Nespokojní železničiari a železničiarky počas verejného zhromaždenie na podporu železničného sektora na železničnej stanici v Košiciach. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Odborári upozorňujú na zlú situáciu v železničnom sektore. Začali sériu protestných zhromaždení

05.03.2024, 18:54
Autor:
TASRTASR

Podľa odborárov je za aktuálnym zlým stavom v železničnom sektore zlyhanie štátu v dopravnej politike a systéme jej financovania.

Na nízku kvalitu železničnej dopravy, zastarané železnice, nedostatok zamestnancov či slabé finančné ohodnotenie upozorňovali desiatky železničiarov na utorkovom verejnom zhromaždení v Košiciach. Išlo o prvé zo série protestných zhromaždení, ktoré odborári plánujú zorganizovať. Štát vyzvali na zodpovedné zaoberanie sa dopravnou politikou. Ministerstvo dopravy ubezpečuje verejnosť, že robí všetko pre to, aby fungovanie železníc nebolo nijako ohrozené.

Podľa odborárov je za aktuálnym zlým stavom v železničnom sektore zlyhanie štátu v dopravnej politike a systéme jej financovania. "Žiadame systémové financovanie železničného sektora, lepšie pracovné podmienky, sociálne istoty a v neposlednom rade spravodlivé mzdové ohodnotenie pre všetkých zamestnancov, porovnateľné s ohodnotením železničiarov v Európskej únii," odznelo na proteste.

Vládu, rezort dopravy, Ministerstvo financií a vedenie železničných podnikov vyzvali aj na vynaloženie maximálneho úsilia pri zabezpečovaní finančných prostriedkov pre sektor železničnej dopravy so zreteľom na zachovanie bezpečnosti, plynulosti a vôbec tejto ekologickej dopravy.

Ako uviedol predseda Odborového združenia železničiarov František Zaparanik, dlhodobo bezvýsledne upozorňujú na situáciu v železničnom sektore. "Slovensko akoby zaspalo, čo sa týka modernizácie, digitalizácie, investovania do budúcnosti," povedal s tým, že kým okolité štáty napríklad ovládajú výhybky digitálne, na Slovensku tak musia robiť stále manuálne. Koľajové trate sú podľa jeho slov v žalostnom stave a v niektorých úsekoch vlaky nemôžu ísť pre riziko vykoľajenia rýchlosťou vyššou ako päť km/h.

image

Nové vlaky majú nahradiť len trojročné súpravy pri Žiline. Podľa analytikov ich viac potrebuje východ

Upozornil aj na vysoký vek zamestnancov. "Len minulý rok nám odišlo pomaly 1400 železničiarov. Tento rok zase hrozí, že odíde ďalších 1500," povedal s tým, že odchod do predčasného dôchodku by mohlo oddialiť výrazné zvýšenie miezd, čím by sa práca v železničnom sektore mohla stať zaujímavejšou aj pre mladých ľudí. Dodal, že v súčasnosti prebieha kolektívne vyjednávanie.

Ako uviedla hovorkyňa železníc Vladimíra Bahýlová, Železnice Slovenskej republiky si uvedomujú nie úplne priaznivú situáciu, ktorá je v oblasti železničnej dopravy.

"Vyjadrenia odborárov berieme vážne a sme odhodlaní riešiť tieto problémy v rámci možností našej organizácie, ako aj v kooperácii s ďalšími železničnými spoločnosťami a príslušnými štátnymi orgánmi," reagoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

Podľa hovorkyne rezortu dopravy Petry Poláčikovej rokovania s odborármi pokračujú tak na úrovni ministerstva, ako aj medzi vedením ŽSR a odborármi. Na zlepšenie železničnej dopravy na Slovensku podľa jej slov robí rezort všetko, čo je v jeho silách.

"Snažíme sa v maximálnej miere využiť európske zdroje a takisto sa nám podarilo zvýšiť zdroje aj zo štátneho rozpočtu," uviedla s tým, že napriek rekonštrukcii a modernizácii tratí nedokážu v priebehu najbližších mesiacov ani rokov odstrániť investičný dlh na železničnej infraštruktúre vo výške takmer miliardy eur.

Verejné zhromaždenia železničiarov by v marci mali pokračovať v Žiline, vo Zvolene aj v Bratislave. Odborári následne zvážia ďalšie kroky.

01 - Modified: 2024-03-01 10:38:23 - Feat.: 1 - Title: Vlaky na batérie? Skúmame to, hovorí pre HN nový šéf železničnej spoločnosti. Naznačil aj ďalšie zámery 02 - Modified: 2024-02-29 14:05:37 - Feat.: 1 - Title: Železničné odbory chcú riešiť kritickú situáciu železníc. Sú v katastrofálnom stave, vravia 03 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: „Rázsochy na železniciach“ majú svoju náhradu. Z plánu obnovy budú profitovať trate na juhu (prehľad)
01 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:27