Nikdy ich nesmieme jesť surové. Zemiaky totiž obsahujú nestráviteľné amidy, ktoré spôsobujú nadúvanie a ďalšie tráviace ťažkosti. Ak zemiaky dlhšie skladujete v teple a vlhku, vzniká v nich solanín, ktorý môže spôsobiť otravu.
"Solanín je neurotoxická látka, obsiahnutá v malom množstve vo všetkých ľuľkovitých rastlinách, ale predovšetkým vo vyklíčených alebo nazelenalých zemiakoch. Treba ich dôkladne ošúpať, uvariť a jesť ich striedmo," uvádza Stefano Erzegovesi, expert na psychiatriu a výživu pri Centre pre poruchy príjmu potravy nemocnice Svätého Rafaela.Pixabay
Čo mnohí ani nevedia je napríklad to, že koreňová zelenina vlastne hnije v chladničke omnoho rýchlejšie.
Chladnička, ako všetci vieme, je určená na udržanie potravín v čerstvom stave. Ale keď si ukladáte do chladničky to, čo by tam po správnosti byť nemalo, stane sa pravý opak a skôr si uškodíte ako pomôžete, píše Insider Food.
V galérii vám prinášame jedlá a potraviny, ktoré nepatria do chladničky, no napriek tomu ich tam mnohí uskladňujeme: