StoryEditor

Extrémne zrážky - situácia na Slovensku a v okolí

13.09.2024, 09:35
Extrémne zrážky - situácia na Slovensku a v okolí
17:02

 Zoo Bratislava hľadá dobrovoľníkov na odstraňovanie škôd po povodni. Informuje o tom na sociálnej sieti, kde zverejnila formulár na prihlásenie sa. Po vyplnení bude zoo dobrovoľníkov kontaktovať, aby dohodla detaily pomoci.
"Počas celého roka nám rástla návštevnosť, ľudia nás chválili a tešili sme sa na krásnu jeseň, ktorú nám prekazila historická povodeň," uviedla zoo. Hľadá preto dobrovoľníkov, aby sa vedela čo najskôr vrátiť do pôvodnej prevádzky.
Priblížila, že každý dobrovoľník musí mať viac ako 18 rokov. Zároveň odporúča nepremokavú pracovnú obuv, ideálne gumáky, a ak je možnosť, tak si priniesť aj vlastné náradie. Prihlásiť sa môžu jednotlivci i skupiny do 40 osôb. Takisto je potrebné si zabezpečiť vlastnú stravu a občerstvenie.

17:02

Prírodné katastrofy, ako sú záplavy, môžu mať devastujúci vplyv aj na psychické zdravie zasiahnutých ľudí. Dôležité je dať pocitom priestor, komunikovať s okolím a v prípade potreby sa obrátiť na odbornú pomoc. Poukázala na to Liga za duševné zdravie.
"Katastrofické udalosti vo všeobecnosti spôsobujú emocionálny zmätok. Je normálne, že môžete cítiť šok, strach, zúfalstvo, zlosť alebo smútok. Nemusíte sa hanbiť za svoje pocity. Je to normálna reakcia na nenormálnu situáciu," uviedla liga. Odporúča prijať pocity a komunikovať o nich s blízkymi či ľuďmi v podobnej situácii. 

16:53

Mestská polícia v Bratislave opätovne upozorňuje, že napriek slnečnému počasiu zostávajú stále rizikom výrazne podmočené stromy. Návštevu parkov a lesov odporúča preto odložiť, keď sa situácia stabilizuje. Pripomína to na sociálnej sieti.

"Utorok priniesol s dobrým počasím aj upokojenie povodňovej situácie. Rizikom sú však stále padajúce stromy. Výrazne podmočené stromy sa môžu naďalej vyvracať, a to aj bez nárazového vetra," pripomína mestská polícia.

Situácia v centre hlavného mesta aj na petržalskej strane Dunaja je stabilizovaná. Hliadky mestskej polície v týchto miestach dozerajú na bezpečie obyvateľov, ktorých polícia žiada o rešpektovanie jej pokynov a aby nevstupovali za policajné pásky a zábrany.

16:16

Slovenská katolícka charita zatiaľ vyzbierala na pomoc ľuďom zasiahnutým povodňami viac ako 110-tisíc eur. Darovaciu výzvu na pomoc obetiam povodní na Slovensku a v okolitých krajinách vyhlásila Caritas Slovakia pred necelými 72 hodinami. Informoval o tom PR manažér Slovenskej katolíckej charity Ladislav Bariak.

"Uvedomujeme si svoju úlohu a zodpovednosť, ktorú voči našim spoluobčanom v tejto situácii máme. A to ako voči tým, ktorým povodeň zničila majetok, tak aj voči tým, ktorí našu darovaciu výzvu podporili a ukázali svoju solidárnosť," povedal generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Miroslav Dzurech. Zároveň ubezpečil verejnosť, že Slovenská katolícka charita je pripravená doručiť pomoc tam, kde to bude najviac potrebné.

16:16

Dunaj v Bratislave a Devíne bude kulminovať do stredy. V dolnej časti slovenského úseku pod vodným dielom Gabčíkovo sa predpokladá ešte výrazný vzostup vodných hladín.

Celý úsek Moravy by sa mal pri vysokom vodnom stave s prebiehajúcou kulmináciou ustáliť. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na webe. Očakáva ustávanie zrážok a miestami, najmä v severnej polovici, zmenšovanie oblačnosti.

16:01

Areál Bratislavského hradu bude pre verejnosť a návštevníkov do piatka uzatvorený. Dôvodom je odstraňovanie následkov extrémneho počasia a bezpečnostné riziko pre zlý stav stromov. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady.

V nedeľu sa vplyvom poveternostnej situácie zrútila malá časť oporného múru v areáli Bratislavského hradu. Išlo o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. K žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

14:30

Hladina potoka Vydrica v lesoparku klesla, Mestské lesy v Bratislave monitorujú rozsah škôd po povodni z uplynulých dní. Hoci sa situácia zlepšuje, rizikom stále ostávajú stromy s podmočenými koreňmi či nahnuté stromy. Mestská organizácia preto vyzýva na odloženie návštevy lesoparku.

"Situácia sa zlepšuje, avšak mnoho stromov má podmočené korene, sú nahnuté a buď v najbližšej dobe spadnú, alebo ich budeme odstraňovať. Prosíme preto o maximálnu opatrnosť a zvážiť ešte návštevu lesa, aj keď už je krajšie," odkazujú mestské lesy na sociálnej sieti.

14:23

Polícia v nedeľu nadránom pomohla dvom mužom dostať sa z rieky Dunaj. Obom bolo následne poskytnuté potrebné ošetrenie. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

"Volanie o pomoc ženy, ktorá stála na brehu rieky Dunaj pri nákupnom centre na Pribinovej ulici, započula hliadka policajného zboru, ktorá vykonávala hliadkovú činnosť a monitorovala situáciu v blízkosti rieky v čase okolo 04:00. Hliadka na mieste zistila, že sa vo vodnom toku Dunaj nachádzajú dvaja muži," priblížila hovorkyňa. Polícia mužov z rieky vytiahla do bezpečia, kde ich ošetrila privolaná rýchla zdravotná pomoc.

13:29

Hladinu rieky Morava čaká na hornom Záhorí postupný pokles. Vojaci spolu s hasičmi aktuálne odstraňujú protipovodňové bariéry pri hraničnom moste s Českou republikou neďaleko mesta Holíč (okres Skalica).

"Slovenský vodohospodársky podnik nás požiadal o odstránenie bariér, keďže v tomto mieste už nehrozí žiadne nebezpečenstvo," uviedol  riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Skalici Jozef Jankovič. Na odstraňovaní bariér sa podieľa osem príslušníkov HaZZ a 20 príslušníkov armády. Spolupracuje aj polícia.

 Na stanici pri neďalekej obci Kopčany dosiahla hladina rieky Morava maximálnu hodnotu 619 centimetrov v utorok nadránom. Modelová predpoveď Slovenského hydrometeorologického ústavu očakáva jej postupný pokles. Aktuálne v týchto miestach dosahuje hladina rieky 614 centimetrov.

12:38

Hasiči v Košickom kraji v uplynulých dňoch zasahovali v súvislosti so zrážkami najmä pre popadané stromy. Od soboty do utorkového rána neevidovali žiadne výjazdy k odčerpávaniu vody. Uviedol to hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bálint.

12:34

Na naďalej uzatvorené niektoré komunikácie upozorňuje starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír. Ide o ulice Istrijská, Vápencová a Mlynská, ktoré zostávajú uzavreté do odvolania a skončenia záchranných prác.

Komunikácie podľa neho využívajú záchranné zložky a mestská hromadná doprava. "Prosíme obyvateľov, aby v žiadnom prípade neriskovali tento priestor na povodňovú turistiku," vyzýva Krajčír.

11:35

V bratislavskej Dúbravke je dočasne neprejazdná ulica Kajerka. V dôsledku intenzívnych dažďov v predošlých dňoch prišlo k jej podmytiu. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.  

"Miesto je dočasne neprejazdné a je riadne označené zábranami," upozorňuje samospráva s tým, že dočasné dopravné značenie je osadené aj na vjazde z Jadranskej ulice a na začiatku ulice K Horánskej studni.

Mestská časť prosí obyvateľov o rešpektovanie dočasného dopravného značenia.
 

11:29

Kulminácia Dunaja v Bratislave pokračuje, ustáliť by sa mala počas dňa. Pod Vodným dielom Gabčíkovo hladina výrazne stúpa. Rovnako prebieha aj kulminácia hornej Moravy. Vzostup sa očakáva v jej strednej a dolnej časti. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na webe.

"Hladina Dunaja začala v hornej časti kulminovať ešte v nočných hodinách a v profile Devín dosiahla nadránom maximum 905 centimetrov, čo zodpovedá prietoku 9579 kubických metrov za sekundu. V Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 centimetrov. Kulminácia ešte stále prebieha a počas dňa očakávame v týchto profiloch ustálenosť pri súčasných vodných stavoch" ozrejmil ústav.

11:22

Hasiči sú pripravení na odčerpávanie vody zo zaplavených obcí. Situácia na Záhorí sa postupne upokojuje a na rad prichádzajú sanačné práce. Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to uviedol v utorok.


"Som rád, že sme situáciu riešili v predstihu, že bol zvolaný krízový štáb už vo štvrtok, a tak sme boli na zvládnutie tejto situácie pripravení a verím, že najhoršie už máme za sebou," vyhlásil minister.

11:13

Situácia v Bratislave sa po počasí v uplynulých dňoch upokojuje. Hladina Dunaja, ktorý v noci kulminoval vo výške okolo 970 centimetrov, pomaly klesá. Platí to aj pre rieku Morava. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že protipovodňové hrádze pri Dunaji dimenzované na nápor vody do výšky 1013 cm vydržali.

Situáciu v blízkosti Dunaja a Moravy naďalej hlavné mesto monitoruje, Komunálny podnik i bezpečnostné zložky sú však odteraz k dispozícii najmä na odstraňovanie škôd. Cieľom je čo najskôr odstrániť popadané konáre, nánosy blata a kameňov a uvoľniť tak ulice hlavného mesta.

10:44

Viaceré ulice v hlavnom meste zostávajú neprejazdné. Dopravu do a z mestskej časti Devín zabezpečuje armáda, ktorá obyvateľov vozí od kostola smerom na Devínsku Novú Ves a na ulicu Na hriadkach. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Šimková upozornila, že aktuálne sú v Bratislave neprejazdné ulice Istrijská, Kočánkova aj časť ulice Na hriadkach. Priechodné nie sú ani Devínska cesta, Slovanské nábrežie či Devínske jazero. Policajti uzavreli aj časť Viedenskej cesty.

"O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať," dodala Šimková.

10:31

V súvislosti s poveternostnou situáciou mali hasiči na Slovensku od pondelkového do utorkového rána celkovo 153 výjazdov. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, a to 75. Naopak, najmenej zasahovali v Banskobystrickom kraji (3). Informuje o tom Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti.

Druhý najvyšší počet zásahov mali hasiči v Trnavskom kraji, konkrétne 43. V Nitrianskom kraji zasahovali deväťkrát, v Trenčianskom a Žilinskom mali po sedem výjazdov. V Prešovskom kraji mali hasiči päť výjazdov a v Košickom kraji štyri výjazdy.

Pri výjazdoch zasahovalo celkovo 141 príslušníkov HaZZ a 316 členov dobrovoľných hasičských zborov.

10:26

Cez Gabčíkovo a Čunovo preteká vyše 10-tisíc kubických metrov vody za sekundu. Na sociálnej sieti to v utorok ráno vyhlásil vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

"Škody na celom Slovensku podľa odhadov sa pohybujú okolo 20 miliónov eur. Na druhej strane na povodni zarábame na vodnej elektrárni v priemere 1,3 milióna eur denne," informoval Taraba s tým, že na predošlej jarnej vlne Slovensko zarobilo približne 36 miliónov eur.

09:12

Dočasné premostenie ponad rieku Chvojnica medzi mestami Holíč a Skalica je opäť prejazdné pre všetku dopravu. Informovala hovorkyňa Trnavského samosprávneho kraja Natália Petkáčová.

Premostenie bolo počas uplynulých dní dočasne uzatvorené v dôsledku vplyvu nepriaznivého počasia. Doprava bola presmerovaná cez Vrádište a Prietržku.
 

09:05

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi je aktuálny stav v súvislosti s povodňovou situáciou stabilnejší, avšak o zlepšení sa hovoriť ešte nedá. Konštatuje to starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír s tým, že hladina vodných tokov Moravy a Dunaja stále neklesá.

"V mestskej časti prečerpávame všetky miesta, kde by mohla voda spôsobiť škody a zaplaviť ďalšie pivnice a domy. Robíme všetko pre to, aby nezaplavilo miesta, ktoré zaplaviť nemusí, kým vodu odčerpáme," podotýka Krajčír.

08:44

Na krajnom západe Slovenska naďalej platí pre väčšinu okresov výstraha tretieho stupňa pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na svojom webe.

Hydrologickú výstrahu tretieho stupňa vydali pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky. Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí v Myjave.

Povodne hrozia aj v Galante, Šali, Pezinku a Trnave. Platia tam prvostupňové výstrahy.

08:42

V rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko evakuovali sedem obcí pre pokračujúce povodne. Červený kríž zriadil núdzové ubytovanie na výstavisku v Tullne, v noci ho využilo asi 450 ľudí. 

08:23

Hladina Dunaja v Bratislave v noci na dnes kulminovala na úrovni 9,7 metra. Škody spôsobené nepriaznivým počasím dosiahli na Slovensku okolo 20 miliónov eur. Na sociálnej sieti to napísal minister životného prostredia Tomáš Taraba.

07:46

Na juhu Čiech sa cez noc zvýšili hladiny riek na niekoľkých miestach. Najvyšší povodňový stupeň dosiahli toky na takmer troch desiatkach staníc.

Povodňových stavov v Česku však ďalej ubúda, ráno boli na 160 miestach. Stupne ohrozenia sú hlavne na juhu Čiech a tiež na Odre a Opave, Dyji a Morave a Labe.

