StoryEditor

Rýchle rodinné recepty so štipkou invencie

28.02.2014, 23:00
Autor:
stlstl
Pripravte si kelové pesto alebo kuraciu polievku s citrónom. Zaujímavé variácie tradičných receptov.

Kuracia polievka s citrónom

Suroviny:
2 lyžice olivového oleja
4 mrkvy
2 stonky zeleru
1 väčšia cibuľa
1/2 lyžičky sušeného tymiánu
soľ
čierne mleté korenie
800 gramov kuracích pŕs aj s kosťou bez kože
6 pohárov kuracieho vývaru
1 pohár drobných cestovín (napríklad písmenká)
2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup:
Na oleji osmažte cibuľu, mrkvu nakrájanú na kolieska, nakrájaný zeler, tymián, soľ a korenie až dokým nie je zelenina polomäkká a nezačína hnednúť. Potom pridajte nakrájané kuracie mäso, vývar a štyri poháre vody. Priveďte do varu, potom znížte plameň a povarte 15-20 minút. Vyberte mäso z polievky, nechajte ho vychladnúť a jemne oddeľte od kosti. Medzičasom dajte do polievky cestovinu a kým sa uvarí, nakrájajte mäso na kúsky. Pridajte do polievky, pridajte citrónovú šťavu a petržlen. Vychladnutú polievku môžete zmraziť a použiť ako rýchlu večeru neskôr.
 

Cestoviny s kelovo-orechovým pestom

Suroviny:
1 pohár vlašských orechov
1 hlávka kelu

60 g strúhaného syra pecorino
1 strúčik cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
pol pohára olivového oleja
ľubovoľné cestoviny

Postup:
Na mierne rozpálenej panvici orestujte 6-8 minút orechy a nechajte vychladnúť. Nakrájajte ich najemno. Do osolenej vriacej vody dajte oblanžírovať kel nakrájaný na pásiky. Po 30 sekundách vyberte (vodu nevylievajte, uvarte v nej cestoviny). Nechajte poriadne odkvapkať vodu. Do mixerá dajte vychladnutý kel, pecorino, orechy, pretlačený cesnak, pol lyžičky soli a štvrť lyžičky mletého čierneho korenia. Rozmixujte najemno, počas miešania postupne prilievajte olej. Hotové pesto zmiešajte s uvarenými cestovinami, posypte pecorinom a nasekanými vlašskými orechami.
 

Toasty Mac and Cheese

Suroviny:
6 lyžíc masla (plus na vymazanie)
450 g penne alebo iných rovných cestovín
1/4 pohára hladkej múky
1 liter plnotučného mlieka
soľ
čierne korenie
450 g strúhaného čedaru
pohár strúhaného parmezánu
16 maslových krekrov (slaných)
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
zelené strukové fazuľky ako prílohu

Postup:
Maslom vymažte zapekacie misky alebo jednu väčšiu misu. Cestoviny varte o 2 minúty kratšie, ako je v návode. Zlejte a vráťte do hrnca. Vo väčšom hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a urobte svetlú zásmažku. Postupne prilievajte mlieko. Pridajte 1 a 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia. Priveďte do varu, potom znížte plameň a za občasného miešania nechajte trochu zhustnúť (asi 10 minút). Odstavte z ohňa a pridajte nastrúhaný čedar a parmezán. Pridajte syrovú zmes k cestovinám, všetko nalejte do pripravenej misy (misiek) a posypte rozlámanými krekrami a petržlenovou vňaťou. Nechajte 15-20 minút zapiecť. Podávajte so zelenou fazuľkou. Jedlo môžete (ešte pred zapekaním) dať zamraziť. Vydrží vám tri mesiace. Potom ho len nechajte cez noc rozmraziť a zapečte.

 

01 - Modified: 2006-02-10 14:08:00 - Feat.: 0 - Title: Fedor telefonoval do misií, zaujímal sa, ako by mohol pomôcť
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:23