StoryEditor

Účet za úplatok: Bielik za mreže

30.01.2007, 23:00
Päťročné väzenie za päťmiliónový úplatok. Takýto trest vymeral Špeciálny súd bývalému starostovi bratislavskej Rače a šéfovi krajskej rady KDH Pavlovi Bielikovi.

Päťročné väzenie za päťmiliónový úplatok. Takýto trest vymeral Špeciálny súd bývalému starostovi bratislavskej Rače a šéfovi krajskej rady KDH Pavlovi Bielikovi. Určil mu tak trest približne uprostred možnej sadzby - za tento trestný čin totiž mohol Bielik dostať od troch do osem rokov. "Súd prihliadol na zvýšený stupeň spoločenskej nebezpečnosti, ako aj účelu výchovne pôsobiť aj na ostatných členov spoločnosti," zdôvodnil verdikt predseda senátu Ivan Matel.
Trest by si mal Bielik odpykať v prvej nápravnovýchovnej skupine. Súd mu zároveň zakázal výkon verejnej funkcie na sedem rokov. Exstarosta si mal podľa obžaloby vypýtať peniaze za to, že zabezpečí hladký priebeh rekonštrukcie jednej budovy a stavby štyroch obytných domov v časti Pri vinohradoch v Rači. Jaroslav Šuščák, ktorý mal úplatok sprostredkovať, dostal štyri a pol roka väzenia - teda o pol roka menej ako navrhoval prokurátor. Pri Bielikovi senát dokonca pritvrdil - k väzeniu mu pridal aj polmiliónovú pokutu.
Politická objednávka?
Šuščák aj Bielik si verdikt vypočuli pokojne bez väčších emócií. Na súde pôsobili veľmi sebaisto. Len Bielik bol neustále tvárou otočený k senátu. Naopak, pomerne emocionálne prežívali rozhodnutie súdu Bielikovi blízki. Tí na pojednávanie prišli s kamerou a natáčali si prítomných novinárov.
Šuščák a Bielik označili verdikt súdu za politickú objednávku. "Toto nie je súd, ale špeciálna inštitúcia na plnenie spoločenskej a politickej objednávky," povedal tesne po vyhlásení rozsudku Šuščák. Čia objednávka to podľa neho mala byť, však špecifikovať odmietol. Obaja obžalovaní sa z pojednávania odviezli na luxusnom Mercedese. Rozsudok totiž zatiaľ nie je právoplatný, obaja sa odvolali. Do väzenia pôjdu až v prípade, že verdikt potvrdí aj Najvyšší súd SR. Bielik by si tak musel odsedieť minimálne dva a pol roka - teda polovicu trestu, po ktorej môže požiadať o prepustenie.
Slovenská tragédia
"Pevne verím, že v odvolacom konaní sa budú zapodievať právnymi aspektmi," povedal Šuščák. Advokát obžalovaných Dušan Ivan po pojednávaní vyhlásil, že rozsudok považujú za nezákonný. "Moji mandanti majú pocit, že toto rozhodnutie bolo napísané podstatne skôr, ako bolo vyhlásené." Špeciálny prokurátor Ján Hrivnák akékoľvek podozrenie z politickej či inej objednávky kategoricky odmieta. "Táto kauza je dôkazom toho, že je slovenskou tragédiou, ak má čestný podnikateľ rokovať so skorumpovaným úradníkom, a práve tieto javy sa na Špeciálnom súde liečia." S rozsudkom je prokurátor spokojný. "To, že sa ešte pridal peňažný trest, len oceňujem."
Vietnamci z Miletičky
Bielika so Šuščákom súd odsúdil najmä na základe výpovedí korunného svedka obžaloby Pavla Kollára, ktorý vystupoval v postavení agenta. Jeho firma chcela stavať bytové domy v lokalite Pri vinohradoch. Neskôr ho kontaktoval Jaroslav Šuščák, ktorého dovtedy nepoznal. Upozornil ho, že získať stavebné povolenie môže byť problém a on by vedel zabezpečiť za päť miliónov korún hladký priebeh. Peniaze sa mali previesť na základe mandátnej zmluvy na fiktívny predmet. Kollár sa však obrátil na políciu.
Prepojenie medzi Bielikom, Šuščákom a Kollárom potvrdzujú aj odpočúvania. Kollára v nich obžalovaní označujú ako Duslo alebo Šaľa, pretože z tohto mesta pochádza. "Vysvetlil som mu presne, čo ste mi povedali, že nie sme Vietnamci z Miletičky," hovorí na jednom zázname Bielikovi Šuščák. Aj z tohto záznamu je podľa predsedu senátu Ivana Matela jednoznačné prepojenie Bielika, Šuščáka a Kollára. "Vyplýva z toho aj to, že Šuščák informoval Bielika o konkrétnych rokovaniach s Kollárom." Ku koncu už Šuščák podľa Matela vedel, že je odpočúvaný. Nedošlo ani k fyzickému prevzatiu úplatku. "Trestný čin je dokonaný už pri požiadaní o úplatok," zdôraznil sudca. Podľa Hrivnáka je však na Slovensku zatiaľ ojedinelé, aby sa podarilo odsúdiť človeka, ktorý si neprevzal úplatok.

Čudné hospodárenie v Rači
Pavol Bielik musí vysvetľovať aj ďalšiu kauzu. Ešte v roku 2004 ho polícia obvinila z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Polícia podozrieva Bielika, že v roku 1999 bez súhlasu mestského zastupiteľstva neoprávnene odsúhlasil 750-tisíc korún na rôzne projekty. Okrem iného to bolo 20-tisíc pre kresťanské rádio Lumen v Banskej Bystrici, 15-tisíc pre Bohosloveckú fakultu Univerzity Komenského v Košiciach alebo 10-tisíc Slovenskému kresťanskému zväzu dôchodcov v Bratislave. "Vyšetrovanie v tejto veci naďalej pokračuje," informovala hovorkyňa bratislavskej polície Dáša Kollárová.

01 - Modified: 2003-04-25 08:06:16 - Feat.: 0 - Title: Vývoz špeciálu brzdia úradníci 02 - Modified: 2003-04-25 08:27:32 - Feat.: 0 - Title: Je turecká armáda nepriateľom Západu? 03 - Modified: 2003-04-25 09:38:54 - Feat.: 0 - Title: Hypotekárne nástroje používané na trhu v USA 04 - Modified: 2003-04-25 09:49:56 - Feat.: 0 - Title: Pomôže zrušenie dane z dividend rozhýbať ekonomiku USA? 05 - Modified: 2003-04-25 09:56:08 - Feat.: 0 - Title: Obchod vo svete sa v roku 2002 zotavil, neistota však pretrváva 06 - Modified: 2003-04-25 09:59:02 - Feat.: 0 - Title: OECD očakáva oživenie ekonomiky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:53