 

07:32

Stovky obyvateľov poľského mesta Nisa sa v noci na dnes zapojili spolu s vojakmi a hasičmi do opravy a spevnenia poškodenej protipovodňovej hrádze, ktorej zrútenie by viedlo k zaplaveniu centra mesta, uviedli poľské médiá.

Na inom mieste na juhu Poľska, pri obci Wawrzeńczyce, asi 35 kilometrov juhozápadne od Vroclavu, sa pretrhla hrádza na rieke Strzegomka a prívaly vôd strhli aj miestny most, uviedol denník Gazeta Wyborcza na svojom webe. Strzegomka je prítokom rieky Bystrzyca, ktorá sa vlieva do Odry vo Vroclave. Odra má dnes kulminovať v meste Opole a v stredu vo Vroclave, kde sa dnes do spevňovania hrádzí zapojí armáda.

06:59

Najmenej 18 životov si vyžiadali v uplynulých dňoch záplavy v strednej Európe, ktoré spôsobili neobvykle prudké dažde. 

Voda zaplavila ulice a miestami celé štvrte, v niektorých postihnutých oblastiach museli zastaviť verejnú dopravu, v iných došlo k výpadkom elektriny.

22:33

Dunaj v Bratislave kulminuje. Výška vodného stavu osciluje okolo 950 centimetrov. V Devíne sa hĺbka vody v Dunaji pohybuje okolo 900 centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Vyššie po toku, na rakúskom úseku má už hladina rieky mierne klesajúci trend. Vzhľadom na vývoj na Morave a v dolnom Rakúsku je v najbližších hodinách predpoklad zotrvania ustálenosti na súčasných vodných stavoch, pri kolísaní hladiny," píšu meteorológovia.

19:52

Kulminácia Dunaja v Komárne by podľa najnovších údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu  mala prísť v utorok alebo v stredu. Je to skôr, ako sa pôvodne predpokladalo.

Keďže pred 11 rokmi dosiahol Dunaj v Komárne maximálnu výšku 889 centimetrov, súčasná predpokladaná výška nepredstavuje pre mesto osobitnú hrozbu. Najnovšie informácie v pondelok vyhodnotili členovia okresného krízového štábu.

19:14

V Bratislavskom kraji sa počas pondelka podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest. Je medzi nimi napríklad cesta z Malaciek do Rohožníka či úsek cesty za Kuchyňou smerom na Pernek.

19:12

Zástupcovia samospráv vyzdvihli spoluprácu so štátom, ako aj medzi všetkými nasadenými zložkami pri riešení následkov nepriaznivého počasia a odstraňovaní povodní. Primátor Bratislavy Matúš Vallo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ako aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič zároveň ocenili sľub premiéra Roberta Fica pomôcť s finančným odškodnením.

18:34

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pohybovať v miliónoch eur. „Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,“ poznamenal po pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády.

18:00

Mestská polícia v Bratislave pripomína, že napriek avizovanej zmene počasia zostávajú rizikom výrazne podmočené a padajúce stromy. Návštevu lesov a parkov odporúča odložiť.

17:50

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Vyhlásil to premiér Robert Fico po pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády.

17:44

Bratislavská Devínska Nová Ves obnoví v utorok vyučovanie na všetkých základných aj materských školách v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Samospráva sa zároveň v tejto súvislosti poďakovala všetkým zamestnancom škôl a škôlok, ktorí posledné dni pracovali na odstránení následkov povodne a na tom, aby sa deti a žiaci mohli vrátiť do škôl.

17:11

Rieka Dunaj dosiahla v Bratislave úroveň 947 centimetrov. Blíži sa tak k hladine, pri ktorej by mala kulminovať. SHMÚ predpovedá, že to bude na úrovni 952 centimetrov.

16:44

Na rieke Malina v okrese Malacky sa pretrhla hrádza. Z koryta rieky aktuálne uniká voda. Pred pondelkovým rokovaním vlády o tom informoval riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Jozef Moravčík. Ubezpečil, že ide o oblasť vo voľnej prírode na neobývanom území.

"Posielame tam nákladné vozidlá a techniku, mechanizáciu ťažkú na sanovanie a zabezpečenie toku Maliny," dodal.

SVP tiež podľa neho sanuje podmočenie hrádze v bratislavskom Devíne. "Devín, Devínska Nová Ves a v okolí celého toku Moravy prebiehajú naše hliadkové činnosti a zabezpečovacie práce spolu s hasičským a záchranárskym zborom," doplnil.

16:40

Organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja postupne hlásia škody, ktoré sa v dôsledku zatopenia, zatečenia alebo iných udalostí pohybujú v tisícoch eur. Predseda TTSK Jozef Viskupič zvolal v pondelok v súvislosti s mimoriadnou situáciou najmä v okresoch Senica a Skalica krízový štáb.

Krajské galérie, múzeá, stredné školy a zariadenia sociálnych služieb postupne hlásia zatečené strechy, zatopené objekty, vyvrátené stromy a ďalšie udalosti.

Aj Centrum sociálnych služieb Rohov v okrese Senica nahlásilo zatečenie vody do kancelárie a dvoch izieb prijímateľov sociálnych služieb. V dôsledku zatopenia kotolne boli poškodené plynové kotly a nastal výpadok výroby teplej vody. Evakuácia klientov nebola potrebná.

16:33

Ozbrojené sily nasadili v súvislosti s nepriaznivým počasím a povodňami zatiaľ vyše 1000 profesionálnych vojakov a 160 kusov techniky. Vojaci spolu s hasičmi i policajtami vykonávali už pred víkendom preventívne práce. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok cez víkend informoval, že vojaci pomáhajú aj na Záhorí, kde je situácia najkritickejšia.

16:31

Od pondelkového poludnia až do odvolania je uzavretý hraničný priechod Medveďov v smere na maďarský Győr.

"Povodeň ohrozila dočasné premostenie i most ponad Chvojnicu pri Holíči, ktoré sú momentálne uzavreté. Rovnako neprejazdné sú hraničné priechody Moravský Sv. Ján - Hohenau a Brodské - Lanžhot," zopakovala krajská samospráva.

Linky regionálnej autobusovej dopravy, ktoré sú zabezpečované zmluvným dopravcom SKAND Skalica, premávajú bez obmedzení.

16:24

Bratislavská zoo zostane po povodniach dlhšie zatvorená. Na zvládnutie výpadkov na tržbách a odstránenie škôd spúšťa internetovú zbierku.

"Gazdovský dvor, ktorý sme otvorili len pred dvoma mesiacmi a hneď sa stal hitom, bol celý zničený. Najdôležitejšie je, že sa nám podarilo všetky zvieratá zachrániť. Od začiatku povodne sa nám ozývajú stovky ľudí a firiem, ktorí by nám chceli dobrovoľnícky pomôcť, a hneď ako to bude bezpečné, túto pomoc určite radi prijmeme," uviedla zoo na sociálnej sieti.

16:22

Škody v dôsledku povodňovej situácie v rámci rezortu školstva zatiaľ vyčíslili na 400-tisíc eur, no konečná suma bude oveľa vyššia. Pred pondelkovým mimoriadnym zasadnutím vlády to novinárom povedal minister školstva Tomáš Drucker. Informoval tiež, že v pondelok bolo zatvorených približne 80 škôl, prevažne šlo o stredné školy.

16:12

Zložitá situácia zostáva podľa SHMÚ v povodí Moravy - na Záhorí, kde dochádza k dotekaniu menších prítokov z Malých Karpát. Ústav vysvetlil, že hladina Moravy v profiloch na hornom úseku naďalej mierne stúpa, smerom nižšie po toku je vzostup výrazný. V úseku nad sútokom s Dunajom dochádza podľa neho k vzdutiu jej hladiny, pričom v ohrození sú najmä Devín a Devínska Nová Ves.

16:06

Tok rieky Slatina vo Zvolenskej Slatine a aj jej prítoky sú po výdatných dažďoch vo svojich korytách. Samospráva tak zatiaľ nezaznamenala ich rapídne zvýšenie.

Dodala, že pre súčasné daždivé počasie nemali tentoraz žiadne veľké problémy. Obec vo Zvolenskom okrese je však roky ohrozovaná povodňami. Spôsobuje ich vylievanie rieky Slatina a jej prítokov, ktorými sú Rybný potok a Slatinský potok. Všetky pretekajú stredom obce.

15:37

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi bolo pre meteorologickú situáciu evakuovaných približne 100 obyvateľov.

"V Devínskej Novej Vsi máme komplikovanú situáciu, pre hrozbu vody muselo byť evakuovaných približne 100 ľudí. Som rád, že vedenie Devínskej Novej Vsi to zvláda a situácia je pod kontrolou," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Hlavné mesto chce podľa primátora čo najskôr riešiť aj situáciu na Devínskej ceste, ktorá bola počas víkendu uzavretá pre zosuv na priľahlom svahu. Magistrát deklaruje, že robí všetko pre to, aby čo najskôr zabezpečil svah a obnovil premávku aspoň v čiastočnom režime. Riešenie však môže trvať niekoľko dní.

15:26

Hladina Dunaja v Bratislave má kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov v utorkových ranných, respektíve dopoludňajších hodinách. Zrážky na Slovensku by mali ustať počas pondelkovej noci. Uviedli to hydrológ Peter Smrtník a meteorológ Andrej Kozák na tlačovej konferencii s tým, že očakávajú upokojenie hydrologickej situácie.

15:19

Národný ústav detských chorôb v Bratislave riešil viaceré problémy spôsobené počasím. Zaznamenal pretečenie strechy dvoch blokov aj zatečenie stropu na urgentnom príjme. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti ovplyvnené nebolo. Ústav situáciu naďalej monitoruje a v prípade potreby je pripravený ju riešiť.

15:18

Časť Slovanského nábrežia v bratislavskom Devíne bude od pondelka 15.30 h odpojená od elektrickej energie. Informovala o tom mestská časť s tým, že k čiastočnej odstávke dôjde pre ohrozenie energetických rozvodov.

"Odpojenie sa bude pravdepodobne týkať verejného osvetlenia a niektorých rodinných domov, ktoré sú napájané zo vzdušného vedenia nízkeho napätia na nábreží," uviedla na sociálnej sieti.

Lokalita bude od elektriny odpojená do odvolania.

14:36

Od stredy nám začne babie leto, teplota pôjde hore od 19 do 24 stupňov, informoval na brífingu meteorológ Andrej Kozák.

14:14

Národná rada je pripravená pomôcť riešiť povodňovú situáciu na Slovensku. V prípade, že vláda bude chcieť zmeniť príslušné zákony, zaradí ich okamžite na rokovanie. Uviedol to podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga.

14:01

Slovenskej spoločnosti Okrasa Čadca spôsobili povodne rozsiahle škody.

13:50

Profesionálni i dobrovoľní hasiči zrealizovali počas nedele celkovo 558 zásahov, pri ktorých pomáhali odstraňovať dôsledky nepriaznivého počasia a povodňovej situácie. Pri zásahoch pomáhalo 344 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 1502 dobrovoľných hasičov.

Hasičí informujú, že počet zásahov za posledných 24 hodín stúpa.

13:31

Bratislavské Staré Mesto v súvislosti s meteorologickou situáciou dočasne zatvára Grasalkovičovu, Medickú a Slubekovu záhradu.

"Opatrenie je preventívne, záleží nám na bezpečnosti," konštatuje samospráva s tým, že situáciu monitoruje.

Mestská časť zároveň pripomína, že koreňové sústavy stromov sú podmyté, preto obyvateľom odporúča vyhýbať sa pobytu v ich okolí. Spadnúť môžu aj pri slabšom vetre.

13:26

Pri ďalšom zvýšení hladiny Dunaja v niektorých mestských častiach v Bratislave sa pristupuje k úprave chodu vodovodnej siete tak, aby bola naďalej zabezpečená dodávka pitnej vody. Dodávka pitnej vody však môže byť za istých okolností prerušená. Súvisí to s odstavením vodných zdrojov a ich kvalitou. Dnes to uviedol hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Matúš Stračiak.

13:15

V prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

"Pokiaľ by tieto povodne spôsobili škody, ktoré sú vyššie ako 1,5 percenta hrubého domáceho produktu daného regiónu, tak je možné žiadať aj o špeciálne finančné prostriedky z európskeho fondu solidarity," povedal.

12:58

Opozičné Progresívne Slovensko vyzýva premiéra Roberta Fica na uvoľnenie financií ľuďom zasiahnutým povodňami. Avizuje, že v parlamente podporí maximálnu pomoc pre ľudí a samosprávy zasiahnuté povodňami.

"V týchto rezervách sú milióny eur, ktoré v minulosti išli napríklad fitnes modelke na nechty. Som presvedčený, že oveľa viac ich potrebujú ľudia, ktorým prírodný živel kruto zasiahol do života. Prišli o svoje domovy, o strechu nad hlavou," zdôraznil šéf PS Michal Šimečka s tým, že reakcia vlády v Rakúsku aj v Českej republike bola pružná a rázna.

12:51

Niektoré objekty v správe Bratislavského samosprávneho kraja majú zatopené pivnice. Ide o budovy niekoľkých stredných škôl. Hrozí tiež podmočenie Divadla Aréna, ktoré sa nachádza v Bratislave na petržalskej strane Dunaja. Na pondelkovej tlačovej konferencii to povedal podpredseda SaS a predseda BSK Juraj Droba. Doplnil, že najväčší problém BSK bolo zatopenie stupavského kaštieľa, v ktorom sídli domov sociálnych služieb. Voda zaplavila prízemie, ktoré sťahovali. Atmosféra v domove je podľa Drobu dobrá.

12:49

Na pondelkovom zasadnutí vládneho kabinetu sa bude rokovať aj o možnostiach odškodnenia po povodniach. Avizoval to šéf envirorezortu a vicepremiér Tomáš Taraba. Poukázal na to, že Slovensko situáciu aktuálne zvláda. Vyzdvihol pritom včasné zavedenie preventívnych opatrení.

