„Stredomorská strava je vo svojej podstate flexitariánska – môžete si osvojiť základné princípy a aplikovať ich v kontexte, ktorý vám vyhovuje alebo pri akomkoľvek stave, ktorý súvisí s diétou,“ hovorí pre National Geographic David L. Katz, špecialista na preventívnu medicínu.
Základné princípy stredomorskej stravy kladú dôraz na množstvo zeleniny, ovocia, orechov, strukovín (vrátane fazule), zdravých tukov, celozrnných obilnín a byliniek a korenín na dodanie chuti.
Zahŕňa aj mierne množstvo rýb, morských plodov, hydiny a vajec. Naopak, nasýtené tuky, červené mäso, vyprážané jedlá, ultraspracované potraviny, sladkosti a jednoduché sacharidy by mali byť obmedzené.
Vedci skúmajú, ako môžete v tomto základnom pláne vykonať jednoduché úpravy s cieľom riešiť špecifické zdravotné problémy vrátane hypertenzie, chronickej bolesti, kardiovaskulárneho zdravia a ďalších.
Podľa Katza je stredomorská strava taká prospešná pre širokú škálu zdravotných problémov vďaka protizápalovým potravinám bohatým na antioxidanty, ktoré obsahuje. „Zápal sa považuje za spoločného menovateľa každého závažného ochorenia.“
Možnosti, ako z tejto stravy profitovať, sú neobmedzené. Tu je niekoľko vedecky podložených trikov, ako využiť základné princípy stredomorskej stravy podľa vlastných potrieb.
Hypertenzia
Stravovací plán DASH bohatý na ovocie a zeleninu s nízkym obsahom sodíka (čo je skratka pre Dietary Approaches to Stop Hypertension) je preukázateľne schopný kontrolovať hypertenziu alebo vysoký krvný tlak.
Podobné výhody však môžete dosiahnuť aj so stredomorskou stravou, ak znížite príjem sodíka a zdôrazníte potraviny s vysokým obsahom draslíka, horčíka a vápnika, hovorí Katz. Patria sem orechy, semená, fazuľa, listová zelenina a mliečne výrobky.
Medzi dobré stratégie na zníženie príjmu sodíka patrí výber konzervovanej fazule a paradajok s nízkym obsahom sodíka a ich dôkladné opláchnutie pred použitím, hovorí Sara Baer-Sinnott, prezidentka neziskovej organizácie Oldways, ktorá propaguje zdravé stravovan...
Zostáva vám 85% na dočítanie.
