StoryEditor

Spánok je zdravý. Ak ho je ale príliš veľa alebo príliš málo, škodí

08.08.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Vedci sa zaoberajú spánkom už desaťročia. Teraz prišli na to, že aj jeho nadmerné či podpriemerné užívanie nášmu organizmu škodí, píše portál dailymail.co.uk.

Štúdia naznačuje, že nespavosť alebo prílišná ospalosť môžu zvyšovať riziko mŕtvice aj rizikové ochorenia, pri ktorých je odrezaný prívod krvi do mozgu. Rovnako sa stále viac hovorí aj o tom, že spánkové poruchy spolu so syndrómom nepokojných nôh či spánkového apnoe sú spojené s rizikom mŕtvice a s ťažším zotavovaním sa po jej prekonaní.

V predošlých štúdiách ľudí, ktorí utrpeli mŕtvicu, vyšetrovali aj pre poruchy spánku. „Hoci sú poruchy spánku po mozgovej mŕtvici časté, veľmi málo pacientov je testovaných. Výsledky našich štúdií ukazujú, že u ľudí s poruchami spánku je väčšia pravdepodobnosť, že dostanú ďalšiu mŕtvicu alebo ich postihnú iné negatívne dôsledky než u ľudí, ktorí poruchami spánku netrpeli,“ vysvetlil Dirk Hermann z Fakultnej nemocnice v nemeckom Essene.

Vedci tiež odporúčajú, aby sa ľudia so spánkovým apnoe liečili. Prístroj CPAP sa najčastejšie používa pri obštrukčnom spánkovom apnoe alebo porušení dýchania počas spánku. Dýchanie sa tak počas spánku zastaví niekoľkokrát. To môže viesť k ospalosť počas dňa a mnoho ďalších komplikácií.



CPAP pomáha udržiavať krk aj dýchacie cesty otvorené. Dôkazy ukazujú aj na to, že jeho používanie môžu pomôcť aj po cievnej mozgovej príhode. Vedci skúmali desiatky štúdií, ktoré sa zameriavali na súvislosť medzi poruchami spánku a mŕtvicou. Potom kombinovali dáta z niekoľkých štúdií a vytvorili meta-analýzu.

Spánkové apnoe môže narušiť dýchanie počas spánku. Po prebudení nás zas môžu trápiť nespavosť a syndróm nepokojných nôh, ktoré majú vplyv na množstvo času stráveného v spánku. Poruchy spánku teda zvyšujú riziko mŕtvice a podieľajú sa aj na problémoch pri zotavovaní sa.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:10