StoryEditor

Bratislava sa opäť zahalila do dúhových farieb. Organizátori hlásia historickú účasť

20.07.2019, 14:55
Autor:
TASRTASR
Deviaty ročník Dúhového pochodu sa začal popoludní na Hviezdoslavovom námestí v hlavnom meste.

Gejovia a lesbičky chcú na sobotnom pochode poukázať na to, že aj oni majú právo na spokojný a šťastný život na Slovensku.

Deviaty ročník Dúhového pochodu sa začal popoludní na Hviezdoslavovom námestí v hlavnom meste.

Účasťou ho podporila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, primátor Bratislavy Matúš Vallo a viac ako 30 veľvyslanectiev na Slovensku.

LGBTI priaznivci chcú tento rok vyzvať politikov, aby tému LGBTI nezneužívali vo svojich predvolebných kampaniach.

"Vyzývame politikov, aby s tým prestali a začali riešiť reálne problémy, ktoré na Slovensku majú. Najväčším problémom našej komunity je, že tu stále neexistuje žiadna právna ochrana pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny," uviedol organizátor Dúhového Pridu Martin Macko.

Hovorí, že do budúcna by chceli s mestom Bratislava nájsť iný spoločný verejný priestor v centre mesta. "Kapacitne nám Hviezdoslavovo námestie nestačí. Nemôžeme si tu dovoliť mnoho iných aktivít, ktoré by sme chceli," povedal Macko.

Verí, že tento rok prekonajú hranicu 8000 ľudí.

"Každý rok máme aj menšie bezpečnostné opatrenia. Tento rok je nasadených menej policajtov ako v minulosti," informoval Macko.

Dohliadali policajti

Na priebeh oboch pochodov dohliada dostatočný počet policajtov z radov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

"Nasadené sú zložky kriminálnej, poriadkovej aj dopravnej polície," priblížil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Bez vyhradzovania

Organizátori Pridu sa nechcú vyhradzovať voči nikomu inému a nevnímajú ani iné iniciatívy, ktoré sa konajú v ten istý deň.

"Z našej ústavy vyplýva, že každý je slobodný a rovný v dôstojnosti i v právach. Z medzinárodného štandardu vyplýva, že každý je rovný v právach a každý má mať právo na ochranu svojho súkromia a rodinného života, a toto my na Slovensku zatiaľ nedodržiavame a najhoršie je, že sme sa zatiaľ nepustili do serióznej diskusie, ako by sme tieto otázky a vzťahy mali riešiť," povedala Patakyová.

V Bratislave je dnes Dúhový Pride a Pochod Hrdí na rodinu 16:54 Minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť 16:52 Dav Dúhového pridu v uliciach Bratislavy Účastníci Dúhového pridu pochodujú po uliciach Bratislavy.

