Botulotoxín môže vzniknúť v domácich zaváraninách. ILUSTRAČNÉ FOTO: Pixabay
StoryEditorDávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť
- Aj ochutnanie malého množstva jedla obsahujúceho botulotoxín môže byť smrteľné.
- Rizikové sú najmä konzervy bohaté na bielkoviny.
- Príznaky sa zvyčajne objavujú medzi 12 a 36 hodinami po tom, čo sa toxín dostane do tela.
Potravinový botulizmus je vážne ochorenie spôsobené botulotoxínom z baktérií nazývaných Clostridium botulinum. Tie ho produkujú v prostrediach s malým množstvom kyslíka, ako napríklad v domácich konzervách.
Je bez zápachu a nemožno ho vidieť ani cítiť, avšak aj ochutnanie malého množstva jedla obsahujúceho tento toxín môže byť podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb smrteľné.
Jeho zdrojom sú často domáce konzervované potraviny s nízkym obsahom kyselín, ako je ovocie či zelenina.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-06 09:22:10 - Feat.: 0 - Title: Choroby, ktoré sa opäť vracajú a zabíjajú. Na čo si dať pozor?
02 - Modified: 2022-06-02 08:05:14 - Feat.: 0 - Title: Zápal mozgu môžete dostať aj bez kliešťa na tele, na očkovanie nie je neskoro ani v lete
03 - Modified: 2022-05-26 09:05:58 - Feat.: 0 - Title: Choroba mnohých tvárí. Na Slovensku pribudli tisíce ľudí so sklerózou multiplex
01 - Modified: 2024-11-15 23:16:21 - Feat.: - Title: Riziká a pomocníci pohybového systému. Ako si udržať zdravé cievy
02 - Modified: 2024-11-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Ako rýchlo starneme? Podľa vedcov to prezradí jednoduchý cvik
03 - Modified: 2024-11-15 13:00:00 - Feat.: - Title: 20 rokov pil alkohol každý deň. Muž ho na mesiac vysadil, toto sa udialo s jeho telom
04 - Modified: 2024-11-15 12:10:00 - Feat.: - Title: Maderoterapia: Rozhovor s odborníčkou, ktorá nám do detailov povedala viac o tejto procedúre
05 - Modified: 2024-11-14 12:00:00 - Feat.: - Title: Energické a zdravé vďaka výžive? Vyskúšajte stravu podľa piatich elementov