StoryEditor

Špeciálny podzemný sklad mal ochrániť semená pred vojnami a katastrofami. Ohrozuje ho topiaci sa ľad

21.05.2017, 09:05

Nórsko posilňuje protipovodňovú ochranu betónového podzemného skladu vybudovaného na nórskom arktickom súostroví Špicbergy na ochrane semien poľnohospodárskych plodín pred vojnami a prírodnými katastrofami.

Vlani sa k prístupovému tunelu k úkrytu dostala voda z roztopenej zamrznutej pôdy, upozornila na svojich internetových stránkach britská spravodajská stanica BBC.

Topenie permafrostu spôsobilo minuloročné mimoriadne teplé počasie. Semená rastlín ako je ryža, kukurica, alebo napríklad cícer, mrazená v nedobytnom bunkri v hĺbke pieskovcovej hory, voda nezničila, z prístupového priestoru správcu však odstránili elektrické zariadenia, pretože ide o zdroje tepla. Podzemný sklad semien Podzemný sklad semien Reuters

Vnútri stavajú vodeodolné múry a zvonku hĺbia priekopy, ktoré majú od objektu odvádzať vodu. Počet návštevníkov tiež bude obmedzený na minimum, aby zariadenie neohrieval.

Permafrost v okolí bunkru sa roztopil, keď sa banka stavala, ale napriek očakávaniam vedcov znova nezamrzol. Teploty v Arktíde rastú dvojnásobne rýchlejšie, než je celosvetový priemer, pripomína agentúra Reuters. Ide o jav, ktorý je pre zmenu klímy a globálne otepľovanie príznačný - čím severnejšie, resp. južnejšie na južnej pologuli sa nachádzate -, tým viac tam rastie teplota. Špicbergy dokonca uprostred zimy, kedy v tejto časti sveta vôbec nevychádza slnko, zažili dážď.

Slávnostné otvorenie skladu semien Slávnostné otvorenie skladu semien Reuters

"Niet pochýb o tom, že v hĺbke hory, kde sú uložené semená, večne zmrznutá pôda zostane, neočakávali sme však, že sa okolo prístupového tunela bude topiť," povedala Mária Hagová zo spoločnosti Crop Trust, ktorá spolupracuje s Nórskom na projekte globálneho úložiska semien.

V banke je priestor pre zhruba 4,5 milióna vzoriek. Nachádza sa zhruba 1000 kilometrov od severného pólu a v prevádzke je od roku 2008.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 14:02