12:36

Výdatné dažde, nepriaznivé počasie a povodne ovplyvnili železničnú, cestnú, lodnú i leteckú dopravu. Na niektorých miestach následky nepriaznivého počasia skomplikovali aj doručovanie pošty. V pohotovosti sú stále stovky zamestnancov organizácií Ministerstva dopravy. Odstraňovanie popadaných stromov z koľajníc spôsobilo krátkodobé výluky na regionálnych tratiach v Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Bratislavské letisko hlásilo aj niekoľko meškaní pri príletoch a odletoch.

12:23

Hlavné mesto uviedlo, že Slovenský vodohospodársky podnik už nainštaloval protipovodňovú ochranu Bratislavy na očakávaný stav výšky Dunaja na všetkých miestach. A to v Karlovej Vsi, Devíne i v Starom Meste aj na petržalskej strane Dunaja. Rovnako tak medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, kde je predpoklad zaplavenia cesty.

12:18

Dobrovoľní hasiči aktuálne odčerpávajú zaplavené podzemné priestory v budove Záhorskej galérie Jána Mudrocha na Sadovej ulici v Senici.

V Skalici sú hladiny všetkých potokov aj po rannom daždi stabilizované a situácia je aj naďalej pokojná. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že pri záhradníctve v smere do Zlatníckej doliny prišlo k dodatočnej likvidácii nánosov po víkendovom zaplavení.

Mesto Myjava zmiernilo stupeň povodňovej aktivity z tretieho na druhý.

12:00

Povodňová situácia v Stupave sa počas noci zlepšila, momentálne je stabilizovaná. Informuje o tom samospráva na sociálnej sieti.

"Hoci zóna okolo kaštieľskeho parku zostáva zaplavená, situácia na ostatných komunikáciách je stabilná. Stále sú však vyhlásené výstrahy a zrážky pretrvávajú, preto situáciu pozorne monitorujeme," uviedla samospráva.

O 13.00 h má zasadnúť v meste krízový štáb, zúčastnia sa všetky zložky, ktoré budú pomáhať pri odstraňovaní a riešení následkov povodní.

11:37

Všetky spoje prímestskej dopravy i mestskej hromadnej dopravy v Čadci v súčasnosti premávajú podľa cestovného poriadku. 

Na trasách jazdia aj náhradnými a záložnými vozidlami. "Celkovo bolo v nedeľu v Čadci zatopených 16 autobusov. Nevykonávame jediný spoj do Českej republiky," konkretizovala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

11:35

Most na hraničnom priechode s Českou republikou Brodské-Lanžhot úplne uzavreli z dôvodu vzostupu hladiny rieky Morava. Prezídium Policajného zboru o tom informuje na sociálnej sieti. Trnavský samosprávny kraj priblížil, že uzatvorenie sa týka hraničného priechodu na tzv. starej ceste.

"Naďalej upozorňujeme vodičov, aby zvýšili na cestách opatrnosť a prispôsobili jazdu stavu ciest a plne rešpektovali dopravné značenie i pokyny polície a poverených osôb," doplnila polícia.

11:19

Cesta z Devínskej Novej Vsi v smere do Devína je momentálne úplne uzatvorená. "Cesta bude prístupná iba pre záchranné zložky," oznámila vedúca mediálneho oddelenia Devínskej Novej Vsi Martina Legáth. Samospráva Devína píše, že z Devínskej Novej Vsi a zastávky na Hriadkach majú záchranné zložky prevádzať ľudí vojenským transportom.

Vyzýva tiež, aby obyvatelia necestovali ani smerom do Karlovej Vsi, keďže tam budú stavať protipovodňovú hrádzu.

10:53

Mesto Košice v súčasnosti neeviduje obmedzenia v súvislosti s počasím. Ako uviedol primátor Jaroslav Polaček, očakávajú, že v pondelok dážď ustane.

"My tu v Košiciach i napriek tomu, že aj teraz prší, máme naozaj šťastie. Sledujeme vodné toky a civilná ochrana je v pohotovosti," povedal s tým, že rieka Hornád by nemala nikoho ohroziť.

10:45

V Bratislave presiahla hladina Dunaja deväť metrov, o 10:30 namerali hydrológovia vodný stav 904 centimetrov. Tretí stupeň povodňovej aktivity dosiahol v noci z nedele na pondelok. Podľa prognózy SHMÚ bude rieka kulminovať v utorok, vodný stav je odhadovaný na 935 centimetrov o piatej ráno.

"Zatopené je Tyršovo nábrežie, promenáda pri nákupnom centre na nábreží Dunaja aj Fajnorovo nábrežie," konštatuje Bratislavský kraj, ktorý zároveň opätovne žiada obyvateľov, aby do daných lokalít nechodili a rešpektovali zákaz vstupu.

Protipovodňové zábrany aktuálne stoja aj na Rázusovom a Fajnorovom nábreží. Informuje starosta Starého Mesta Matej Vagač s tým, že hladina Dunaja stále stúpa.  

image
FOTO: SHMÚ
10:34

Od soboty do pondelkového rána absolvovali profesionálni hasiči v Trenčianskom samosprávnom kraji v súvislosti s počasím 67 zásahov.

Na odstraňovaní následkov živelnej pohromy sa od soboty do pondelka v Trenčianskom kraji zúčastnilo 71 profesionálnych a 215 dobrovoľných hasičov s 88 kusmi techniky.

10:22

Hladina Dunaja v Devíne a Bratislave je už týchto chvíľach na úrovni tretieho stupňa povodňovej aktivity, pričom k stavu kulminácie chýba v Devíne ešte približne 60 centimetrov a v Bratislave 50 centimetrov. "Očakávaný prechod do kulminácie je v týchto profiloch počas dnešného večera, samotná kulminácia by mala nastať v utorok ráno, respektíve dopoludnia," dodali hydrológovia SHMÚ.

10:02

Dočasné premostenie ponad rieku Chvojnica medzi Holíčom a Skalicou je stále neprejazdné. Linky regionálnej autobusovej dopravy medzi týmito dvomi mestami jazdia cez Vrádište a Prietržku. Trnavský samosprávny kraj o tom informoval na sociálnej sieti.

09:54

Situácia v Topoľčanoch je po víkendových výdatných dažďoch stabilná. Informoval o tom mestský úrad.

Hladina rieky Nitra je podľa radnice nízka a bez povodňového rizika. "Vietor a dážď nespôsobili významnejšie škody, s výnimkou spadnutého stromu na Kalinčiakovej ulici neboli nutné zásahy bezpečnostných zložiek," uviedol magistrát. Ako doplnil, mesto aktuálne odstraňuje následky počasia na cintorínoch.

09:51

Dokopy 250 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v uplynulých 24 hodinách v Žilinskom kraji. Odstraňovali následky nepriaznivej poveternostnej situácie. Hasiči v kraji zasahovali za uplynulých 24 hodín celkom 68-krát. Najviac výjazdov mali na Kysuciach.

09:50

Pre silné a dlhotrvajúce dažde zasahovali počas víkendu profesionálni i dobrovoľní hasiči prakticky na území celého Nitrianskeho kraja.

V priebehu soboty sa na 11 výjazdoch zúčastnilo celkovo 14 príslušníkov HaZZ a 29 členov dobrovoľných hasičských zborov, nasadených bolo osem kusov hasičskej techniky.

V nedeľu boli hasiči v Nitrianskom kraji vyslaní do terénu 13-krát. Celkovo zasahovalo 11 príslušníkov HaZZ a 41 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí. Nasadených bolo 11 kusov hasičskej techniky.

09:36

Na väčšine územia Slovenska treba počítať s dažďom aj počas pondelka. Pre oblasť Záhoria platia výstrahy tretieho stupňa, pre ďalšie okresy výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe. V platnosti ostávajú aj hydrologické výstrahy.

09:20

Viaceré mestské časti v západnej časti Bratislavy, najviac postihnutej záplavami, zatvorili v pondelok základné školy a v niektorých prípadoch i materské školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V Lamači sú škola i škôlky otvorené.

Zatvorené škôlky i základné školy sú v Devínskej Novej Vsi, prerušená je tiež prevádzka materskej školy i súkromnej základnej školy v Devíne.

V Záhorskej Bystrici je v pondelok základná škola na Hargašovej ulici zatvorená, triedy materskej školy ostávajú otvorené.

V Karlovej Vsi tiež zatvorili základné školy, materské školy sú otvorené, deti sa však nebudú môcť pohybovať vonku v areáloch škôlok.

09:01

Záplavy v Česku majú prvú potvrdenú obeť. V rieke Krasovka na Bruntálsku sa utopil človek. Polícia tiež eviduje sedem nezvestných.

08:53

Situácia s výpadkami elektriny na strednom Slovensku, ktoré vznikli v súvislosti s víkendovou poveternostnou situáciou, sa zlepšila. Hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš informoval, že bez elektriny už ostávajú len desiatky odberných miest.

"Na úrovni vysokého napätia sa energetikom zo SSD podarilo odstrániť už všetky poruchy. Zostáva im doriešiť už len niekoľko porúch na úrovni nízkeho napätia," uviedol Gejdoš.

Ako doplnil, tieto poruchy však nemajú za následok výpadky elektriny v rozsiahlejších rozmeroch a zväčša sa týkajú len niekoľkých domácností alebo ulíc. "Elektrikári už pracujú na tom, aby obnovili dodávku prúdu čo najskôr aj pre týchto odberateľov," dodal hovorca SSD.

08:36

V pondelok naďalej platí výstraha pred povodňou v rakúskej spolkovej krajine Burgenland pozdĺž rieky Litava (Leitha), informuje agentúra APA.

Počet zásahov hasičov v dôsledku počasia sa však v Rakúsku v noci na pondelok znížil, víchrice a lejaky totiž ustúpili.

08:27

Asi 70 percent českého mesta Litovel v Olomouckom kraji je pod vodou, uviedol na facebooku starosta. Na rovnako veľkej ploche vypadol prúd. Voda podľa starostu bude kulminovať až popoludní.

08:19

Zvažovaná evakuácia obyvateľov Malaciek bývajúcich v blízkosti potoku Malina nebola zatiaľ potrebná. O rozhodnutí, ktoré padlo ešte počas noci, informuje samospráva na sociálnej sieti.

Primátor Juraj Říha upozornil, že v prípade mimoriadnej zmeny budú obyvateľov dotknutého územia informovať mobilnými sirénami.

Mestský krízový štáb v nedeľu (15. 9.) večer rozhodol z preventívnych dôvodov, aby sa obyvatelia, ktorí bývajú pozdĺž toku Maliny, pripravili na eventuálnu evakuáciu. Mesto tiež pripravilo priestory, ktoré mali poskytnúť evakuovaným dočasné zázemie.

08:14

Areál Bratislavského hradu bude v pondelok z preventívnych dôvodov a aktuálnej poveternostnej situácie pre verejnosť a návštevníkov uzatvorený. Informovala o tom Kancelária Národnej rady.

07:56

Povodňová situácia je v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves stále veľmi komplikovaná a vážna. Informuje o tom samospráva, ktorá zároveň vyzvala obyvateľov z lokality Na hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením.

"Rovnako týchto obyvateľov vyzývame, aby sa pripravili na možnú evakuáciu," preventívne informovala vedúca mediálneho oddelenia bratislavskej mestskej časti Martina Legáth.

07:55

Všetky mosty v Čadci, ktoré sú majetkom mesta, sa po nedeľňajšej povodni podarilo sprejazdniť. Na sociálnej sieti o tom informovala čadčianska radnica.

Neprejazdné ďalej ostávajú mosty v správe štátnych organizácií. "V pondelok po dodaní stanovísk o vyhovujúcom technickom stave budú sprístupnené aj tieto mosty. Ide konkrétne o most z Námestia slobody a most do Bukova," dodala samospráva.

07:42

Medzi obcami Gajary a Malými Levármi na Záhorí uzavreli most ponad rieku Rudava. Pre TASR to potvrdil starosta obce Malé Leváre Adrián Pernecký
Už počas noci samospráva na sociálnej sieti informovala, že Rudava začína pretekať, vyzvali dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť roznášať vrecia s pieskom.
Materská i základná škola budú v obci v pondelok zatvorené.

07:15

Aj v pondelok je v Bratislave premávka niektorých liniek ovplyvnená následkami počasia. Dopravný podnik Bratislava o tom informuje na svojej webovej stránke.

06:52

Výstrahy pred dažďom platia pre väčšinu územia Slovenska. Pre okresy Skalica, Myjava, Senica a Malacky platia výstrahy tretieho stupňa. 

06:48

Masarykova univerzita v Brne vzhľadom na povodňovú situáciu posunula začiatok výučby na všetkých svojich fakultách o týždeň. Akademický rok tak na univerzite začne až 23. septembra. Vedenie univerzity to oznámilo na webe a študentov infromovalo prostredníctvom SMS správy.

06:38

Česká vláda sa mimoriadne zíde kvôli povodniam v pondelok o 18.00 h. Ministri budú rokovať o tom, ako pomôcť zaplaveným regiónom. Minister pôdohospodárstva Marek Výborný po rokovaní Ústredného krízového štábu povedal, že je potrebné zostaviť harmonogram obnovy zaplavených území.

21:14

Obec Malé Leváre v okrese Malacky apeluje na obyvateľov, aby šetrili vodou s cieľom odľahčiť kanalizáciu, ktorá je stále plná dažďovej vody. Samospráva to uviedla na sociálnej sieti. Obecní zamestnanci riešili počas dňa poruchy na vodovodoch a snažili sa odčerpávať vodu z kanalizácie.

21:02

V Bratislave sú v dôsledku nepriaznivého počasie rozsiahle škody. Pracuje sa na ich odstránení, no všetky nebude do pondelka možné odstrániť. Uviedol to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. V pondelok treba podľa neho rátať s dopravnými obmedzeniami a pohyb po hlavnom meste minimalizovať na nevyhnutný. Apeloval tiež na rešpektovanie pokynov bezpečnostných zložiek a dopravných značení.

