Ak má človek odbúravanie cholesterolu geneticky znížené, jeho hladina v krvi bude vysoká, aj keď obmedzí príjem cholesterolu zo stravy.FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Ako sa (ne)prejesť k cholesterolu. Kedy stačí zmeniť stravu a kedy pridať lieky?

  • Poznáte hladinu svojho cholesterolu? Prečo je vysoký, aj keď jete zdravo a pravidelne sa hýbete?
  • V čom sú vegetariáni o krok vpred? Aké potraviny ho „zázračne“ vrátia do normálu?
  • Kedy sú potrebné lieky? Plus novinky pre pacientov, ktorí ho majú dlhodobo vysoký.

Aj vy sa vždy tešíte na hotelové raňajky? Bohaté, voňavé, z ktorých si doprajeme „za plnšiu hrsť“, ako sme zvyknutí pri bežnej rannej domácej hektike? Miešané vajíčka, pečenú klobásku, chrumkavú slaninku, párky s chrenom a horčicou, teplučké croissanty s nutelou?

Ak si podobnú energetickú bombu bohatú na cholesterol, cukry, nasýtené tuky či transtuky doprajeme výnimočne, napríklad počas víkendu v hoteli, naše telo sa s ňou primerane vyrovná. Horšie je, ak potraviny zvyšujúce cholesterol patria medzi naše obľúbené stálice.

Priemerný Slovák zhltne totiž denne o 70 mg cholesterolu viac, ako sú odporúčané denné limity. „Priemerný denný príjem cholesterolu je na Slovensku 369,8 mg, čo prekračuje odporúčaný limit 300 mg denne. Mliečne výrobky k tomu prispievajú približne 86 miligramami denne,“ hovorí pre HN magazín Martina Valachovičová, prednostka Ústavu výživy na Fakulte ošetrovateľstva a zdravotníckych odborných štúdií Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

image

Proti zápalu, rakovine aj vysokému tlaku? Áno, na to všetko zaberá liečivá sila jedla

Dobrý sluha, zlý pán

Cholesterol vo svojej podstate pritom nemusí byť strašiakom. Hoci je najčastejšie spájaný s rizikom ochorení srdca a ciev, naše telo by bez neho nedokázalo fungovať.

„Je dôležitý pre bunkovú membránu, tvorbu hormónov ako kortikosteroidy, testosterón a estrogén a žlčových kyselín. Je kľúčový aj na syntézu vitamínu D, ktorý reguluje metabolizmus vápnika a podporuje zdravie kostí. Napriek tomu, že naše telo si dokáže cholesterol samo vytvárať, potrebujeme jeho koncentrácie udržiavať v rovnováhe.“

V priemernej koncentrácii celkového cholesterolu (5,4 mmol/l) sme podľa Svetovej zdravotníckej organizácie už nad limitom (5,0 mmol/l).

„Štúdia, do ktorej sa zapojilo 72 000 pacientov odhalila, že iba 7 percent veľmi vysoko rizikových pacientov dosiahlo hodnoty LDL cholesterolu podľa najnovších európskych odporúčaní,“ vysvetľuje Martina Valachovičová.

Súčasné epidemiologické a genetické štúdie pritom poukazujú na to, že neexistuje dolná hranica. „Platí, že čím nižšia koncentrácia LDL cholesterolu, tým lepšie pre cievy.“

Keď je ho priveľa

Keď je cholesterolu v našom tele priveľa, ukladá sa v stenách tepien, ktoré tým zužuje. „Môže dôjsť dokonca k ich úplnému upchatiu a rozvoju akútneho infarktu alebo mozgovej mŕtvice. Ale aj k odumretiu nejakej časti orgánu, jeho zlyhaniu alebo horšiemu prekrveniu dolných končatín, ktoré sa prejavuje ich bolesťami,“ vystríha pre magazín Téma vedúci lekár jednotky intenzívnej starostlivosti interného oddelenia Nemocnice Na Homolce v Prahe Pavel Rutar.

Ateroskleróza vo veľkých tepnách môže viesť podľa lekára k oslabeniu cievnej steny. „Až tak, že nedokáže tak dobre odolávať tlaku, dochádza k jej rozšíreniu, vznikajú rôzne výdute a ďalšie komplikácie. Napríklad také prasknutie výdute na aorte (najväčšia a najdlhšia tepna v tele, rozvádza krv zo srdca do tela, pozn. red.) znamená s vysokou pravdepodobnosťou smrť.“

Smotana a fastfoody

Veľké epidemiologické štúdie dokumentujú, že konzumácia niektorých typov potravín priamo spôsobuje vysoký cholesterol, takzvanú hypercholesterolémiu.

K najrizikovejším ...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti zápalu, rakovine aj vysokému tlaku? Áno, na to všetko zaberá liečivá sila jedla 02 - Modified: 2025-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ochorenia srdca a ciev. Ako im predchádzať alebo ich úplne odvrátiť a ktoré príznaky ľahko prehliadame 03 - Modified: 2025-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kedy je nebezpečný aspirín či Ibalgin. Riziká, ktoré číhajú v liekoch, a čo všetko môže zmeniť ich účinok 04 - Modified: 2025-02-14 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príznaky, ktorými hlásia ťažkosti naše obličky. Čo tento párový orgán ničí a aké mýty o ňom kolujú?
01 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom 02 - Modified: 2025-12-04 16:02:24 - Feat.: - Title: Smartfón vo veku 12 rokov? Súvisí s týmito zdravotnými problémami 03 - Modified: 2025-12-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Invazívne, škodlivé. Štúdia sumarizuje vpád jedného druhu produktov do stravy 04 - Modified: 2025-12-02 12:29:12 - Feat.: - Title: Eva Pavlíková prehovorila o zdravotných problémoch: Predstavenie odohrala v takomto stave 05 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Trumpovi dochádzajú sily, stráca sa v prejavoch, píše denník. Lacný plátok, ľavicoví šialenci, zúril prezident
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. december 2025 14:59