StoryEditor

Nenávidíte svoju prácu? Ak nechcete ochorieť, rýchlo sa s ňou rozlúčte

24.09.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Nespokojnosť zo zamestnania, do ktorého chodíme proti svojej vôli, nás zdravotne ohrozuje. Stres a otrávenosť z nenapĺňajúcej práce sa pretavuje do vážnych psychických i fyzických ochorení, píše huffingtonpost.com

Vykonávať zamestnanie, ktoré neznášame, je nielen nepríjemné, ale môže mať aj výrazný negatívny dopad na náš zdravotný stav. „Zistili sme, že existuje kumulatívny účinok predchádzajúcich pracovných miest na zdravie, ktorý sa prejavuje okolo štyridsiatky,“ uviedol vedúci autor štúdie Jonathan Dirlam, doktorand sociológie na Ohio State University.

Dlhodobé pozorovanie
Jonathan Dirlam spolu so svojím tímom analyzoval dáta viac než 6000 účastníkov Národného longitudinálneho prieskumu mládeže. Sledoval a zaznamenával trajektóriu spokojnosti z vykonávanej práce u účastníkov vo veku od 25 do 39 rokov. Potom ju porovnal so zdravotným stavom účastníkov po dovŕšení štyridsiatky. Pokus sa začal v roku 1979 a ukončený bol tento rok v auguste.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí boli nešťastnejší vo svojej práci v počiatočných rokoch kariéry, boli náchylnejší podliehať chorobám vo vyššom veku. Prejavovali sa u nich najmä psychické problémy. Častejšie trpeli depresiami, nadmernými obavami a nespavosťou. V závese sa prejavili fyzické poruchy, a to najmä bolesti chrbtice a chronické nachladnutia.

Spoluautor štúdie Hui Zheng, docent sociológie na Ohio State University, zdôraznil, aký veľký dopad majú prvé pracovné skúsenosti na neskorší život ľudí a ich celkovú pohodu. „Nemusíte sa blížiť ku koncu kariéry, aby ste videli dopad spokojnosti z práce na váš zdravotný stav, najmä ten duševný,“ povedal Zheng. Následne dodal, že aj keď vedci zaznamenali len malé zvýšenie závažných ochorení ako rakovina a cukrovka, tiež by sa mohli dodatočne vo väčšej miere prejaviť vo vyššom veku. 

Flickr

Duša aj srdce
„Psychické problémy ľudí s nízkou pracovnou spokojnosťou sa môžu stať prvým stupienkom vo vývoji  fyzických ťažkostí,“ pokračoval sociológ. „Zvýšená miera úzkosti a stavy depresie vyvolané stresom z práce môžu viesť aj ku kardiovaskulárnym ochoreniam, ktoré sa prejavia vo vyššom veku.“

Štúdia tak podporuje skorší výskum, ktorý naznačil priamu koreláciu medzi pracovnou spokojnosťou a duševným a fyzickým zdravím. Metaanalýza 485 štúdii z roku 2003 vtedy zistila, že miera spokojnosti s prácou je úzko spojená s neskoršími psychickými problémami. Menovite s vyhorením, depresiami a stavmi úzkosti. Zistila a potvrdila tiež súvislosť medzi pracovnou spokojnosťou a fyzickými chorobami.

"Zamestnávatelia by mali eliminovať pracovné postupy, ktoré spôsobujú väčšinovú nespokojnosť na pracovisku. Taktiež by mohli zaviesť cvičenia zamerané na zlepšenie zdravia zamestnancov," radia autori výskumu, ako predísť chorobám zamestnancov vo vyššom veku. 

01 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 03 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 04 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 03:48