20:42

Na území Bratislavského kraja pretrvávajú viaceré dopravné obmedzenia spôsobené nepriaznivým počasím. Polícia vyzýva vodičov, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková.

20:14

V niektorých bratislavských mestských častiach budú v pondelok materské školy a základné školy zatvorené. Riaditelia škôl v nich prerušili výučbu na základe odporúčania ministerstva školstva a krízového štábu Bratislavského kraja.

20:13

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na webe.

19:42

Situácia s výpadkami elektriny na strednom Slovensku sa počas nedele zlepšila. Bez prúdu je podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej Miroslava Gejdoša aktuálne už len približne 700 odberných miest.

19:36

Situácia v Lozorne je momentálne stabilizovaná. "Ak neprídu veľké dažde, mali by sme to zvládnuť," uviedol vo videu na sociálnej sieti starosta obce Ľuboš Tvrdoň.

Osobne monitoroval situáciu na priehrade nad obcou, objem pritekajúcej vody má podľa jeho slov klesajúcu tendenciu.

19:35

V zápase s prírodnými živlami musia byť na prvom mieste vždy životy a zdravie ohrozených ľudí. Uviedol to prezident Peter Pellegrini. Vyzdvihol bezpečnostné a záchranné zložky pre ich nasadenie v boji so záplavami. V nedeľu navštívil postihnuté miesta v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, kde zasahujúcim osobne poďakoval.

19:13

Situácia s dopravou v Trnavskom kraji sa zlepšuje. Väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Uzatvára sa však most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské. Informovala o tom trnavská polícia.

18:31

Na dvoch oddeleniach v Národnom onkologickom ústave v Bratislave navlhli po intenzívnych dažďoch stropy. Informovalo o tom zdravotnícke zariadenie s tým, že pacienti sú v suchu a bezpečí. Ústav deklaroval, že komfort a bezpečnosť pacientov sú preňho na prvom mieste.

18:13

Na väčšine Slovenska zrážky ustali. Prehánky sa miestami vyskytujú na západe krajiny. V regiónoch, kde napršalo najviac, teda na Záhorí a západnom okraji Bratislavy, sú však naďalej trvalé dažde. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

18:01

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na základné hygienické požiadavky na ochranu zdravia po záplavách.

ÚVZ apeluje napríklad na umývanie rúk. Pitnú vodu odporúča využívať na pitie, varenie (vrátane prípravy ľadu), pri manipulácii s potravinami a pri umývaní riadu, pracovného náčinia a iných povrchov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami, ale aj na čistenie zubov - avšak len takú, ktorej zdravotná bezpečnosť je spoľahlivo overená.

17:49

Veľká voda v Čadci v nedeľu zaplavila desať autobusov Slovenskej autobusovej dopravy Žilina, ktoré stáli v tamojšom stredisku. Cestujúci na Kysuciach sa tak musia v najbližších dňoch pripraviť na výpadky spojov. Potvrdila to hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

17:32

Bratislavská polícia varuje pred tzv. povodňovou turistikou. Apeluje na ľudí, aby sa nepribližovali k vodnému toku rieky Dunaj.

Policajti budú miesta v blízkosti Dunaja so zvýšeným pohybom osôb monitorovať. "V tejto súvislosti vyzývame na rešpektovanie pokynov zo strany hliadok Policajného zboru," dodal hovorca.

17:31

V meste Šaštín-Stráže (okres Senica) platí od nedeľného rána až do odvolania mimoriadna situácia. V obci Kúty zas vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Samosprávy o tom informovali na svojom webe.

17:25

Premávka električiek a autobusov v Bratislave je čiastočne obnovená. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava. Ľuďom však odporučil cestovať len v prípade nutnosti, keďže situácia sa môže pre očakávaný vietor opätovne zhoršiť.

17:22

Bratislavský samosprávny kraj varuje pred možnou kontamináciou vody zo studní aj pôdy. Uviedol to na sociálnej sieti na základe upozornenia krízového štábu.

"Krízový štáb Okresného úradu Bratislava upozorňuje na možnú kontamináciu studní, pôdy a úrody v záhradách. Odporúča tiež minimalizovať používanie kanalizácie z dôvodu správnej činnosti čistiarní odpadových vôd," priblížila krajská samospráva.

17:06

Na pomoc obciam a mestám zasiahnutým aktuálnymi povodňami navrhne Združenie miest a obcí Slovenska zriadiť transparentný účet. Predseda združenia Jozef Božik návrh predloží na utorkové online rokovanie Rady ZMOS.

"Účet zriadime v priebehu nasledujúcich dní a následne zverejníme na oficiálnej webovej stránke a komunikačných kanáloch ZMOS. Transparentný účet bude určený najmä pre mestá a obce ako prejav vzájomnej solidarity," uviedol Božik. Ubezpečil, že finančné prostriedky budú použité na podporu obcí a ich obyvateľov v oblastiach postihnutých povodňami.

16:54

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš avizuje po odznení záplav poskytnutie finančnej a humanitárnej pomoci obyvateľom v zasiahnutých oblastiach. Informoval o tom počas nedeľnej tlačovej konferencie.

Maximálna výška príspevku pre jednu domácnosť bude dvakrát 1500 eur. "Mestám a obciam vieme poskytnúť sumu vo výške 15.000 eur, z ktorej však budú povinne nakupovať materiál a ďalšie veci pre občanov," priblížil.

16:42

Profesionálni a dobrovoľní hasiči z Bratislavského samosprávneho kraja zasahovali počas soboty večera a v noci na nedeľu pri desiatkach udalostí, ktoré boli spôsobené nepriaznivou poveternostnou situáciou. Od soboty rána do nedele rána zasahovali 196-krát. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

16:13

Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky z prehánok a dažďa na celom území Slovenska s najvyššími úhrnmi na Záhorí, v povodí Kysuce, stredného Váhu a ojedinele aj na východnom Slovensku, od 50 do 100 milimetrov, na ostatnom území od 30 do 50 milimetrov.

Maximálny úhrn bol zaznamenaný v Perneku - 159 milimetrov (úhrn k 10.00 h). Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na svojom webe.

Aktuálny vodný stav na Dunaji je v stanici Devín 689 centimetrov a v Bratislave 737 centimetrov, na Morave v stanici Moravský Svätý Ján je 531 centimetrov (stav k 12.00 h).

16:03

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže odporúča školám v Bratislavskom kraji zvážiť prerušenie vyučovania a prevádzky v pondelok, ak to riaditelia považujú za nevyhnutné na ochranu zdravia a bezpečnosti žiakov.

Aj Bratislavský samosprávny kraj v nedeľu odporučil riaditeľom stredných škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti udeliť študentom na pondelok riaditeľské voľno.

15:49

Pre hroziace vyliatie rieky Teplica z koryta v časti Kolónia platí v meste Senica tretí stupeň povodňovej aktivity. Uzavretá je tiež Sadová ulica a v mestskom parku pribudli protipovodňové zábrany. Samospráva o tom informovala na svojej webovej stránke.

15:43

Dopravný podnik Bratislava odstránil padnutý strom v obratisku Zlaté Piesky. Električková doprava na trase Zlaté Piesky - Stanica Nové Mesto by mala byť preto čoskoro obnovená v obmedzenom režime.

Dopravný podnik rieši desiatky prípadov, preto k úplnej obnove električkovej a trolejbusovej dopravy nedôjde v najbližších hodinách.

15:15

V areáli Bratislavského hradu sa zrútila malá časť oporného múru. Stalo sa tak vplyvom aktuálnej poveternostnej situácie. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady s tým, že k žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

"Ide o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. Žiadne iné škody ani ohrozenie zdravia nenastali. Areál hradu bol v čase zrútenia uzavretý a dotknutá časť zostane verejnosti neprístupná aj v nasledujúcich dňoch," ozrejmili.

15:08

Ľudia na západnom Slovensku by nemali piť vodu zo studní. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba s tým, že ide o odporúčanie z krízového štábu.

"Chceme, aby bolo odkomunikované, nech ľudia nepijú teraz vodu zo studne na západnom Slovensku. Zo štábu sme dnes adresovali na starostov, nech im to komunikujú," povedal na nedeľňajšom brífingu.

14:43

Veľká voda napáchala v nedeľu v Čadci značné škody na majetku. Bude to mať vplyv na režim fungovania škôl, spojov prímestskej dopravy aj života v meste vôbec. Na sociálnej sieti o tom informuje čadčianska radnica. Hladina rieky Kysuca zatiaľ poklesla o viac ako jeden meter a ďalej klesá.

14:42

V poľskom meste Stronie Ślonskie neďaleko českých hraníc sa dnes pretrhla priehrada, ulice zaplavila prívalová vlna. Informuje o tom denník Gazeta Wyborcza a ďalšie poľské médiá. V južnom Poľsku od piatku výdatne prší. Lejaky rozvodnili niektoré rieky a riečky v regiónoch.

V Kladskom okrese, kde leží aj mesto Stronie Ślonskie, pretiekla v noci na dnešok už iná priehrada.

14:40

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi je neprejazdná Istrijská ulica i Mlynská ulica. Z fotiek, ktoré obyvatelia mestskej časti zverejňujú na sociálnej sieti, vidno aj zaplavenie komunikácie v blízkosti futbalového štadióna. Voda tiež kompletne zaplavila prístupovú komunikáciu a areál strednej odbornej školy Policajného zboru.

14:15

V bratislavskej Záhorskej Bystrici ostáva naďalej najhoršia situácia na uliciach Bratislavská a Gbelská. "Napriek intenzívnemu prečerpávaniu vody sa situácia prakticky nemení, ak sa zlepšuje, tak len veľmi mierne," priznal starosta Záhorskej bystrice Jozef Krúpa.

Bratislavská ulica v Záhorskej Bystrici je neprejazdná, Gbelská ulica sa dá prejsť iba v jednom smere, zaliata vodou je Ulica plk. Prvoniča. Cesta na Marianku je prejazdná v obmedzenom režime.

14:06

Rieka Teplica sa v obci Sobotište vyliala v nedeľu doobeda do tamojších ulíc. Zasiahnuté boli desiatky domov. V obci pomáhala aj armáda, potvrdil starosta Sobotišťa Vladimír Jan Kružík.

Voda začala tiecť do ulíc v nedeľu po 10.00 h. "Museli sme chrániť domy, niektoré boli zatopené. Teraz už začala voda klesať," podotkol Kružík s tým, že v nižšie položených miestach obce sa mohla dostať voda aj do obytných miestností.

14:05

V obci Lozorno na Záhorí ešte nebolo potrebné pristúpiť k evakuácii obyvateľov, situácia najmä na Jelšovej ulici však ostáva kritická. Potvrdil to starosta obce Ľuboš Tvrdoň. Na evakuačné miesto vyčlenili priestory v starom kultúrnom dome.

Obyvatelia obce na sociálnej sieti upozorňujú na zaplavené prístupové cesty i výpadok elektrickej energie, ponúkajú tiež pomoc.

13:56

Extrémne počasie spôsobilo na strednom Slovensku rozsiahle výpadky elektriny. Hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš informoval, že bez elektriny je viac ako 3000 odberných miest. Najzasiahnutejšími regiónmi sú horné Považie a Kysuce.

Najkomplikovanejšia situácia je podľa jeho slov v okresoch Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Elektrina však nejde aj niektorým obyvateľom v okrese Žiar nad Hronom. Výpadky spôsobili štandardne najmä vyvrátené stromy a polámané konáre, ktoré skončili na vzdušných vedeniach. Na mnohých miestach pretrhali vodiče, poškodili stĺpy a konzoly.

13:52

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny je pripravené spustiť humanitárnu pomoc pre občanov v oblastiach postihnutých záplavami. Vyhlásil to šéf rezortu Erik Tomáš.

"Vďaka nedávnej novele zákona je možné pri odstraňovaní škôd spôsobených živelnými pohromami poskytnúť viac finančných prostriedkov na jednu domácnosť, v prípade potreby aj opakovane. O ďalšie financie na nákup materiálu pre svojich občanov sa môžu uchádzať i samotné obce," skonštatoval.

13:41

Silný vietor v noci spôsobil v meste Modra v okrese Pezinok viaceré škody. Je vyvrátených niekoľko stromov. Na niektorých miestach sú poškodené verejné osvetlenia a pretrhnuté elektrické a rozhlasové káble. Mesto o tom informovalo na sociálnej sieti s tým, že škody sa odstraňujú.

13:40

Prezident Peter Pellegrini myslí na všetkých ľudí, ktorí v týchto chvíľach čelia nepriazni počasia. Uviedol to médiám po skončení sa nedeľnej svätej omše v Šaštíne-Strážach v okrese Senica, na ktorej sa zúčastnil pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

"Myslíme na všetkých záchranárov, ktorí pomáhajú obyvateľom Slovenskej republiky zvládnuť túto situáciu čo najlepšie," podotkol. Potrebné je podľa neho povzbudiť ľudí, aby sa napriek starostiam, trápeniam a náročnej dobe, ktorú žijeme, dokázali spojiť pre spoločné dobro.

13:29

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou. Všetky obmedzenia si prehľadne pozrite tu.

12:57

Slovenskí biskupi pozývajú k modlitbe za všetkých, ktorých zasiahli povodne. Zároveň prosia o ľudskú blízkosť, solidaritu a konkrétnu pomoc postihnutým záplavami. 

12:50

Pod vodou sa od noci ocitli viaceré oblasti v Bratislave. Zaplavená je Partizánska lúka a uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. V dôsledku vetra je po celom meste veľké množstvo vyvrátených stromov a odlomených konárov. 

12:18

Na území mesta Pezinok vyhlásili v nedeľu od 9.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplaveniu bytového domu aj k vyplaveniu potoka Blatina. Existuje tiež riziko vyplavenia potoka v Grinave.

