StoryEditor

Pneumatík na bruchu sa jedlom nezbavíte. Treba aj pohyb

18.03.2015, 23:05
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Prečítajte si rady od osobného trénera a výživového poradcu.


Ilustračná snímka: cureim.com

Snažíte sa schudnúť, ale stále sa vám to nedarí. Možno robíte chyby, o ktorých ani neviete. Napríklad často nenávidených pneumatík na bruchu sa len úpravou jedálnička nikdy nezbavíte. „Ak sa chcete zbaviť tuku v oblasti brucha musíte nielen upraviť stravu, ale hlavne pridať pohyb,“ odpovedal osobný tréner a výživový poradca Radek Pajič.

Ideálny je pohyb, ktorý vám osobne bude vyhovovať. Môžete si vybrať bicykel, beh alebo svižnú prechádzku a postupne zvyšovať záťaž. Odporúča spísať si tiež všetky potraviny, ktoré za deň zjete a sami uvidíte, čo do zdravého jedálnička nepatrí.

„Tuk na bruchu je ten najrizikovejší a to najmä z dôvodu, že je blízko dôležitých orgánov (pečeň a pod.). Aj preto je rozhodne dobré sa ho zbaviť,“ varoval čitateľa tréner Radek Pajič.

A ako by mal ideálny tréning na zbavovanie sa prebytočných kíl vyzerať? Vhodné je kondičné cvičenie miernej až strednej intenzity, ktorého cieľom je odbúravanie tuku a tvarovanie postavy. Často sa používa kombinácia takzvaného kardia (beh, jazda na bicykli) a posilňovacieho cvičenia.

Hýbať by ste sa mali minimálne hodinu, a ak chcete vidieť výsledky, musí to byť aspoň trikrát týždenne.

Nikoho nenapodobňujte
„Najčastejšia chyba pri cvičení, ktorej sa môžeme zo začiatku dopustiť, je nevhodne zvolené tempo, ktoré sme si sami nasadili. Je dobré poznať, alebo aspoň sa snažiť odhadnúť svoje možnosti a nič neprehnať. Ak to neurobíme, môže to mať za následok opačný efekt a od cvičenia bude čoskoro odradení,“ hovorí tréner Radek Pajič.

TU si prečítate online rozhovor s poradcom.

Upozorňuje tiež, že keď niekoľko rokov necvičíte, nie je vhodné si brať za vzor niekoho, kto cvičí pravidelne, a snažiť sa ho napodobniť. Pokiaľ sa chystáte prvýkrát do posilňovne, je preto lepšie osloviť trénera a poradiť sa s ním na tréningovom pláne, ktorý sa hodí práve pre vás. Ak totiž máte nadváhu, pri tréningu by ste zbytočne nemali zaťažovať napríklad nosné kĺby - bedrá, kolená a tiež bedrovú chrbticu.

Aj jedlo je pre výsledky pri cvičení dôležité
Aby ste dosiahli ideálny výsledok, je dôležité sa tiež zdravo stravovať a upraviť aj jedlo pred a po cvičení.

Jedlo pred tréningom je špecifické. Záleží, či ide človek cvičiť ráno alebo večer a o akú aktivitu ide.
„V jednoduchosti platí zásadné odporúčanie - jesť zhruba dve hodiny pred tréningom. Najlepší variant je ísť na tréning s miernym pocitom hladu. Jedlo pred tréningom by malo obsahovať všetky zložky potravy - teda sacharidy, bielkoviny a tuky. Takže dobrou voľbou je nejaký sacharidovo-proteínový nápoj ako alternatíva k jedlu samotnému. Ako slaný varianta jedla je vhodný napríklad plátok celozrnného chleba, cottage syr a šunka. Ako sladký variant si môžete dať vločky s jogurtom, polovicu ovocia, pár orieškov, pokvapkané medom,“ radí tréner Pajič.

Keď docvičíte, dajte telu ešte ideálne hodinovú pauzu, potom sa v pokoji najedzte. „Po tréningu sa nemusíte báť ani sacharidov. Telo je po cvičení naštartované a prijaté sacharidy vie lepšie spracovať a využiť na regeneráciu. Avšak aj bez nich sa zaobíde, takže záleží na každom, ako sa k tomu postaví. V žiadnom prípade nesmiete zabudnúť na bielkoviny, ktoré sú stavebným kameňom svalov. Najlepšie je dopriať si kombináciu oboch. Dobrou voľbou je opäť proteínový alebo sacharidovo-proteínový koktail, následne klasické jedlo.“

 

idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-17 06:22:00 - Feat.: 0 - Title: Palestínsky premiér Haníja nedostal holandské víza
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 03 - Modified: 2024-04-11 13:26:32 - Feat.: - Title: V rodnej krajine nikdy netrénoval, u nás je už etablovaným menom. Antošíkov klub má nového šéfa lavičky 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:26