce konzervované potraviny s nízkym obsahom kyselín, ako je ovocie či zelenina.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-06 09:22:10 - Feat.: 0 - Title: Choroby, ktoré sa opäť vracajú a zabíjajú. Na čo si dať pozor? 02 - Modified: 2022-06-02 08:05:14 - Feat.: 0 - Title: Zápal mozgu môžete dostať aj bez kliešťa na tele, na očkovanie nie je neskoro ani v lete 03 - Modified: 2022-05-26 09:05:58 - Feat.: 0 - Title: Choroba mnohých tvárí. Na Slovensku pribudli tisíce ľudí so sklerózou multiplex
01 - Modified: 2024-12-14 09:02:55 - Feat.: - Title: Znečistenie ovzdušia v Afrike ohrozuje milióny ľudí 02 - Modified: 2024-12-14 06:00:00 - Feat.: - Title: Mirka Luberdová: Prečo prestala piť alkohol, aké má predspánkové rituály a ako zhadzuje kilá 03 - Modified: 2024-12-13 18:29:16 - Feat.: - Title: Ťahúňom inflácie ostávajú potraviny. Vianoce predraží pečenie, potešia však iné tradičné suroviny 04 - Modified: 2024-12-13 10:33:00 - Feat.: - Title: Nové dáta o inflácii sú vonku. Ceny jedla naďalej smerujú nahor, šanca na skoré otočenie trendu je malá 05 - Modified: 2024-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Choroby podľa krvných skupín. Kto má vyššie riziko rakoviny a kto infarktu?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. december 2024 16:57