12:17

Vzostupy hladín neobišli podľa meteorológov ani povodia na východe Slovenska. Väčšina z nich je však už v súčasnosti v poklese. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti s tým, že 1. stupeň povodňovej aktivity evidujú len na rieke Torysa v Košických Oľšanoch.

Krátko pred 12. hodinou bol vodný stav rieky Torysa na úrovni 213 centimetrov a má stále stúpajúcu tendenciu. Hranica pre 3. stupeň povodňovej aktivity je tam 400 centimetrov. 

12:15

Rieka Dunaj by mala začať kulminovať od pondelka do utorka. V bratislavskom úseku rieky by mohla výška hladiny dosiahnuť 930 centimetrov. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba v diskusnej relácii TA3 V politike.

Poukázal na to, že bratislavské pobrežie má byť do 20.00 h kompletne zabezpečené proti povodniam. Verí, že sa mesto podarí uchrániť. 

11:54

HN sú v Stupave, kde je jedna z najvážnejších povodňových situácií na Slovensku. Pozrite si aktuálnu situáciu naživo:

11:45

Situácia v súvislosti s nepriaznivým počasím je najkritickejšia na Záhorí. Bezpečnostné a záchranné zložky sú pre nepriaznivé počasie v plnom nasadení. Pomáhajú aj vojaci, v teréne je ich asi 100. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike. 

11:23

Šéf polície Ľubomír Solák vyzdvihol spoluprácu policajného zboru a hasičov. Situáciu monitorujú podľa jeho slov najmä v západnej časti Slovenska, vrátane škôd na cestách či dopravných nehôd. Polícia v niektorých úsekoch reguluje premávku a tiež je pripravená pomôcť s prípadnou evakuáciou.

Vodičov vyzval k opatrnosti na vlakových priecestiach, na niektorých miestach nemusí fungovať svetelná signalizácia.

11:10

Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka reagovali úrady na hrozbu povodní včas. "Hlavný problém je najmä na Záhorí," uviedol šéf rezortu vnútra v televízii TA3 s tým, že v regióne aktuálne operuje veľká časť hasičskej techniky, aj ťažkej. Všetky štátne zložky sú podľa neho pripravené na pomoc, v teréne je podľa informácii približne sto vojakov.

10:47

Situácia na Záhradnej ulici v Skalici sa zlepšila, prietok Zlatníckeho potoka po zásahu ťažkej techniky obnovili.

10:46

Mesto Stupava v okrese Malacky žiada všetkých obyvateľov, aby si pripravili evakuačnú batožinu pre prípad núdze a vyzvania na riadenú evakuáciu, ktorú samospráva nemôže zatiaľ vylúčiť. 

Batožina v prípade dospelej osoby nesmie presiahnuť 25 kilogramov, v prípade dieťaťa 15 kilogramov. Dovolených je aj maximálne päť kilogramov príručnej batožiny.

10:43

Pre nepriaznivé počasie je železničná doprava v nedeľu na viacerých úsekoch prerušená, mnoho spojov má dlhé meškanie.

"Z dôvodu nepriaznivého vplyvu počasia a zaplavených tratí na území Českej republiky platia obmedzenia. Vlaky cez pohraničnú stanicu Čadca smer Praha nepremávajú, sú vedené len v úseku Žilina – Čadca s náhradnou súpravou. Cestujúcim odporúčame použiť spojenia do Česka cez Púchov. Vlaky cez pohraničnú stanicu Vrbovce (trať Nové Mesto nad Váhom – Myjava – Veselí nad Moravou) premávajú len po Vrbovce, ďalej do Česka sú odrieknuté. Vlaky cez ostatné prechody premávajú, ale je potrebné počítať s vyššími meškaniami," informuje ZSSK.

10:34

Bratislavskí policajti evakuujú obyvateľov piatich domov na Istrijskej ulici v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves.

Pri evakuácii občanov asistujú aj policajné hliadky aj v obci Kuchyňa na Záhorí, kde dochádza k evakuácii cca. 100 obyvateľov z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok. Uviedol to hovorca krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

10:18

V Čadci prebieha evakuácia obyvateľov. Primátor mesta Matej Šimášek uviedol, že mesto priebežne čistí jednotlivé rodinné domy, z ktorých podľa potreby evakuujú ľudí do pripravených mestských priestorov. Z preventívnych dôvodov uzavreli aj jeden z mostov v centre mesta.

Šimášek doplnil, že podľa informácií zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a Povodia Váhu aktuálne dopršalo a rieka by mala kulminovať.

09:50

Kriticky ohrozené veľkou vodou sú podľa primátora Čadce Mateja Šimáška viaceré mosty v meste, predovšetkým na Horelici. Množstvo vody v rieke Kysuca označil za obrovské. Do záchranných prác sú zapojené všetky dostupné zložky aj technika. Radnica verí, že postupne bude rieka kulminovať.

09:48

Pre nepriaznivé počasie platia v mestskej hromadnej doprave v Bratislave obmedzenia. Premávka električiek je prerušená. Namiesto nich premávajú náhradné autobusy s prestupom v centre mesta. Odklonenou trasou jazdia aj viaceré trolejbusy.

09:05

Časť diaľnice D2 pri výjazde na Zohor v smere z Bratislavy je zaplavená. Informovala o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti. Apeluje na opatrnosť pri jazde na diaľniciach.

"Upozorňujeme vodičov na zaplavenie časti diaľnice D2 v blízkosti výjazdu na Zohor v smere z Bratislavy. Z toho dôvodu je potrebné, aby aj na diaľniciach jazdili v tomto počasí nanajvýš opatrne," spresnili policajti.

08:57

Situácia v Stupave je podľa mesta veľmi vážna. Stupavský potok sa vylial z brehov a zaplavuje mestské komunikácie. Viaceré komunikácie sú už zatopené, uzavreté a postupne sa uzatvárajú ďalšie ulice.
"Žiadame všetkých obyvateľov, aby si pripravili evakuačnú batožinu pre prípad núdze a vyzvania na riadenú evakuáciu, ktorú nemôžeme vylúčiť," píše mesto na facebooku.
"Situácia je natoľko vážna, že našou najvyššou prioritou je ochrana zdravia a životov. Ochranou majetku sa budeme zaoberať až následne."

08:44

Profesionálni a dobrovoľní hasiči v Žilinskom kraji zasahovali za posledných 24 hodín 52-krát. Zásahy súviseli s aktuálnou poveternostnou situáciou. Najviac výjazdov mali na Kysuciach.

08:39

Na Záhradnej ulici v Skalici sa vylial z koryta Zlatnícky potok. Potrebné je okamžité preparkovanie áut na dopravné ihrisko.

"Záchranné zložky sú už na ceste a v najbližších chvíľach budú odstraňovať nánosy, aby sa tok opäť uvoľnil," podotklo mesto.

Cesta do Zlatníckej doliny je zaplavená a až do odvolania kompletne uzavretá. "Chatári ani návštevníci sa nesmú po tejto komunikácii premiestňovať," upozornila samospráva.

08:36

Viaceré úseky ciest v Bratislave sú pre nepriaznivé počasie neprejazdné. Ide o ulice Bratislavská a Gbelská v Záhorskej Bystrici aj ulicu Istrijská v Devínskej Novej vsi. Zaplavený je tiež podjazd od Patrónky k zoologickej záhrade.

Zmeny sú pre počasie aj v mestskej hromadnej doprave. Premávka električiek v meste je s výnimkou Nového Mesta prerušená. Viaceré trolejové linky premávajú odklonenou trasou.

08:25

Poľsko má prvú obeť lejakov a záplav, v Dolnosliezskom vojvodstve sa utopil človek. Na tlačovej konferencii v juhopoľskom Kladsku to dnes uviedol poľský premiér Donald Tusk. Situácia po vytrvalých dažďoch je podľa neho na mnohých miestach v krajine dramatická.

08:05

V obci Radošovce v okrese Skalica v nedeľu ráno masy dažďovej vody a vody z vyliatych potokov zaplavili doteraz najmenej 50 domov. Predseda Dobrovoľného hasičského zboru Radošovce Martin Daniška uviedol, že zasiahnuté sú domy najmä v spodnej časti obce a počet zaplavených domov bude stúpať.

Voda steká aj zo susedného, vyššie položeného Koválovca, ktorý sa nachádza tri kilometre od Radošoviec. Rovnako v Koválovci, najmenšej obci na Záhorí, od rána hasiči intenzívne odčerpávajú vodu zo zaplavených domov a pivníc. V tejto lokalite naďalej intenzívne prší.

07:55

Na území mesta Myjava a priľahlých častiach Turej Lúky prichádza na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu vodných hladín. Prišlo k ich vyliatiu z koryta. Mesto pristúpilo k vyhláseniu tretieho stupňa povodňovej aktivity.

"Dochádza ku škodám na majetku, voda zaplavuje cesty a preteká cez premostenia," priblížilo mesto na svojom webe. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí v nedeľu od 7.00 h.

Hovorca mesta Marek Hrin uviedol, že hasiči v noci odstraňovali popadané konáre a stromy, pričom vietor spôsobil aj viaceré výpadky elektrickej energie. "Pod vodou je napríklad časť Trnovce, kde sú zaplavené cesty, amfiteáter a voda sa priblížila k rodinným domom. Vylial sa aj potok Smíchov, ktorý zaplavil cestu a pozemky rodinných domov v časti Turá Lúka," spresnil. Začal sa plniť suchý polder pri myjavskej nemocnici.

"Vyliala sa aj vodná nádrž v časti U Vankov. Na hrane kapacity je potok v časti Malejov, kde sa voda pomaly dostáva na cestu a tiež Ulica Žaboškreky v Myjave, kde by mohol situáciu skomplikovať krytý profil potoka Cengelka," dodal. Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja v smere na Senicu znížila rýchlosť pre vozidlá na 30 kilometrov za hodinu.

07:50

V najmenšej obci na Záhorí - Koválovec v okrese Skalica spôsobili masy vody stekajúce z polí a hôr do dediny, že sa nadránom vylial v spodnej časti obce potok. Zároveň dažďová voda tečúca z vrchu obce zaplavila viacero pivníc a domov. Starosta obce Patrik Renováček uviedol, že úplne zaplavené sú štyri domy a viaceré majú kompletne zaplavený dvor a pivnice.

Voda zaplavila aj detské ihrisko a dvor obecného úradu. Hasiči sú v Koválovci v pohotovosti už od štvrtka.

07:33

Mesto Stupava v okrese Malacky vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplaveniu Kaštieľskeho parku, aj k vyplaveniu Stupavského potoka v kritických úsekoch, ohrozujúcich rodinné domy.

"Hrozí riziko prevalenia vôd na Hlavnú ulicu a ďalšie centrálne komunikácie mesta," uviedlo mesto, ktoré zároveň ubezpečilo obyvateľov, že eviduje všetky nahlásené podnety.

"Vzhľadom na mimoriadne vážnu situáciu prosíme o trpezlivosť pri ich kontrole a vybavovaní. Podnety sú vyhodnocované a priorizované podľa dostupných kapacít," podotkla samospráva.

Nadránom sa vylial z koryta potok Močiarka v obci Láb v okrese Malacky. Zaplavilo okolité polia a najbližšie domy. Obec na sociálnej sieti priblížila, že ráno sa podarilo potok uvoľniť a hladina mierne klesla. "Situácia je pod kontrolou a naďalej ju monitorujeme," podotkla.

07:12

Všetky dostupné zložky zasahujú v Čadci, kde v nedeľu nadránom vyhlásili tretí povodňový stupeň. Sprejazdňujú cesty a čerpajú vodu z pivníc rodinných domov. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že hladina rieky Kysuca dosiahla o 3.00 h 2,5 metra.

d 04.30 h je rieka v časti Bukov vyliata na miestnu komunikáciu. Radnica uviedla, že v mestskej časti Horelica sú ohrozené výškou rieky oba mosty. Rieka sa čiastočne vyliala aj pri betonárni na ďalších miestach, identifikovaných povodňovou komisiou mesta. Ide o časť Milošová a záhrady rodinných domov.

"Priebežne zasadá krízový štáb mesta aj okresu. Situáciu stále monitorujeme. Pre prípad evakuácie je pripravený objekt ubytovne v športovej hale," konkretizovala samospráva s tým, že zásahy vykonávajú podľa aktuálnych pokynov a priorít. Dodala, že o vývoji situácie budú informovať.

07:09

V Česku je kvôli počasiu uzavretých asi 40 úsekov železničných tratí. Najväčšie problémy sú v železničnej stanici Studénka, kde voda zaplavila chrbticový železničný koridor Praha – Ostrava. V priebehu soboty podľa neho hasiči na železnici zasahovali asi pri 130 udalostiach.

Niektoré trate uzavreli hasiči preventívne, iné sú zaplavené alebo sú na nich popadané stromy. Napríklad na Jesenicku dnes dopoludnia pracovníci všetky uzavreté úseky prejdú a postupne ich budú sprevádzkovať.

01:20

V južných Čechách očakávajú veľmi skoro pretečenie na nádrži Husinec. O jednej hodine v noci bola úroveň vody len 41 centimetrov od hranice prietoku. Do nádrže priteká okolo 47 kubíkov vody za sekundu, odtok je dvadsať kubíkov. Informuje portál idnes.cz.

01:05

Cez Slovensko postupuje výdatný lejak a povodňová situácia sa zhoršuje aj na severe krajiny, kde rieky prekonávajú povodňové stupne. Na Záhorí sa situácia výrazne zhorší. Ráno treba očakávať problémy. Informuje portál imeteo.sk.

01:01

Kvôli očakávanému zaplaveniu trate a zhoršeným poveternostným podmienkam zastavila Správa železníc do odvolania prevádzku medzi Studénkou a Jistebníkem na Novojičínsku.

Vlaky z Prahy končia v Olomouci, vlaky z Poľska v Bohumíne. Informoval o tom hovorca Českých dráh Filip Medelský.