Zdroj: HN/Lucia Kišová
16:23 10-tisíc ľudí na Dúhovom Pride Organizátori upravujú počet účastníkov. “Dostali sme sa cez 10-tisíc,” hlásia a ozýva sa potlesk. 16:21 Začína pochod Pochod sa pripravuje na štart. Trasa bude rovnaká ako v minulých rokoch.
Zdroj: HN/Lucia Kišová
16:09 Polícia pomáha 16:08 Veľká účasť na Pride Organizátori hlásia, že na Hviezdoslavovom námestí je 8-10 tisíc ľudí. 16:02 Príhovor prednáša aj evanjelický kňaz Ondrej Prostredník. “Všetci, hetero aj queer ľudia, túžia po láske. Po obohacujúcich vzťahoch pre nich aj ich prostredie. A všetci si zaslúžia rešpekt. My, heteráci, to máme jednoduché, spoločnosť naše vzťahy uznáva. Queer ľudia to poznajú len máloktorí. To je nefér, to je veľká nespravodlivosť,” pripomína Prostredník. 15:58 Primátor Vallo na pódiu Na pódium vystúpil primátor Bratislavy Matúš Vallo. “Cítim potrebu zastať sa a podporiť všetkých, ktorí sa v našej spoločnosti môžu cítiť ohrození. Zastávať sa slabších je správny postoj, je to kompas, ktorým sa chcem riadiť. Bratislava je otvorené mesto a všetci bez rozdielov sa tu majú cítiť bezpečne” 15:54 Ovácie na prejav ombudsmanky Ukončenie prejavu ombudsmanky vyvolalo v dave ovácie a mávanie dúhovými vlajkami. 15:52 Na pódiu je ombudsmanka “Tieto problémy prehliadame. Osoby, ktoré chcú uzatvárať partnerstvá momentálne nevidíme. Vyplýva to z ústavy aj z medzinárodného práva, že každý má nárok na dôstojný život. A Slovensko nerieši, ako to zabezpečiť,” vyhlasuje ombudsmanka Patakyová. Podujatia Pride sa aktívne zúčastňuje každoročne. 15:34 Na pódiu je Gréta Mária Srnová so študentským hnutím Stojíme pri kultúre Z pódia sa prihovára Gréta Mária Srnová so študentským hnutím Stojíme pri kultúre. “Stáť pri kultúre znamená aj stáť pri menšinách. Umenie, kultúra a vzdelanosť podporujú slobodné rozvíjanie spoločnosti. Aj umenie posilňuje v spoločnosti toleranciu a vzájomný rešpekt,” hovorí.
Zdroj: HN/Lucia Lauková
15:31 Zúčastnili sa aj ľudia z PS Pri pódiu sa zhromažďujú aj ľudia z Progresívneho Slovenska. Je medzi nimi zakladajúci člen Ivan Štefunko či europoslanec Martin Hojsík. 15:25
Zdroj: HN/Lucia Kišová
15:18 Odhadovaná účasť na Pride je 8-tisíc ľudí
Zdroj: HN/Samuel Böhm
15:14 Organizátorka Dúhového Pridu Na pódium prichádza organizátorka Pridu Diana Pruchnerovičová s prvým príhovorom. “Otázka nie je či a aké práva, ale kedy. Blýska sa na lepšie časy,” hovorí. 15:09 Odštartoval 9. ročník Dúhového pochodu Podporovatelia LGBTI komunity sa stretli na Dúhovom pochode. Ten sa začal na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. 15:04 Pochodu Hrdí na rodinu sa zúčastnil aj Kollár Pochodu Hrdí na rodinu sa zúčastnil aj šéf strany Sme rodina Boris Kollár. 14:45 Účasť na pochode Hrdí na rodinu Rudnayovo námestie je zaplnené. Hoci účasť na facebooku oficiálne potvrdilo len 186 ľudí, na mieste ich je viac. Sú tu rodiny s deťmi a mnoho seniorov. 14:43 Podujatie začalo Organizátori oficiálne zahajujú podujatie. Pozývajú zúčastnených na Pochod za rodinu, ktorý sa bude konať 22. septembra. 14:40 Danko s deťmi
Zdroj: HN/Lucia Lauková
14:36 “V slovenskej politike je veľa homosexuálov, vy to dobre viete,” hovorí Danko novinárom. 14:36 Danko o pochode Hrdí na rodinu “S pánom Chromíkom som bol dlho v kontakte. Bagatelizuje sa problém, ktorý hrozí z partnerstiev dvoch mužov a dvoch žien. Nad všetkými právami homosexuálnych ľudí sú práva maloletých detí.Ich požiadavkám treba ustupovať pomaly. Poznám pritom sám osobne veľa homosexuálov v profesionálnom živote,” tvrdí Danko. 14:31 Dorazil Danko Na pochod Hrdí za rodinu prichádza Andrej Danko. Podáva si ruky so seniormi a fotí sa s fanúšikmi. 14:25 Jeden deň a dva pochody V Bratislave sa dnes konajú dva pochody. O 14:30 na Rudnayovom námestí začalo podujatie Hrdí na rodinu a o pár metrov ďalej na Hviezdoslavovom námestí sa stretnú podporovatelia LGBTI komunity na podujatí Dúhový Pride.   14:23 Dobrý deň, vitajte pri minúte za minútou

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:29