Robert Fico. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Fico nevidí dôvod na odvolanie Šimkovičovej a Suska. Pre vyhrážky posilnili ochranu šéfky rezortu kultúry

14.08.2024, 21:12
Autor:
TASRTASR

Robert Fico podotkol, že rešpektuje odlišné názory opozície. Na utorkovom proteste, ktorý zvolali opozičné strany, mu však chýbali zákonné a vecné argumenty, prečo by mali byť ministri odvolaní.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nevidí žiadny dôvod na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Obaja podľa neho konali aj konajú v súlade so zákonom. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil v stredu na sociálnej sieti.

"Neexistuje žiadny dôvod, aby som ako predseda vlády čo len uvažoval o podaní návrhu na odvolanie ministrov, ktorí sú dnes opozičnými terčmi. Kto sa objektívne pozrie na konanie ministerky kultúry a ministra spravodlivosti, musí súhlasiť s tým, že konali a konajú zákonne a že v súlade so zákonom prijímajú aj bežné manažérske rozhodnutia," povedal premiér.

Koalícia má rovnaký pohľad

Dodal, že rovnaký pohľad bude zastávať celá koalícia v prípade, že opozícia v parlamente predloží návrh na vyslovenie nedôvery týmto ministrom.

Fico podotkol, že rešpektuje odlišné názory opozície. Na utorkovom proteste, ktorý zvolali opozičné strany, mu však chýbali zákonné a vecné argumenty, prečo by mali byť ministri odvolaní.

image

Mala by Šimkovičová odstúpiť? Blaha ju chváli, že "chce dať po prstoch progresívnym mafiám", Hlas je opatrný

"Protest sa preto niesol v duchu, že vládna koalícia je v podstate banda zločincov, ktorá znásilňuje, vraždí, ktorá je hlúpa a ktorá by mala dobrovoľne odstúpiť," skonštatoval. Dodal, že pre vyhrážky muselo ministerstvo vnútra zvýšiť ochranu ministerke kultúry.

Skritizoval, že na proteste nevystúpili predsedovia strán, ktoré ho zorganizovali, teda Michal Šimečka (PS) a Branislav  Gröhling (SaS). V tejto súvislosti podotkol, že len slúžia liberálnym a progresívnym médiám a mimovládnym organizáciám.

Politická zodpovednosť

To ich však podľa jeho slov nezbaví politickej zodpovednosti, ak dôjde k ďalšiemu atentátu na predstaviteľa vládnej koalície. Zároveň ocenil, že sa do organizácie protestu nepridalo aj opozičné KDH.

"Aj tu vidieť o čo skúsenejšie Kresťanskodemokratické hnutie, keď sa odmietlo podieľať na organizovaní včerajšieho protestu," povedal.

image

Odstúpte, šírenie strachu je zbraň normalizácie. Dosť bolo Fica, kričalo 18-tisíc ľudí pred rezortom kultúry

Premiér priznal, že protesty organizované politickými stranami sú prirodzenou súčasťou politickej práce. Zdôraznil však, že ulica rozhodovať nemôže. "Môže vyslovovať názor. Rozhodnutia môžu prijímať len orgány vytvorené na základe demokratických parlamentných volieb, teda predovšetkým parlament a vláda," poznamenal.

Tisíce ľudí v utorok na Námestí SNP v Bratislave protestovali proti krokom vládneho kabinetu. Kritizovali aktuálnu situáciu v kultúre, personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyjadrili aj obavy o právny štát.

Rečníci okrem iného vyčítali ministrovi spravodlivosti rozhodnutie podať dovolanie a pustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia. Za zhromaždením stáli opozičné hnutie PS a strana SaS.

01 - Modified: 2024-08-15 07:07:28 - Feat.: 1 - Title: Mala by Šimkovičová odstúpiť? Blaha ju chváli, že "chce dať po prstoch progresívnym mafiám", Hlas je opatrný 02 - Modified: 2024-08-14 11:44:25 - Feat.: 1 - Title: Jesenná rekonštrukcia vlády? V kuloároch sa šíria špekulácie o zmenách vo Ficovom kabinete, tvrdí STVR 03 - Modified: 2024-08-14 14:35:15 - Feat.: 1 - Title: Koalícia reaguje na protesty: Médiá, mimovládky a opozícia nevedia prijať výsledky volieb. Šíria len nenávisť 04 - Modified: 2024-08-13 20:01:59 - Feat.: 1 - Title: Nenechajte za zahnať do pekla emócii, reaguje Susko na protestujúcich v Bratislave. Poukázal na vládu Matoviča 05 - Modified: 2024-08-13 18:42:51 - Feat.: 1 - Title: Odstúpte, šírenie strachu je zbraň normalizácie. Dosť bolo Fica, kričalo 18-tisíc ľudí pred rezortom kultúry
01 - Modified: 2024-09-10 13:34:07 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Fico ho odmieta, v Poľsku ho údajne použil Kaczynski. Ako tajomný Pegasus desí užívateľov mobilov? 02 - Modified: 2024-09-10 05:15:51 - Feat.: - Title: Ukrajina vyjadrila sklamanie z výrokov Fica o fašizme v jej armáde 03 - Modified: 2024-09-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliarda eur pre štátnu kasu a vyššia inflácia. Fico pripúšťa zmenu sadzieb DPH, analytici vidia slabé miesta 04 - Modified: 2024-09-09 16:35:13 - Feat.: - Title: Ďalšie rušenie sviatkov? Prinieslo by to financie, tvrdí Fico. Dohoda o konsolidácii by mala prísť do týždňa 05 - Modified: 2024-09-09 14:37:02 - Feat.: - Title: Stačil týždeň, aby riaditelia začali húfne vypisovať inzeráty. Deti nemá kto učiť ani v novom školskom roku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. september 2024 17:19