00:52

Hasiči z Libereckého kraja v sobotu zasahovali pri 300 udalostiach. Najčastejšie to bolo pri odstraňovaní vyvrátených stromov.

00:34

Rieka Morava a Dunaj začínajú prudko stúpať. Nasledujúce hodiny budú náročné. Očakáva sa až 30-ročná povodeň. Morava už prekročila druhý povodňový stupeň a Dunaj v Bratislave pokoril prvý povodňový stupeň.

Po vyliatí Moravy sa zlá situácia očakáva aj v Bratislave. Dunaj by mal totiž prekročiť výšku 900 centimetrov a zaplaviť časť mesta. Informuje portál imeteo.sk.

00:22

České dráhy na sieti X informovali, že Správa železnic Českej republiky zastavila od polnoci do odvolania prevádzku na trati medzi Studénkou a Jistebníkem (úsek Přerov - Ostrava) z dôvodu očakávaného zaplavenia trate.

00:14

Minister vnútra Vít Rakúšan vyzval občanov, aby sa riadili pokynmi hasičov.

00:13

Extrémne povodňové stupne v Olomouckom kraji platia na štyroch miestach Jesenicka a Šumperska. Na ďalších 16 meracích staniciach je tretí stupeň. Informuje portál idnes.cz.

00:12

Povodňová situácia na južnej Morave sa v nedeľu zhorší. V Rajhradiciach a Opatoviciach na Brnensku hrozí zaplavenie nehnuteľností a prvá evakuácia obyvateľov. Informuje portál idnes.cz.

00:02

Kritická situácia panuje na juhozápade Poľska, pri hraniciach s Českom. Mnohé oblasti sužujú rozsiahle povodne a povodňová vlna je taká silná, že hrozí pretrhnutie hrádzi. Aktuálne prebieha rozsiahla evakuácia. Informuje portál imeteo.sk.

23:34

V Stupave i vo večerných hodinách dobrovoľníci napĺňajú vrecia pieskom. Obec Pernek vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity.

22:28

Do Ostravy a oblastí Moravskosliezskeho kraja mieri armáda. Cez Ostravu sa preženie voda, ktorú ešte stanice nezaznamenali. Začali s evakuáciou ľudí. Desiatky tisíc domácností sú bez elektriny. Informuje portál imeteo.sk.

22:23

Rakúsko dalo do pohotovosti armádu. V Dolnom Rakúsku sa očakáva storočná povodeň. V noci sa očakávajú ďalšie zrážky. Vodnej nádrži Ottenstein am Kamp hrozí, že sa vyleje. Informuje portál imeteo.sk.

22:22

V Moravskosliezskom kraji bolo zatiaľ evakuovaných asi 3000 ľudí. Mnohí svoje domovy odmietajú opustiť alebo sa do obydlia po evakuácii vracajú späť. Hasičom tým komplikujú prácu, pretože pri zhoršení situácie sa pre nich musia vracať. Informuje portál idnes.cz.

22:20

Od večera v Plzenskom kraji nie je žiadne miesto na treťom stupni povodňovej aktivity. Výstraha klesla v Rejštejne aj v Sušici na druhý stupeň. Informuje portál idnes.cz.

22:18

Neziskové organizácie v Česku vyhlásili zbierky na pomoc ľuďom, ktorých zasiahla povodeň. Ich dobrovoľníci taktiež pomáhajú v teréne, rozvážajú napríklad potravinovú pomoc pre evakuovaných. Pomáhajú tiež potravinové banky, ktorým ale chýba predovšetkým balená voda alebo polievky a cestoviny do hrnčeka. Informuje portál idnes.cz.

22:15

Okres Skalica vyhlásil mimoriadnu situáciu a nasledujúce hodiny prinesú zhoršenie stavu. Informuje portál imeteo.sk.

21:52

Mesto Bratislava sa bude snažiť čo najskôr sprejazdniť Devínsku cestu. Tá bola uzatvorená pre zosuv kameňov zo svahu. Informoval o tom hovorca hlavného mesta Peter Bubla.
"V dôsledku zosuvu kameňov zo svahu na vozovku bolo nutné dočasne uzatvoriť Devínsku cestu medzi kameňolomom a Devínom. Krízový štáb v spolupráci s mestskými časťami, bezpečnostnými zložkami a dopravným podnikom rieši alternatívne možnosti obsluhy pre individuálnu automobilovú dopravu aj verejnú dopravu, konkrétne linku 29, ktorá je jedinou obslužnou linkou tejto mestskej časti," priblížil.

21:46

Vo večerných hodinách prichádzajú prvé správy o zhoršujúcej sa situácii na našom území. Problémy hlásia predovšetkým na Záhorí, kde zasadajú krízové štáby. Spadlo tam už 220 mm zrážok. Informuje portál imeteo.sk.

21:42

V Česku evidujú mobilní operátori lokálne výpadky signálu v desiatkach lokalít kvôli prerušeným dodávkam elektriny. Prerušenie dodávok spôsobili poruchy na vedení kvôli popadaným stromom v dôsledku silného vetra a dažďa.

21:26

V Opave začali s evakuáciou oblastí ohrozených záplavami, ktoré sa budú týkať tisícov ľudí. Očakávajú viac ako storočnú vodu a rieka sa už miestami vyliala z brehov. Nasledujúce hodiny budú kritické. Informuje portál imeteo.sk.

21:23

Hasiči dnes v Královéhradeckom kraji zasahovali vyše dvestokrát, a to sa situácia v nasledujúcich hodinách ešte zhorší. Informuje portál imeteo.sk.

21:17

Na území okresu Skalica vyhlásil tamojší okresný úrad mimoriadnu situáciu. Dôvodom je pretrvávajúce nepriaznivé počasie. Samosprávy o tom informujú na sociálnej sieti.

21:15

Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať.

20:35

Polícia Českej republiky pátra po 54-ročnom mužovi, ktorý pri upratovaní naplavenín pri dome spadol do rozvodneného Jankovického potoka na Uhorskohradisku a z vody sa už nevynoril. O chvíľu neskôr uviedla, že tiež rieši pád auta do rozvodnenej rieky na Jesenicku.

19:52

Bratislavský samosprávny kraj apeluje na rešpektovanie zákazu vstupu do záplavových oblastí. Ľudom tiež odporúča, aby sa vyhýbali nebezpečným miestam a dbali na osobnú bezpečnosť.

18:38

Západné Slovensko čaká v nasledujúcich hodinách silný vietor. Extrémna situácia bude v oblasti Malých Karpát a v okolí Bratislavy. Vietor presiahne 110 kilometrov za hodinu. Informuje portál imeteo.sk

18:35

Devínska cesta v Bratislave je v sobotu pre vysypané kamene obojsmerne neprejazdná.

Keďže do Devína je možný príjazd len cez Devínsku Novú Ves, dopravní policajti aktuálne usmerňujú cestnú premávku, informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

18:34

Nepriaznivé počasie spôsobuje v meste Myjava zatiaľ len problémy lokálneho rozsahu. Samospráva o tom informovala na svojom webe po sobotnom zasadnutí krízového štábu, ktoré sa uskutočnilo na mestskom úrade.

18:19

Profesionálni a dobrovoľní hasiči obcí zasahovali v sobotu od 6.00 do 17.00 h pre nepriaznivú poveternostnú situáciu v Bratislavskom samosprávnom kraji celkovo pri 60 udalostiach. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

18:17

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje, informuje portál iDNES.cz.

17:54

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, ktorá spresňuje varovanie pred povodňovými javmi. Najnovšie pridáva povodňové ohrozenie (3. SPA) pre ORP Dvor Králové nad Labem a extrémne povodňové ohrozenie pre ORP Bílovec, Nový Jičín a Kopřivnice. Varovania pred dažďom a vetrom zostávajú bez zmeny.

17:29

V Libereckom a Ústeckom kraji bolo k 16:00 hodine bez prúdu zhruba 17 200 domácností. Poruchy sa síce darí odstraňovať, ale stále pribúdajú ďalšie, povedala hovorkyňa ČEZ Distribúcia Soňa Holingerová.

17:25

Pre nepriaznivé počasie prijala viaceré opatrenia aj mestská časť Devín. Pre obyvateľov Devínskej cesty poskytol úrad vrecia na piesok vrátane piesku.

16:55

V Česku sa väčšinu porúch z ranných hodín na vedení vysokého napätia podarilo opraviť. Ďalšie poruchy pribúdajú hlavne na južnej Morave, uviedol hovorca českých energetických dodávok E.ON Roman Šperňák. Infomuje portál idnes.cz.

16:47

Polícia v Ostrave popoludní dostala informáciu, že na rozvodnenej Odre v Polanke nad Odrou nasadajú traja ľudia na paddleboard a plávajú smerom do Ostravy. Zhruba po 20 minútach policajti mužov našli a na ich výzvu rieku opustili. Informuje portál idnes.cz.

16:31

Viedenská cesta v Bratislave bude od soboty 18.00 h dočasne uzavretá. Dôvodom sú práce Slovenského vodohospodárskeho podniku na Tyršovom nábreží súvisiace s ochranou pred nepriaznivými účinkami rieky Dunaj. Informovala o tom bratislavská polícia.

16:07

Česko muselo evakuovať viacero obcí, keďže vody stále pribúda. Mnohé domy a záhrady zaplavuje voda najmä z menších vodných tokov. Obyvatelia nemajú na výber, iba odísť do bezpečia.

16:06

V Devíne stavajú protipovodňové bariéry, v oblasti pod hradom.

image
Pod hradom Devín stavajú protipovodňové opatrenia. 
FOTO: HN/Martin Marko
16:03

Na viacerých miestach Bratislavy sa budú cez víkend stavať protipovodňové zábrany. Slovenský vodohospodársky podnik bude hradenie v sobotu realizovať pozdĺž rieky Morava medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, v nedeľu bude pokračovať na ďalších miestach.

15:51

Najvyššie úhrny zrážok možno očakávať v priebehu soboty a najbližšej noci, respektíve nedele rána. Spadnúť môže do 30, ojedinele až do 80 milimetrov zrážok.

V platnosti naďalej platia výstrahy tretieho stupňa pred dažďom pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Informovala o tom meteorologička Jana Potanková.

15:47

Nepriaznivé počasie naďalej komplikuje dopravu aj v Trnavskom kraji. Cesta tretej triedy smerujúca k hraničnému priechodu Moravský Svätý Ján - Hohenau je uzavretá. Trnavská krajská polícia na to upozorňuje na sociálnej sieti.

15:17

V Moravskosliezskom kraji vyhlásili v sobotu popoludní stav nebezpečenstva. Stalo sa tak na výzvu Ústrednej povodňovej komisie v súvislosti s tým, že kumulačné prietoky v niektorých oblastiach na území kraja môžu presiahnuť úroveň storočnej vody. Informuje portál idnes.cz.

15:13

V širokom okolí Bratislavy a v oblasti Malých Karpát bude silný vietor vyvracať stromy. V nižších polohách môže prekračovať nárazy s rýchlosťou cez sto kilometrov za hodinu. Informoval portál imeteo.sk.

15:09

Bez elektriny bolo dnes dopoludnia v Česku kvôli extrémnym dažďom a silnému vetru vyše 46-tisíc domácností. Ich počet sa podarilo dodávateľom znížiť, ráno ich bolo na 63-tisíc, najviac na severe Čiech.

14:48

Bratislava uzavrela horné parkovisko na Tyršovom nábreží. Mesto priblížilo, že autá, ktoré na parkovisku ostali po 14.00 h, budú premiestnené na parkovisko P+R Černyševského a po naplnení kapacity na P+R Macharova.

14:40

"Vyzerá to tak, že Dunaj v Devíne dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity, v Bratislave tretí stupeň," povedal meteorológ SHMÚ Peter Smrtník.

Dôvodom sú výrazné zrážky na Morave a v Rakúsku, čo výrazne zvyšuje hladinu domácej rieky.  Kritická situácia by mala byť v lokalite Slovanské nábrežie, kde by podľa Smrtníka mohlo dôjsť k zalievaniu pivníc či záhrad. Tam kde sú naopak vybudované zábrany, by nemalo dôjsť k ohrozeniu.

Najviac zrážok doposiaľ zaznamenali meteorológovia v stanici Pernek a to 192 milimetrov zrážok. 

14:35

Povodňová situácia na Dunaji dosiahne v Bratislave v nedeľu tretí stupeň. V pondelok by mala hladina kulminovať.

image
Aktuálny stav a predpokladaný vývoj hladiny Dunaja v Bratislave. FOTO: SHMÚ
FOTO: SHMÚ
14:33

Počasie komplikuje aj vietor, ktorý v nasledujúcich hodinách ešte zosilnie. Hrozí padanie stromov.

14:31

Počas dnešného dňa neboli silné zrážky len na Záhorí, ale aj na severe Žilinského kraja.

14:29

Meteorológovia SHMÚ informujú o aktuálnej situácie s počasím.

14:14

V Moravskosliezskom kraji kvôli povodniam evakuovali 158 ľudí. Zasahuje trvalo dvesto jednotiek hasičov. Armáda je pripravená pomôcť, povedal okresný náčelník.

14:11

Olomouc podľa aktuálnych dát zasiahne v nedeľu ráno dvadsaťročná povodeň, ktorá by v meste aj vďaka vybudovaným protipovodňovým opatreniam nemala napáchať veľké škody. Prognóza nie je taká dramatická ako pred pár dňami. Záplavy ohrozujú hlavne mestskú časť Chomoutov, ale ani tam by situácia nemala byť vážna. Infomuje portál idnes.cz.

13:54

Vzhľadom na najnovšiu hydrologickú predpoveď, ktorá v Bratislave predpovedá 3. stupeň povodňovej aktivity na Dunaji, mesto pristupuje k uzavretiu horného parkoviska na Tyršovom nábreží. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti.

