Kuracia polievka s citrónom
Suroviny:
2 lyžice olivového oleja
4 mrkvy
2 stonky zeleru
1 väčšia cibuľa
1/2 lyžičky sušeného tymiánu
soľ
čierne mleté korenie
800 gramov kuracích pŕs aj s kosťou bez kože
6 pohárov kuracieho vývaru
1 pohár drobných cestovín (napríklad písmenká)
2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Na oleji osmažte cibuľu, mrkvu nakrájanú na kolieska, nakrájaný zeler, tymián, soľ a korenie až dokým nie je zelenina polomäkká a nezačína hnednúť. Potom pridajte nakrájané kuracie mäso, vývar a štyri poháre vody. Priveďte do varu, potom znížte plameň a povarte 15-20 minút. Vyberte mäso z polievky, nechajte ho vychladnúť a jemne oddeľte od kosti. Medzičasom dajte do polievky cestovinu a kým sa uvarí, nakrájajte mäso na kúsky. Pridajte do polievky, pridajte citrónovú šťavu a petržlen. Vychladnutú polievku môžete zmraziť a použiť ako rýchlu večeru neskôr.
Cestoviny s kelovo-orechovým pestom
Suroviny:
1 pohár vlašských orechov
1 hlávka kelu
60 g strúhaného syra pecorino
1 strúčik cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
pol pohára olivového oleja
ľubovoľné cestoviny
Postup:
Na mierne rozpálenej panvici orestujte 6-8 minút orechy a nechajte vychladnúť. Nakrájajte ich najemno. Do osolenej vriacej vody dajte oblanžírovať kel nakrájaný na pásiky. Po 30 sekundách vyberte (vodu nevylievajte, uvarte v nej cestoviny). Nechajte poriadne odkvapkať vodu. Do mixerá dajte vychladnutý kel, pecorino, orechy, pretlačený cesnak, pol lyžičky soli a štvrť lyžičky mletého čierneho korenia. Rozmixujte najemno, počas miešania postupne prilievajte olej. Hotové pesto zmiešajte s uvarenými cestovinami, posypte pecorinom a nasekanými vlašskými orechami.
Toasty Mac and Cheese
Suroviny:
6 lyžíc masla (plus na vymazanie)
450 g penne alebo iných rovných cestovín
1/4 pohára hladkej múky
1 liter plnotučného mlieka
soľ
čierne korenie
450 g strúhaného čedaru
pohár strúhaného parmezánu
16 maslových krekrov (slaných)
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
zelené strukové fazuľky ako prílohu
Postup:
Maslom vymažte zapekacie misky alebo jednu väčšiu misu. Cestoviny varte o 2 minúty kratšie, ako je v návode. Zlejte a vráťte do hrnca. Vo väčšom hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a urobte svetlú zásmažku. Postupne prilievajte mlieko. Pridajte 1 a 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia. Priveďte do varu, potom znížte plameň a za občasného miešania nechajte trochu zhustnúť (asi 10 minút). Odstavte z ohňa a pridajte nastrúhaný čedar a parmezán. Pridajte syrovú zmes k cestovinám, všetko nalejte do pripravenej misy (misiek) a posypte rozlámanými krekrami a petržlenovou vňaťou. Nechajte 15-20 minút zapiecť. Podávajte so zelenou fazuľkou. Jedlo môžete (ešte pred zapekaním) dať zamraziť. Vydrží vám tri mesiace. Potom ho len nechajte cez noc rozmraziť a zapečte.