StoryEditor

Olivový olej v šaláte je prežitok, tvrdí autor nutritariánstva

25.02.2015, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Čo najviac živín, čo najmenej kalórií. To je hlavná zásada málo známeho smeru, ktorý sa pridáva k diskusii o zdravej výžive.


Ani olivový olej vraj nie je taký zdravý, ako sa bežne tvrdí. Ilustračná snímka: afwbroker.com
 

Nie je proteín ako proteín, mlieko denne škodí a olivový olej na tanier patrí len v minimálnom množstve. Zažité predstavy o zdravom životnom štýle vyvracia Joel Fuhrman, americký lekár, výživový poradca a popredný propagátor nutritariánstva. Vo svojej knihe Jedz, aby si žil popiera známe stereotypy o „zdravom“ životnom štýle a zároveň ukazuje, ako sa pomocou správneho stravovania zbaviť vleklých chorôb a udržiavať telo naozaj zdravé.

Neži, aby si jedol, jedz, aby si žil. Aj tak by sa dala zhrnúť filozofia nutritariánstva, spôsobu stravovania, pri ktorom je výživná hodnota potravín na prvom mieste. Od klasickej predstavy o zdravom životnom štýle sa ale môže diametrálne líšiť. Nutritariánska diéta spočíva v snahe maximalizovať objem prijímaných živín a zároveň minimalizovať počet kalórií tak, aby sa ľudské telo zbavilo prebytočných kíl, ale hlavne lepšie fungovalo. Z taniera tak miznú nielen potraviny jedovaté pre telo, ako sú polotovary, sladidlá alebo biela múka, ale aj ingrediencie s obsahom tzv. prázdnych kalórií. A ako tvrdí Joel Fuhrman, najznámejší zástanca nutritariánskej diéty, tých je na „zdravom“ tanieri požehnane.

Jedz, aby si žil, nie je len názov myslenia a životného štýlu, ale aj jeho knihy, ktorá základné princípy nutritariánstva prehľadne vysvetľuje.

Dve stovky receptov dopĺňa radami, ako nakupovať a variť, ale predovšetkým vedeckými poznatkami, nutričnými hodnotami jednotlivých pokrmov a inšpiratívnymi príbehmi ľudí, pre ktorých je nutritariánstvo bežnou súčasťou ich života. Prečítajte si malú ochutnávku.

Ukážka číslo 1:
Mýtus o olivovom oleji
O žiadnom oleji sa nedá povedať, že je zdravý. Každý olej, vrátane toho olivového, je stopercentný tuk a obsahuje 120 kalórií v jedinej čajovej lyžičke. Oleje majú veľa kalórií, málo živín a žiadnu vlákninu. Keď si do šalátu či zeleninového jedla pridáte niekoľko lyžičiek oleja, pridávate tým stovky zbytočných kalórií. Olej je ideálna potrava, len pokiaľ chcete pribrať.
 

Potraviny bohaté na nenasýtené tuky s jednou nenasýtenou väzbou, ako je olivový olej, sú menej škodlivé ako potraviny s nasýtenými a trans tukmi, avšak to, že sú menej škodlivé, neznamená, že sú "zdravé". Prospešné účinky stredomorskej výživy nespočívajú v konzumácii olivového oleja, ale v strave bohatej na antioxidanty, ako je zelenina, ovocie, strukoviny, veľa cibuľovín a cesnaku. Ak budete jesť veľa oleja, budete jesť aj veľa prázdnych kalórií, čo vedie k zvýšeniu váhy a môže viesť aj k cukrovke, vysokému tlaku, mŕtvici, srdcovým ochoreniam a mnohých formám rakoviny.

Trochu olivového oleja si môžete do jedla dávať vtedy, keď nemáte problémy s váhou a veľa sa hýbete. Aj tak ale platí, že čím viac oleja prilejete, tým viac znížite pomer živín na kalóriu vo svojej strave, čo rozhodne nie je vaším cieľom; nijako tak neprospejete ani svojmu zdraviu, ani dlhovekosti.

Ukážka 2:
A čo máte na tanieri vy?
Väčšina odborníkov na zdravú výživu tvrdí, že naša strava by mala obsahovať viac ovocia a zeleniny. Ja však s týmto tvrdením nesúhlasím. Niečo také rieši len časť problému. Namiesto toho, aby sme len pridávali ovocie, zeleninu, strukoviny, orechy a semienka ako ochranu pred našou stravou, ktorá vyvoláva choroby, je potrebné z týchto potravín urobiť hlavnú časť našej stravy.