Vodičov prosia, aby do 14. hodiny preparkovali svoje autá. Autá, ktoré na parkovisku ostanú po tomto čase budú premiestnené na parkovisko P+R Černyševského a po naplnení kapacity na P+R Macharova.

13:51

Polícia v priebehu soboty pravidelne kontroluje situáciu a podmienky v blízkosti riek Morava a Dunaj. Cestné úseky v Bratislave, ktorých zjazdnosť je počas daždivého počasia obvykle problematická, sú zatiaľ bez obmedzení. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

13:49

Švajčiarsko hlási prvú obeť búrok. Ženu na prechádzke vážne zranili padajúce vetvy zo stromov a po prevoze do nemocnice zomrela. Presné okolnosti nešťastia sa vyšetrujú. Uviedla to na sieti X polícia kantónu Bern.

13:48

Mesto Žilina odporúča obyvateľom, aby vzhľadom na vydané výstrahy pred silným vetrom a vetrom na horách v sobotu a nedeľu do obedných hodín obmedzili pobyt vonku. Týka sa to najmä lesného a horského prostredia. Informovala o tom hovorkyňa Žiliny Zuzana Ondrášová.

13:47

Ostravu čaká extrémna povodeň. Hladina rieky Svinov môže vystúpiť na hodnoty, ktoré tu nikdy nenamerali. Problémy môže voda spôsobiť v mnohých častiach mesta. Informuje portál imeteo.sk.

13:45

Profesionálni a dobrovoľní hasiči z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zasahovali počas piatka pri 82 spadnutých stromoch, množstvo z nich spadlo aj na zaparkované vozidlá. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

13:42

V Košiciach spôsobil prívalový dážď pád jednej z hlavných vetiev obrovskej sofory japonskej, ktorá sa nachádza v areáli Východoslovenského múzea v Košiciach. Múzeum na sociálnej sieti uviedlo, že sa, naštastie, nikomu nič nestalo. Problém rozbujnenej dreviny však riešia už niekoľko rokov.

13:39

Podľa aktualizovaných prognóz by vo večerných hodinách mal lejak výrazne naberať na intenzite, a to predovšetkým na západnom Slovensku, kde sa očakáva vylievanie prvých potokov a riek. Informuje o tom portál imeteo.sk.

12:50

Vojaci aktuálne pomáhajú s ukladaním vriec s pieskom k hrádzi rieky Morava v obci Vysoká pri Morave (okres Malacky). Prezídium Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti priblížilo, že v tejto lokalite je nasadených 25 vojakov.

12:03

Starosta známeho vysokohorského strediska v Čechách Špindlerův Mlýn vyzýva návštevníkov, aby opustili túto lokalitu. Dôvodom je zvýšená hrozba, že Labe sa vyleje z koryta. Informuje o tom portál imeteo.sk.

11:59

Nemocnica v Brne evakuuje pacientov. Kvôli veľkej vode by v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov na prístrojoch. Informuje o tom portál imeteo.sk.

11:44

Hladiny riek Dunaj a Morava v Bratislavskom kraji stúpajú. Tretí stupeň povodňovej aktivity v súčasnosti dosiahli vo Vysokej pri Morave a v bratislavských mestských častiach Devínska Nová Ves a Staré Mesto. Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj na sociálnej sieti s tým, že pre nepriaznivé počasie prijali viaceré opatrenia.

11:18

Viaceré obce v Senickom okrese hlásia napriek nepriaznivému počasiu relatívne pokojnú situáciu. Potoky a rieky sa zväčša držia vo svojich korytách.

V dôsledku silného dažďa starostovia evidujú najmä zaplavené záhrady. Možné riziká vnímajú najmä v súvislosti s avizovaným silným vetrom.

10:52
10:48

V bratislavskej mestskej časti Devín očakávajú kulmináciu rieky Dunaj v noci z nedele na pondelok, prípadne v pondelok skoro ráno.

10:39

"Slovenský vodohospodársky podnik požiadal, aby sme vyhlásili ráno od nedele od šiestej hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity v Bratislave, aby mohli začať s ohradzovaním Bratislavy," poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba.

10:37

Slovensko očakáva zhoršenie povodňovej situácie na Dunaji, v Bratislave preto budú postavené mobilné protipovodňové bariéry. Naopak sa zlepšil výhľad na slovenský úsek Moravy, ktorá by sa podľa posledných odhadov vyliať nemala.

10:12

Dažde na území celého Česka neustávajú a hladina riek prudko stúpa. Na sobotu meteorológovia predpovedajú ešte intenzívnejšie zrážky ako v piatok, najmä v oblasti pohoria Jeseníky.

10:08

Pre rieku Morava bude v sobotu od 10.00 h platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Informovali o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu.

Situácia na rieke je však podľa ich slov v sobotu pokojnejšia a k vyliatiu by nemalo prísť.

10:07

Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu.

O vyhlásenie ich podľa jeho slov požiadal Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý chce začať stavať hrádze v hlavnom meste.

09:43

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava. V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov. Meteorológovia okrem dažďa upozornili aj na hroziace povodne.

 

 

09:40

Minister životného prostredia Tomáš Taraba a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok infomujú o aktuálnej situácii po zasadnutí krízového štábu. Zajtrajším dňom končí premávka lodí na Dunaji, informoval Tomáš Taraba.

09:32

Profesionálni aj dobrovoľní hasiči zasahovali od piatka do soboty rána pre nepriaznivú poveternostnú situáciu v Bratislavskom kraji 124-krát. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

Hasiči zasahovali najmä pri spadnutých stromoch. Tie odstraňovali z ciest, chodníkov aj vozidiel.

 

09:21

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom samosprávnom kraji zasahovali od piatkového do sobotného rána v súvislosti s nepriaznivým počasím celkovo 103-krát. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

09:21

Posledné prepočty numerických modelov naznačujú výrazné zlepšenie počasia v oblasti Slovenska a celé ťažisko zrážok odsúvajú viac západne, čím sa zhorší situácia v povodí Dunaja, Labe a Odry. Informuje o tom portál imeteo.sk

Predpovedný model očakáva na najbližších 48 hodín pre naše územie maximálny úhrn v oblasti Malých Karpát s úhrnom do 150 mm. Záhorie by malo dostať do 80 mm zrážok.

09:20

Správa Tatranského národného parku upozorňuje na možné riziko zvýšenia hladiny riek a potokov počas víkendu. Na nadchádzajúce dni boli totiž vydané meteorologické a hydrologické výstrahy.

Prudké a náhle dažde môžu so sebou priniesť mimoriadne silné zrážky a situácia sa tak môže rýchlo meniť aj v horách.

09:19

Dažde na území celého Česka neustávajú a hladina riek prudko stúpa. Kvôli extrémnym dažďom a vetru bolo v sobotu ráno bez elektriny vyše 63-tisíc domácností, pričom problémy sú najmä na severe Čiech. V niektorých obciach už dochádza aj k evakuáciám.

09:10

Od polnoci spadlo najviac zrážok na východe krajiny, úhrny za 6 hodín sa pohybujú nad 10, miestami až nad 30 mm (neoficiálna zrážkomerná stanica v Sobranciach udáva 30,73 mm).

Zatiaľ žiadna z riek u nás nedosiahla stupeň povodňovej aktivity

08:57

Mimoriadne nepriaznivé počasie pokračuje aj v sobotu. V súvislosti so zrážkovou a povodňovou aktivitou bude zasadať krízový štáb. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

22:36

Prognózy očakávaných povodní v Dolnom Rakúsku sa podľa predstaviteľov tejto spolkovej krajiny "ďalej zhoršili". Na Dunaji rátajú odborníci aktuálne s 30-ročnou vodou a na rieke Kamp s vystúpením hladiny na úroveň, aká sa vyskytuje raz za sto rokov.

21:58

Večerná predpoveď českých hydrológov zmiernila kulmináciu riek Svratky aj Svitavy pred prítokom do Brna. Zatiaľ čo Svratka vo Veverskej Bítýške mala presiahnuť hladinu pre extrémnu povodeň, terajšia prognóza hovorí o kulminácii na hladine tretieho stupňa povodňovej aktivity. Hladina Svitavy v Bieloviciach nad Svitavou síce tretí stupeň povodňovej aktivity prekoná, nedosiahne však úroveň extrémnej povodne.

21:12

Starostovia obcí Hubice, Ňárad, Ohrady a Oľdza v okrese Dunajská Streda vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Druhý stupeň platí v obci Váhovce v okrese Galanta.

21:00

Českí hasiči museli počas piatka zasahovať už viac než 1700-krát, odstraňovali najmä popadané stromy z ciest či korýt potokov. Tie komplikujú aj železničnú dopravu, na viacerých miestach je premávka zastavená. Rastie tiež počet dopravných nehôd.

20:38

V okrese Malacky vyhlásili v dôsledku nepriaznivého počasia od piatkového poludnia mimoriadnu situáciu. ​"Prednosta Okresného úradu Malacky vyhlásil mimoriadnu situáciu na území celého okresu v dôsledku trvalého dažďa a vzhľadom na predpokladané zrážky v českom povodí rieky Moravy," spresnili z ministerstva vnútra. Mimoriadnu situáciu vyhlásilo v piatok aj mesto Bratislava.
 

20:14

Výstrahy prvého až tretieho stupňa pred dažďom platia na väčšine Slovenska celý víkend. Predbežne potrvajú do pondelka večera. Na západe treba počítať aj so silnejším vetrom. 

19:06

Policajti upozorňujú, že cesta od Senice smerom do Českej republiky je ťažko prejazdná kvôli vode a bahnu z okolitých polí. Vodičov vyzývajú, aby si dávali pozor a rešpektovali pokyny a dopravné značenia. 

image
FOTO: FB/Polícia SR - Trnavský kraj
18:35

V Bratislavskom kraji pribúdajú udalosti spôsobené v dôsledku nepriaznivého počasia. Informovala o tom bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti. Odporúča občanom, aby sa nezdržiavali v blízkosti stromov.

"Policajti boli vyslaní na Prístavnú ulicu, kde silný vietor zapríčinil pád ďalšieho stromu, ktorý vytvoril obmedzenie na cyklochodníku. Na Budatínskej ulici taktiež padnutý strom znemožnil prístup do garáží," uviedla polícia.

V Bratislave taktiež podľa nej vietor obmedzil cestnú premávku v smere do Devína, keď v blízkosti ulice Zlaté schody spadli na vozovku dva stromy. K pádu stromu podľa policajtov došlo aj za Svätým Jurom v smere do Bratislavy.

Ako doplnili, na bratislavskej Beňadickej, Zámockej a Medenej ulici opäť vykonávali potrebné úkony z dôvodu pádu odlomených konárov na motorové vozidlá. Policajti okrem preverení priebežne monitorujú situáciu v blízkostí riek. "Momentálne dochádza neďaleko Kremeľskej ulice v Devíne k vylievaniu rieky Morava na cestnú komunikáciu," upozornili.

image
FOTO: FB/Polícia SR - Bratislavský kraj
17:53

Na západnom a už aj strednom Slovensku majú byť v sobotu rozsiahlejšie a výdatnejšie zrážky. Očakáva to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý o tom informuje na sociálnej sieti. Na krajný severovýchod podľa neho zrážky v piatok dorazia v najbližších hodinách.

17:38

Česká povodňová komisia odporúča od piatkovej noci začať držať hliadkové služby. Povodne hrozia najmä na drobných tokoch. Komisia tiež rozhodla o vytvorení webu, kde si všetci budú môcť zistiť, či ich domy a majetky spadajú do záplavovej oblasti.

17:01

Hasiči zasahovali v priebehu piatka od 6.00 h do 15.00 h v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou v Bratislavskom kraji pri 52 udalostiach. Informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.
"Desiatky príslušníkov HaZZ a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí odstraňovalo najmä spadnuté stromy z ciest, chodníkov, zaparkovaných vozidiel či trolejového vedenia," uviedol hovorca. Ako doplnil, vodu zo zatopených ulíc odčerpávali najmä v okrese Malacky, kde hasiči podľa neho zároveň pracujú aj na stavaní protipovodňových bariér.

16:50

Primátor Myjavy Ľubomír Halabrín vyhlásil na území mesta druhý stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom je neustávajúci prívalový dážď, ktorého dôsledkom dochádza na území mesta a priľahlých častí Turej Lúky na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu hladín vodných tokov.

16:26

Krízový štáb mesta Skalica bude v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou v pohotovosti počas celého víkendu. Situácia je zatiaľ pokojná. Po jeho piatkovom zasadnutí o tom informovala na sociálnej sieti primátorka mesta Oľga Luptáková.
"Mestská polícia Skalica bude v teréne monitorovať situáciu 24 hodín denne. V prípade potreby bude kontaktovať hasičov či iné zložky," priblížil náčelník skalickej mestskej polície Ferdinand Mach. Okrem profesionálnych hasičov hlásia pripravenosť pomôcť v prípad potreby aj dobrovoľní hasiči.

15:47

Výdatné zrážky budú pokračovať aj cez víkend, a to najmä na Záhorí a v oblasti Myjavy. V nedeľu cez deň by mala ich intenzita začať klesať, informovala meteorologička Nikoleta Hrušková.

SHMÚ okrem toho vydal aj výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom pre juhozápadné Slovensko.

15:39

SHMÚ očakáva vzostup hladín v povodí Myjavy, Moravy a na prítokoch Malých Karpát zo záhorskej aj podunajskej strany. Vzostup evidujú aj v hornej časti slovenského úseku rieky Morava a Dunaj.

Do sobotného rána sa podľa SHMÚ na tokoch západného a stredného Slovenska dosiahne prvý až druhý stupeň povodňovej aktivity.

15:28

Opozícia žiada zvolať mimoriadny Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie pre zlyhávanie ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pri protipovodňovej ochrane.

Vyzvala ho, aby prišiel vysvetliť svoje kroky. Informovala o tom Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia Progresívneho Slovenska (PS).

