StoryEditor

Boj za štíhlu líniu: Ako to zvládnuť doma? Alfou a omegou každého skutočného chudnutia je toto

04.04.2020, 00:00
Majú zmysel diéty? A dá sa to aj bez cvičenia?

Udalosti uplynulých týždňov nás mnohých, takpovediac, „uväznili“ doma. A spolu so zdanlivým nadbytkom voľného času sa vynorili predsavzatia a aktivity, na ktoré sme si mesiace či roky netrúfali.

​Alebo sme mali aspoň dobrú výhovorku, že jednoducho nestíhame. Obmedzené vychádzanie spolu so štedrosťou Veľkej noci, ktorá je už za dverami, sa neraz pretaví do toho, že jeme viac a hýbeme sa menej, ako by nám bolo milé.

Ak ste si preto povedali, že práve teraz je ten správny čas schudnúť, budú sa vám nasledujúce riadky hodiť. Dopredu však upozorňujeme, že odborníci sa zhodujú, že (najmä ak máte tých nadbytočných kíl naozaj veľa) to môže trvať dlho.

Sladká cesta do pekla

Na začiatku si však ujasnime, že do akýchkoľvek chudnúcich aktivít sa rozhodne netreba púšťať, ak nie ste zdravotne fit. Myslíme tým akútne choroby ako chrípka alebo iné vírusové či bakteriálne ochorenia, ak máte vážne oslabenú imunitu a problémy s tým spojené.

Ako o vhodných adeptoch hovoríme o tých, ktorým prekáža pneumatika okolo pása alebo sa boria s výraznejšou nadváhou či obezitou. A že ich nie je málo, hovoria aj štatistiky.

Podľa Zdravotníckej ročenky Slovenskej republiky za rok 2018 bolo v ambulanciách kvôli obezite či inej nadmernej výžive sledovaných 13 740 detí a mladistvých do 18 rokov a 3 579 ľudí vo vekovej kategórii od 19 do 26 rokov.

Pritom hovoríme iba o tých, ktorí sa rozhodli svoje problémy riešiť v spolupráci s lekármi, takže skutočné čísla sú určite vyššie. A pri vyšších vekových kategóriách sú ešte hrozivejšie.

Podľa údajov z roku 2012 sa v pásme nadhmotnosti a obezity nachádzajú približne dve tretiny slovenskej dospelej populácie. Ako pre portál protiobezite.sk uviedla Ľubomíra Fábryová, prezidentka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti, „sedem z desiatich slovenských mužov vo veku 18 – 64 rokov a šesť z desiatich slovenských žien rovnakého veku má nadhmotnosť alebo obezitu“.

A tretím, najťažším stupňom obezity trpí viac ako jedno percento všetkých dospelých Slovákov. To, že nadváha a obezita prispievajú k rozvoju mnohých civilizačných ochorení vrátane cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení či onkologických diagnóz, azda ani nemusíme písať. Čo však s tým?

Prevažná väčšina z nás už má za sebou jeden či viacero neúspešných pokusov s týmto stavom skoncovať. Problémom však je, že žiadna zo striktne obmedzujúcich diét nefunguje dlhodobo.

Človek sa tam...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 05 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:26