StoryEditor

Viete, čím sú sladené vaše obľúbené pochúťky? Je do nich pridávaný tento karcinogén

28.05.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Aspartam je jedno z najpopulárnejších umelých sladidiel na trhu. Jeho používanie je natoľko rozšírené, že možno ani neviete, že ste ho práve skonzumovali, upozorňuje portál healthline.com.

Sladidlo dostupné vo forme bieleho prášku alebo tabliet sa v potravinárskom priemysle teší mimoriadnej popularite. Pre výrobcov je hotovým zázrakom - je totiž aj lacné, aj výnimočne efektívne. Aspartam je skoro dvesto ráz sladší ako cukor, nemá výraznú (pa)chuť a ešte k tomu má aj prakticky nulovú kalorickú hodnotu. No nepoužívajte ho.

Flickr

Náhradné sladidlo aspartam – zložené z dvoch prírodných ingrediencií (aminokyselín) a jednej chemicky vyrobenej (metanolu) – sa používa na sladenie väčšiny light výrobkov. Keď je potravina alebo limonáda označená ako "bez cukru", obvykle to znamená, že je vylepšená umelým sladidlom. A vo väčšine prípadov je tým umelým sladidlom práve aspartam. Na etiketách býva  označovaný buď priamo ako aspartam alebo ho výrobcovia skryjú za skratku E951. Kúpite ho aj ako samostatné sladidlo, a to pod značkou NutraSweet. Aspartamom sa najčastejšie sladia diétne nápoje, ovocné šťavy so zníženým obsahom kalórií, žuvačky, light mliečne výrobky, ale aj koláče, zákusky, suché pečivo a ďalšie pekárenské cukrovinky.  

Biely a nevinný ako ľalia
Aspartam je oficiálne schválený americkou vládnou Agentúrou pre správu potravín a liečiv. Aj Európsky úrad pre bezpečnosť potravín v roku 2013 dospel k záveru, že biely prášok nemusí byť pre svoje účinky odstránený z trhu.  Na prvý pohľad dokonalý imidž aspartamu aj jeho oficiálne posvätenie autoritami však čoraz častejšie narúšajú kauzy týkajúce sa jeho vedľajších účinkov. Kedysi veľmi populárne sladidlo má síce nula kalórií, no obrovskú silu vyvolávať vážne ochorenia. Najmä rakovinu. Tak si vyberte.

Toxický je už samotný metanol, ktorý predstavuje tretinu zloženia umelého sladidla. Látka, ktorá sa v prírodnej podobe nachádza aj v niektorých iných potravinách, ako napríklad v ovocí, je síce jedovatá len vo „veľkom množstve“, no keď ju budete užívať dlhodobo, poľahky sa dostanete aj k bagatelizovaným „veľkým množstvám“.

Flickr

Dlhý zoznam rizík
Aspartamu by sa mali vyhýbať (okrem všetkých) najmä ľudia trpiaci schizofréniou a fenylketonúriou, pretože dokázateľne zhoršuje ich stavy. Anti-aspartamoví aktivisti podporovaní mnohými vedcami však tvrdia, že toto náhradné sladidlo zhoršuje zdravotný stav každého jedinca. Upozorňujú tiež na úzku súvislosť medzi aspartamom a rakovinou, depresiou, poruchami pozornosti, obezitou, Alzheimerovou chorobou, lupienkou, cukrovkou a roztrúsenou sklerózou.
Znepokojenie verejnosti nad aspartamom je čoraz silnejšie a živšie. Snáď sa raz dočkáme dňa, kedy bude E951 stiahnuté z trhu. A čo robiť dovtedy? Študovať etikety na potravinách a radikálne vylúčiť všetky umelo sladené výrobky zo svojho jedálneho lístka.To by mohlo stačiť.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 08:05