15:15

Hydrologická situácia v Malackách je stabilizovaná, riziko povodní, až na možnosť lokálne zaplavených miest, nehrozí. Okresné mesto na Záhorí to uviedlo na sociálnej sieti.

Primátor Malaciek Juraj Říha vysvetlil, že mesto chránia okolité rybníky, ktoré zatiaľ majú dostatočnú kapacitu na zachytenie zrážok. "Ak by sa predsa len naplnili, ich správca - Vojenské lesy a majetky, Odštepný závod Malacky - situáciu monitoruje a v takom prípade je pripravený vodu nasmerovať na okolité lúky a lesy," doplnil.

15:11

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom kraji zasahovali od piatkového rána v súvislosti s nepriaznivým počasím zatiaľ celkovo 24-krát. Informovala o tom  hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

Hasiči z Trnavy, Senice a Galanty absolvovali po jednom zásahu. Ďalšie zásahy realizovali dobrovoľné hasičské zbory. "Hasiči odstraňovali popadané a naklonené stromy, odčerpávali vodu z pivničných priestorov rodinných domov a ciest," dodala.

15:10

Na cestách v Trnavskom samosprávnom kraji je veľké množstvo vody, hlásené sú aj spadnuté stromy či konáre. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Polícia upozornila na zaplavenú cestu druhej triedy medzi Cerovou a Prievalmi v okrese Senica. "Cesta je prejazdná, avšak zvýšte v tomto úseku opatrnosť," vyzvala vodičov.

14:46

Kritická situácia je aj na prítokoch rieky Morava v oblasti Kysúc, stredného Považia, ale aj na Malom Dunaji. Bratislavu pomôže odľahčiť manipulácia na vodnom diele Gabčíkovo. 

14:45

Na rieke Morava je podľa SHMÚ kritická situácia, "aká tu už dlho nebola". Hydrológ Peter Smrtník prirovnal situáciu na Dunaji k tej spred niekoľkých mesiacov, ktorú označil ako "storočnú vodu". Aktuálne by mala hladina stúpňuť menej ako vtedy. 

14:42

"Zatiaľ to vyzerá, že by to hrádze eventuálne mohli zvládnuť. Sledujeme to," povedal na margo možné vyliatia rieky Morava hydrológ Peter Smrtník. "Zrážky ešte budú intenzívne," dodal. 

14:40

V Bratislave sa do pondelkového večera očakáva úhrn zrážok 180 milimetrov. Aktuálne dosahuje vietor v hlavnom meste 60 až 70 kilometrov za hodinu, pričom dosahuje prvý stupeň výstrahy. 

14:39

Vplyvom zrážok už začali toky na západnom Slovensku stúpať. "Najmä Morava a Dunaj," povedal hydrológ Peter Smrtník. Vzostup hladiny bude aj na prítokoch, ako je napríklad Myjava. "Prekročia tretí povodňový stupeň," dodal. "Prietoky majú kritické hodnoty. Tendencia výrazného vzostupu bude pokračovať," tvrdí. Začiatkom budúceho týždňa by mala hladina klesať. Na Morave budú dosahovať pri kulminácii tretí stupeň pôvodňovej aktivity, na Dunaji prvý až druhý stupeň.

14:36

Výstraha meteorológov z SHMÚ platí od stredy až do pondelka. "Na Záhorí očakávame, že spadne kumulatívne 230 milimetrov zrážok. V tejto chvíli, do 14:00, zaznamenávame na Záhorí, v Malých Karpatoch a v oblasti Myjavy úhrn zrážok od 60 do 110 milimetrov," povedala meteorologička Nikoleta Hrušková. Prší aktuálne takmer na celom Slovensku s výnimkou Košíc a Prešova. Pribudne výstraha aj pre celé západné Slovensko a Žilinský kraj. "Výdatný dážď môže spôsobiť zosuvy pôdy a vyvracanie stromov," dodala Hrušková. Hrozia aj výpadky elektriny. 

14:17

Policajti z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok vo zvýšenej miere monitorujú situáciu v Bratislavskom kraji. Upozorňujú vodičov, aby neparkovali pod stromami a na miestach, kde môže dôjsť k ich zatopeniu. Bratislavská krajská polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Doposiaľ boli policajné hliadky vyslané na Slovanské nábrežie do mestskej časti Devín, kde je aktuálne zatopená časť parkoviska. Ďalej boli vyslaní na Budyšínsku ulicu, kde došlo k pádu konára na vozovku. Na Odborárskej ulici a taktiež na Račianskej ulici v blízkosti Depa Krasňany vykonávali potrebné úkony spojené s padnutým stromom na dve osobné motorové vozidlá," priblížila polícia.

13:16

Intenzívne zrážky a prípadné povodne predstavujú veľké nebezpečenstvo aj pre zvieratá. Upozornilo na to občianske združenie Sloboda zvierat. Zvieratám je preto potrebné zaistiť bezpečný a suchý úkryt, najlepšie v dome.
Psy by nemali byť na reťaziach či v kotercoch. "V prípade vybreženia riek a povodní zviera nemá šancu uniknúť a zachrániť si život," podotklo združenie. Zabezpečiť ochranu zvieraťa pred nepriazňou počasia odporúča pripomenúť aj ostatným ľuďom. Povinnosť ochrany im prikazuje aj vyhláška o ochrane spoločenských zvierat.  

12:33

Situácia v obciach nachádzajúcich sa v okrese Malacky pri rieke Morava je zatiaľ pokojná. Samosprávy sa však pripravujú na jej prípadné zhoršenie v dôsledku pretrvávajúceho dažďa a avizovaného silného vetra.

Do areálu bývalého družstva v obci Záhorská Ves bude navezený piesok určený na napĺňanie vriec. "Zatiaľ je u nás situácia pokojná. Premáva ešte aj kompa. Myslím si, že to bude dramatickejšie až od zajtra" uviedol zástupca starostu Záhorskej Vsi Pavol Danihel.

11:54

Intenzita zrážok sa v najbližších hodinách ešte zvýši najmä na Záhorí. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti s tým, že na krajnom západe Slovenska očakáva rekordne vysoké denné úhrny.

Podľa meteorológov sa tlaková níž po výraznom zvlnenom studenom fronte približuje od juhu k územiu Slovenska, najvýdatnejšie zrážky sa vyskytujú na jej zadnej strane na Záhorí s intenzitou päť až desať milimetrov za hodinu.

11:40

Úroveň vodných hladín v Piešťanoch a okolí je zatiaľ štandardná. Mesto pozorne sleduje aktuálnu situáciu, v pohotovosti sú všetky zainteresované organizačné zložky. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti. Mesto spresnilo, že hladiny rieky Váh a potoka Dubová sa zatiaľ nezdvíhajú. "Môžeme potvrdiť, že aj situácia v meste je v tejto chvíli bežná - ako v každý iný daždivý deň," doplnila samospráva.

11:08

Minister životného prostredia povedal, že evakuačné plány pripravili v predstihu, aby "nič nepodcenili". "Nechceme, aby z toho bola druhá alebo tretia Pohoda," povedal. 

11:06

"Slovensko očakáva storočnú vodu na svojom úseku rieky Moravy, výhľad povodňovej situácie sa tam zhoršil," povedal po dnešnom rokovaní  Ústrednej povodňovej komisie novinárom minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Záhorie je podľa Tomáša Tarabu ohrozené pozdĺž celého toku Moravy. "Je tam relatívne rovina, každá obec pri toku by bola ohrozená," povedal. V Okrese Malacky, Senica, Skalica a Myjava má štát pripravený aj plán na evakuáciu ohrozených obcií. 

11:04

Slovenský vodohospodársky podnik ešte nemá identifikované miesto, kde by v prípade potreby začal riadene prelievať rieku Morava. Očakáva sa, že to bude vzhľadom na rast hladiny nutné. "Dôležité je, koľko bude posunutej vody z Česka k nám," povedal Tomáš Taraba

11:02

Ozbrojené sily sú v pohotovosti a vojaci budú pomáhať aj s ochrannými opatreniami. "Máme k dispozícii štyri vrtuľníky, ktoré sú schopné zachraňovať ľudí zo striech," zaznelo z armády. V prípade katastrofálnej situácie sú po rozhodnutí vlády pripravení tieto čísla navýšiť.

10:59

Štát sa pripravuje aj na evakuáciu, ak by bola nutná. "Boli identifikovaní samožijúci starší ľudia, aby boli evakuovaní vmedzi prvými," zazanelo po rokovaní Ústrednej povodňovej komisie.

10:57

Policajný zbor sa pripravuje aj na eskaláciu situácie, aby "zabránil prípadnému rabovaniu" ak by sa situácia s počasím zhoršila. 

10:56

Štátne zložky očakávajú vietor v rýchlosti 80 kilometrov za hodinu, ktorý zhorší situáciu. "Treba sa pripraviť na padanie stromov a ohrozenie bezpečnosti. Komunikujeme aj s Českom," tvrdí SHMÚ.

10:54

Aktuálne prebieha identifikácia slabých miest, pričom mobilné hrádze by mali byť do dnešného večera už nainštalované. 

10:53

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok dnes deklaroval absolútnu pripravenosť štátnych zložiek. "Nepreháňame, vychádzame z oficiálnych dát," povedal Tomáš Taraba. 

10:52

Minister životného prostredia Tomáš Taraba oznámil, že hasičský zbor a štátne orgány nájdu vhodné miesto na riadené vyliatie rieky Moravy, ak hladina presiahne koryto. Rieka Dunaj podľa neho nepredstavuje nebezpečenstvo.

10:48

Rieka Morava by mala kulminovať na úrovni 639 centimetrov, pričom rieka sa vylieva od približne 610 centimetrov. 

10:34

Práce na sanácii strečnianskeho brala sú vzhľadom na aktuálne nepriaznivé počasie prerušené. Od piatku do pondelňajšieho rána bude úsek cesty I/18 pod Strečnom prejazdný obojsmerne bez obmedzení.

10:23

Hasiči už zaznamenali v Bratislave prvé škody spôsobené počasím. V Petržalke bolo poškodené auto, ktoré zavalil padajúci strom. 

image
Spadnutý strom v Petržalke. FOTO: DHZO Bratislava - Petržalka
10:13

Stúpa už aj hladina rieky Dunaj. Meteorológovia predpokladajú, že v Bratislave dosiahne v nedeľu prvý povodňový stupeň. 

image
Hladina rieky Dunaj v Bratislave. GRAF: SHMÚ
10:08

Hladina rieky Morava už začala stúpať, pričom modelová predpoveď SHMÚ odhaduje, že v nedeľu dosiahne v stanici Moravský Svätý Ján tretí povodňový stupeň.

image
Hladina rieky Morava. FOTO: SHMÚ
09:42

V HNtelevízii dnes o približne 10:30 prinesieme vyjadrenia po rokovaní Ústrednej povodňovej komisie, ktoré prebieha za účasti ministra životného prostredia Tomáša Tarabu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka.

09:39

Zrážkové pásmo postupuje cez juhozápad Slovenska, trvalý, na návetriach aj výdatný dážď zasahuje najmä Záhorie a okolie Malých Karpát. Od štvrtka napršalo v spomínaných regiónoch už 40 až 60 milimetrov, v ostatných regiónoch na západe päť až 20 mm. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav  na sociálnej sieti.
"Úhrny zrážok výrazne klesajú smerom na východ a od osi Dolný Kubín - Lučenec sme zrážky doposiaľ zaznamenali len výnimočne," konštatuje SHMÚ s tým, že na Honte, Pohroní a Ponitrí pozorujú meteorológovia zrážky vo forme prehánok, ojedinele aj búrok.
"Tiež pozorujeme prvú odozvu na vodných tokoch, a to v povodí Myjavy, menších tokoch v Malokarpatskej oblasti a stúpať začala aj Morava a Dunaj," poznamenal SHMÚ.

09:39

Hasiči v Trnavskom samosprávnom kraji zasahovali do piatkového rána pre nepriaznivé počasie celkom deväťkrát. Odstraňovali popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, ktoré bezprostredne ohrozovali bezpečnosť premávky. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.
"Pri odstraňovaní následkov nepriaznivého počasia zasahovalo celkom desať príslušníkov HaZZ a 17 členov dobrovoľných hasičských zborov," priblížila s tým, že nasadených bolo deväť kusov hasičskej techniky.
Príslušníci Okresného riaditeľstva hasičského zboru v Trnave a Senici absolvovali po dva zásahy. Členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí Šoporňa, Cífer, Prietrž, Koválov, Vrbové zasahovali jedenkrát.

09:38

Najkritickejšia situácia v súvislosti s očakávaným množstvom zrážok by mala byť na toku Moravy, respektíve na jej prítokoch. Na hornom toku slovenského úseku nie je vylúčené prekročenie tretích stupňov povodňovej aktivity.

O niečo pokojnejšia situácia by mala byť podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu na jej dolnom toku, ako aj na slovenskom úseku Dunaja. Tam by mala hladina dosiahnuť prvé alebo druhé stupne povodňovej aktivity.

09:37

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom platia pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Počas intenzívneho dažďa tam môže spadnúť okolo 200 milimetrov zrážok.

09:36

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči i dobrovoľní hasiči v Bratislavskom kraji od štvrtka do piatka do 6:00 pri 14 udalostiach.  "Celkom 22 hasičov a 23 členov dobrovoľných hasičských zborov odstraňovalo najmä spadnuté stromy z komunikácií a zaparkovaných vozidiel," priblížili hasiči. Bratislavskí hasiči zasahovali sedemkrát, dobrovoľní hasiči z Petržalky dvakrát a členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí Pezinok, Malacky, Stupava a Píla zasahovali celkovo pri piatich udalostiach.

09:35

Na väčšine Slovenska treba počítať s výdatným dažďom. Pripomína to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého až tretieho stupňa. Západné Slovensko trápi tiež vietor. V platnosti zostávajú aj hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
19. september 2024 23:41