StoryEditor

Vďaka fast foodu lenivieme

09.04.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Odborníci zistili, že nadváha spôsobuje únavu a vyčerpanie a nie naopak.

Teda že neplatí tvrdenie, že leniví ľudia majú sklon k obezite. A potvrdili, že strava má priamy súvis s pocitom únavy či letargiou. Vedci sledovali 32 samíc potkanov - počas šiestich mesiacov jednu polovicu kŕmili štandardnou, nespracovanou stravou, napríklad mletou kukuricou. Druhá polovica dostávala stravu, ktorá je ekvivalentom rýchleho občerstvenia - teda bohatá na prebytočný cukor a tuky.


Už po troch mesiacoch vedci pozorovali významný rozdiel v hmotnosti potkanov. Samozrejme, skupina kŕmená fast foodom výrazne pribrala na váhe. „Jeden druh stravy viedol k obezite a druhý nie,“ hovorí Aaron Blaisdell, profesor psychológie na UCLA College of Letters and Science. Experimenty podľa neho tiež naznačujú, že únava môže vyplývať z nezdravej stravy.

V rámci tejto štúdie totiž potkany dostali úlohu, v ktorej sa po stlačení páčky dostali k extra dávke potravy alebo vody za odmenu. Potkany s nezdravou stravou mali o poznanie zhoršenú výkonnosť oproti chudým, pričom potrebovali tiež podstatne dlhšie prestávky, kým sa k úlohe vrátili. 
Po šiestich mesiacoch zvieratám stravu vymenili - obézne potkany dostávali deväť dní zdravú stravu a štíhle nezdravú. U obéznych nenastala žiadna zmena - zvieratá ani neznížili váhu, ani sa im nedarilo lepšie v zadanej úlohe. Ani štíhle potkany dramaticky nestučneli a pri plnení úlohy sa im darilo rovnako dobre ako predtým. Podľa vedcov to dokazuje, že občasné vybočenie z normálneho stravovania nie je problém, tým je dlhodobé zanedbávanie zdravej stravy. A práve to vedie k obezite a kognitívnym poruchám. 
„Ľudia s nadváhou sú často stigmatizovaní ako leniví, ktorým chýba disciplína," hovorí Blaisdell. „Naše výsledky však naznačujú, že to nie je správna úvaha. Lenivosť je skôr dôsledkom ako príčinou obezity“. Ďalším varovným signálom je aj skutočnosť, že obézne potkany častejšie trpeli nádormi a aj ochorenia mali u nich ťažší priebeh.

Zdroj: sciencedaily.com

 

01 - Modified: 2006-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Worthington Group postaví v Modre športovisko
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 05 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: McDonald’s pribudne v ďalšom slovenskom meste. Obchodné centrum, v ktorom bude, má už dôležité povolenie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:28