StoryEditor

K Vianociam patrí čokoláda. Aj bez cukru

25.12.2015, 23:00

Dve nitrianske firmy spojila inšpiratívna myšlienka. Nápad, vďaka ktorému si pôžitok z chute čokolády, nielen na Vianoce, môže užiť úplne každý, bez výčitiek. Vďaka týmto slovenským výrobcom si teda môžete užiť aj tieto sviatky o niečo zdravšie. Výrobcovia stévie Swita Stevia a čokoládovňa Lyra.

Aj počas Vianoc, keď všetci sladíme o niečo viac, môžete cukor nahradiť mnohými kvalitnými alternatívnymi sladidlami, ako je napríklad cukor z kokosových kvetov či práve sladidlá zo stévie. Sladidlo získané z tejto rastliny má veľmi sladkú chuť, napriek tomu neovplyvňuje hladinu cukru v krvi – má nulový glykemický index a nula kalórií. Obe sú rastlinného pôvodu, a tak s nimi môžete sladiť takmer všetko vrátane čokolády. Inšpiratívny nápad.

 

Chutná aj bez cukru

Dostal ho aj Michal Repík s kamarátom a priateľkou Zuzanou Šatkovou, ktorý sa pred tromi rokmi vrhli na nový trh prírodných sladidiel z rastliny stévia.

„Mysleli sme si, že je to veľká príležitosť, pretože dovtedy neboli podobné sladidlá v Európskej únii povolené, a vtedy sa legislatíva uvoľnila. Začali sme u nás so stéviou medzi prvými. Dnes už vieme, že to, čo funguje na západe, nemusí fungovať aj u nás. Reálne sú trendy aj v zdravej výžive posunuté približne o tri roky,“ opisuje začiatky Repík.

Ale zariskovali. „Môj spoločník bol vtedy konzultant vo Viedni, ja som robil v nadnárodnej IT spoločnosti, ale nenapĺňalo ma to. Ťahalo ma to do odvetvia gastronómie, asi aj preto, že sme s rodinou vždy veľa varili a piekli,“ doplnil s tým, že sa vrátili do rodnej Nitry a začali sa naplno venovať malej firme. Našli výrobcu stévie v Indii, vďaka ktorému mohli začať baliť aj svoje vlastné sladidlá s názvom Swita Stevia. Ale ani to nešlo rýchlo. „Keďže to čo je v Indii považované za sladké, je pre Slováka neuveriteľne presladené, mali sme problém upraviť vzorky. Pamätám si, ako sme v Bratislave ešte v našej malej kuchyni, mali vyložených dvadsať pohárov a ochutnávali sme,“ spomína Repík.

Spojenie s najlepšou čokoládou

Bolo teda len otázkou času, kedy začnú spolupracovať aj s čokoládami. Skamarátili sa teda s Karolom Stýblom z nitrianskej čokoládovne Lyra Chocolate a spoločne vytvorili rad čokolád bez cukru. „Najviac nás teší, keď aj ľuďom, čo nemôžu jesť cukor, môžeme spoločne s Lyrou ponúknuť kvalitnú chuť bez kompromisov,“ približuje Repík. Ich produkty sa dnes okrem čokolády nachádzajú aj v sladidlách, džemoch a iných ingredienciách pre výrobu a gastro. „Zdravšie Vianoce si môžete užiť s kvalitnou horúcou čokoládou úplne bez cukru, ktorú si môžete pripraviť aj doma,“ dodáva Šatková.

  A ako to bolo s čokoládami Lyra? „Začali sme v roku 2008, keď sme sa – ja a     Karol Stýblo rozhodli, aj s prihliadnutím na našu slabosť na sladkosti a     čokoládu, dovážať a predávať belgické pralinky. Vzhľadom na čokoládovú   kultúru v našich podmienkach a získané skúsenosti sme časom urobili   rozhodnutie začať vyrábať vlastné produkty z kolumbijskej čokolády, ktorá sa   vyznačuje charakteristickou ovocnou a kvetinovou vôňou a chuťou," vysvetlil   spoluzakladateľ Milan Lukáč s tým, že odvtedy sa veľa zmenilo. Okrem toho aj   to, že tri ich produkty boli tento rok ocenené cenou, ktorá je považovaná za   Oscara v gastronómii. 

 


 

01 - Modified: 2007-12-16 11:14:17 - Feat.: 0 - Title: Čaplovič: Ficova veta o väzení pre opozíciu bola vytrhnutá z kontextu
01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:04