Obrázok „Správny tanier“, ktorý vtlačila USDA (ekvivalent amerického ministerstva poľnohospodárstva - pozn. prekladateľa), teraz kladie väčší dôraz na konzumáciu zeleniny a ovocia v porovnaní s predchádzajúcou „Pyramídou potravín“, ale napriek tomu zlyháva, pokiaľ ide o správny prístup, ktorý má pomôcť ľuďom v ceste za ich plným zdravím.
...

Na obrázku „Správny tanier USDA“ sú potraviny zoradené spôsobom, ktorý nedáva žiadny zmysel. Mäso, strukoviny, orechy a semená patria do rovnakej skupiny, pretože všetky obsahujú veľa proteínov; zatiaľ čo však orechy, semená a strukoviny preukázateľne znižujú hladinu cholesterolu a riziko vzniku srdcových chorôb, mäso naopak tieto problémy vyvoláva. Tento „Správny tanier“ vás tiež dovedie k domnienke, že je správne si každý deň dávať mliečne výrobky.

Tým, že autori prisúdili mlieku dokonca vlastnú skupinu, vytvárajú dojem, že ide o nevyhnutnú súčasť zdravej stravy; to je však pravý opak skutočnosti, pretože konzumácia mlieka má priamu spojitosť s negatívnymi zdravotnými účinkami, vrátane vzniku niektorých druhov rakoviny. Tento tanier skrátka ľuďom, ktorí skutočne chcú znížiť riziko ochorenia, nijako zvlášť nepomôže.

Ukážka 3:
Lasagne z cukety bez cestovín (8 porcií)

Suroviny:
Na ricottu z tofu:
480 g extra pevného tofu, dobre osušeného
1/4 šálky lahôdkových kvasníc
2 lyžičky citrónovej šťavy
2 lyžičky šalotky, nasekanej
1 strúčik cesnaku, pretlačený
1/2 šálky čerstvej bazalky, nasekanej
2 lyžice MatoZestu dr. Fuhrman (alebo iné dochucovacej zmesi bez soli, podľa chuti)
1 lyžička sušeného oregana
2 lyžičky mletých chia semienok
štipka čierneho korenia
Na zeleninu:
2 hlávky brokolice, nasekané nahrubo
4 šálky zmesi húb (shiitake, šampiňóny, hliva ustricová)
4 stredné papriky (červenej, žltej a / alebo oranžovej), bez semien, nasekané
210 g baby špenátu
Na lasagne:
3 šálky omáčky na cestoviny, bez pridanej soli alebo s nízkym obsahom sodíka, rozdelenej
2-3- stredné cukety, nakrájané pozdĺžne na tenké plátky
nasekaná čerstvá bazalka na ozdobenie

Ako na to:
Rúru predhrejte na 180 ° C. Pripravte si „ricottu“ z tofu. Vložte tofu do misy a rozdrobte. Vložte zostávajúce suroviny a dobre premiešajte, aby zmes konzistenciou pripomínala ricottu. Odložte bokom. Pripravte si zeleninu. Na suchej panvici pri strednej teplote restujte 5 minút brokolicu, huby, papriky a špenát domäkka. Na dno nádoby na pečenie nalejte tenkú vrstvu omáčky na cestoviny. Položte na ňu plátky cukety, restovanú zeleninu a „ricottu“ z tofu a potrite omáčkou na cestoviny. Postupujte nasledovne vrstvu za vrstvou, poslednou vrstvou pomažte „ricottou“ z tofu. Zvyšnou omáčkou na cestoviny prelejte obsah nádoby na pečenie a nezakryté pečte približne 45 minút, aby tekutina začala prebublávať a lasagne sa poriadne prehriali. Pred podávaním ozdobte nasekanou bazalkou.
 

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-25 21:41:37 - Feat.: 0 - Title: Cesta do únie sa začala hviezdičkou
01 - Modified: 2024-03-31 07:16:45 - Feat.: - Title: Táto polievka je tak chutná, že si ju obľúbia aj deti. Jarná špenátová polievka 02 - Modified: 2024-03-28 11:20:07 - Feat.: - Title: Veľkonočné vajíčka z piškótového cesta: Dezert, s ktorým zabodujete na plnej čiare 03 - Modified: 2024-03-27 10:15:31 - Feat.: - Title: Aká by to bola Veľká noc bez tejto pochúťky? Spravte si dokonalú pečenú šunku 04 - Modified: 2024-03-20 09:17:47 - Feat.: - Title: Ohúrte rodinu so skvelým obedom: Bylinková bravčová panenka s jarným šalátom 05 - Modified: 2024-03-08 11:21:03 - Feat.: - Title: Inšpirácia na jednoduchý víkendový obed: Šťavnaté pečené kura so cherry paradajkami
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:43