StoryEditor

Kuchynské hriechy každodenné: Ak takto skladujete potraviny, môžete sa otráviť, odkazuje odborník

09.04.2022, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
„Vždy sa treba pozerať na to, že každá potravina má určitý dátum exspirácie, či je to dátum spotreby, alebo minimálnej trvanlivosti,“ upozorňuje Jozef Bíreš (66), riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky.

Máme za sebou dva roky covidu, momentálne je vojna na Ukrajine a niektorí ľudia sa viac ako inokedy zásobujú potravinami. Čo vy na to?

Krízy, ako bola covidová pandémia alebo teraz vojna na Ukrajine, vždy u človeka vyvolávajú obavy. Prvou z nich je, aby mal prístup k potravinám, a teda siaha po väčších nákupoch, neraz možno aj neuvážených. Keď sa začal covid, ľudia vykupovali napríklad ryžu a mnohé potraviny potom skončili, ako skončili. V odpadkoch. Pocit potravinového bezpečia je jedna vec, ale naozaj treba veľmi rozumne nakupovať, pretože potravina nie je vec, ktorú si kúpime a ona bude dlhodobo čakať, kým ju spotrebujeme. Múka je napríklad na skladovanie menej náročná, ale tiež sa v nej môžu časom objavovať roztoče a podobne. Ak niekto nakúpi viac a nedokáže to skonzumovať, mal by využiť charitatívne spoločnosti, ktoré tieto potraviny vedia využiť.

Archív HN

​Kedysi som robil rozhovor s prepperom, čo sú ľudia, ktorí sa zásobujú pre prípad katastrofy, mal toho pre celú rodinu na tri roky...

Vždy sa treba pozerať na to, že každá potravina má určitý dátum exspirácie, či je to dátum spotreby, alebo minimálnej trvanlivosti.

Veď práve o to ide, že on musel zásoby obmieňať, čiže všetko jedli akoby na poslednú chvíľu. Môže to mať vplyv na zdravie?

Potraviny by sme mali kupovať a konzumovať tak, aby sme nevyvolali zdravotné nebezpečie. Potravina, ktorá je po exspirácii alebo nesprávne skladovaná, môže mať aj zdravotné vplyvy.

Ľudia si často zamieňajú pojmy „spotrebovať do“ a minimálnu trvanlivosť. Aký je v tom rozdiel?

Zásadný rozdiel je v tom, že dátum spotreby je tvrdý dátum. V tomto prípade ide o potraviny podliehajúce rýchlej skaze, ako sú čerstvé mlieko, vajíčka, mäso... Ak pri týchto potravinách uplynie lehota spotreby, sú nevhodné na konzumáciu. Potraviny s dátumom minimálnej trvanlivosti sú tie, ktoré nepodliehajú rýchlej skaze, ako napríklad múka, cukor, soľ, olej, ocot a podobne. Pri správnom skladovaní majú minimálnu trvanlivosť relatívne dlhú, neraz až v rokoch.

Teraz je návrh v zákone, že bude možný aj predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti alebo ich darovanie charitatívnym organizáciám, no zodpovednosť bude na výrobcovi, resp. predajcovi. Musí tam však byť z ich strany garancia, že takéto potraviny nie sú rizikové. Výrobca a predajca spravia testy, či je potravina ešte bezpečná a či nestratila na kvalite.

Niektoré potraviny ako...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
15. máj 2022 23:29