StoryEditor

Nebezpečné jedlo: Aké choroby si môžeme privodiť zdanlivo neškodnými potravinami?

12.02.2021, 23:00
Bez jedla by náš život nebol možný. No občas nás oň dokáže aj pripraviť.

Na srdci med a v ústach jed. Žiaľ, v státisícoch slovenských domácností je táto na hlavu pretočená ľudová múdrosť realitou. V podobe presolených polievok, nezdravých margarínov, topených syrov či sladených nápojov. Obvykle servírovaných z lásky.

​Kým o mnohých potravinách či aditívach je notoricky známe, že viac než zdraviu prospievajú našim chuťovým pohárikom, niektoré dodnes klamú imidžom. K mimoriadne dômyselným prestrojencom patria napríklad müsli tyčinky či agávový sirup.

Ak raz celoeurópsky či nebodaj celosvetovo vstúpi do platnosti NutriScore, systém farebného značenia potravín z pohľadu zdravia, vyvinutý a potvrdený v roku 2017 nezávislým výskumným tímom Equipe de Recherche en Epidémiologie Nutritionnelle, problém sa z veľkej časti vyrieši.

Nateraz však nechajme zaznieť hlasy jednotlivých lekárov a vedcov a spravme si malú potravinovú revíziu.

Pozor na bobule a klíčky

Na úvod novinky zo sveta. Nový Zéland, ako píše portál zameraný na bezpečnosť potravín Food Safety News, totiž prepisuje rizikový zoznam pre tehotné ženy. „Pozreli sme sa na nové potraviny, ktoré sme predtým nebrali do úvahy,“ vyjadruje sa Claire McDonald, manažérka operačného výskumu v inštitúte New Zealand Food Safety.

„Je dôležité, aby tehotné ženy vedeli, čo je pre ne bezpečné, aby sa vyhli nebezpečným infekciám, ako sú listerióza a toxoplazmóza, ktoré ich môžu postihnúť závažnejšie.“

Tak aspoň v skratke. Sušené byliny, mrazené bobuľové plody, ako aj klíčky – napríklad lucernu alebo fazuľu mungo – odporúča inštitút po novom prevárať. Melóny zas pred rozrezaním umyť a osušiť. Úplne sa však treba vyhnúť pasterizovanému mlieku či jogurtu dva dni po otvorení.

Nepasterizované mlieko a ...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-12-31 15:53:54 - Feat.: 0 - Title: Týmito každodennými „zdravými“ návykmi si viac uškodíte ako pomôžete 02 - Modified: 2020-12-21 14:57:54 - Feat.: 0 - Title: Tieto potraviny nepatria do chladničky 03 - Modified: 2020-12-22 15:10:27 - Feat.: 0 - Title: Sú ryby naozaj zdravé? Prinášame benefity a riziká
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. december 2025 12:32