StoryEditor

Aj muži patria do kuchyne. S týmito knihami

05.05.2014, 00:00
Autor:
apnapn
Vybrali sme najlepšie kuchárky napísané špeciálne pre „pánov tvorstva“.

Hoci väčšina špičkových šéfkuchárov sú muži, v bežných domácnostiach sú páni za sporákom stále skôr vzácnosťou ako pravidlom. Pokiaľ aj vy patríte k tým, ktorých kuchárske umenie začína pri párkoch a končí pri praženici, máme pre vás päť tipov na knihy, ktoré vám pomôžu zahviezdiť. Alebo minimálne spestriť jedálniček. Sú plné chlapských receptov (prím hrá mäso) a napísané tak, aby sa aj páni mohli v kuchyni cítiť sebaisto.


Kuchárka v gatiach (Miloš Mikuš)

Autor knihy je nielen gurmán, ale aj somelier. Nájdete v nej preto nielen recepty, ale postrehy a rady o víne. Kuchárka je návod nielen pre mužov prečo začať variť, ako sa zlepšiť, ale obsahuje aj poznatky o surovinách, stravovaní a výžive. A keď sa vez ňu prelúskate, siahnite po voľnom pokračovaní Kuchárka v gatiach po celý rok, ktorá sa zameriava na recepty využívajúce najmä sezónne suroviny. Vysvetľuje tiež, ako ich čo najlepšie zužitkovať a pritom zachovať ich nutričné a zdraviu prospešné vlastnosti. 

 

Kuchárka v gatiach, vydavateľstvo Príroda, cena 15,95 eura, predáva Martinus

 


Muži sebe (Zuzana Humpolcová)

Prvá česká kuchárka určená špeciálne mužom (a to aj s ohľadom na to, že im chutia iné jedlá ako ženám). Zostavovateľku knihu „donútil“ vydať jej brat. Ešte predtým totiž vydala Kuchařku pro dceru a on sa sťažoval, že pre synov nič podobné nie je. „Lenže kuchárku pre mužov nemôže predsa napísať matka troch dcér,“ spomín autorka. Oslovila preto popredných českých šéfkuchárov, aby vybrali a uvarili zodpovedajúce recepty. Nájdete tam tak recepty napríklad od Romana Paulusa, Jiřího Štifta, Romana Dolejša, Michala Pšeničku a dalších.

Neľakajte sa tých mien, kuchárska kniha je o veľmi jednoduchom odmácom varení. Ide podľa nej o to, ako pripraviť jedlá rýchlo, z dostupných surovín a s minimom riadu. 

Muži sobě, cena 15,10 eura, predáva patro.cz



Kuchárka pre mladých mužov (Seeman Nicol)

Podtitul knihy hovorí o nej všetko: ako s minimom špinavého riadu a kuchárskych skúsenosti zapôsobiť na dievča. Kniha ponúka 50 jednoduchých, moderných a rýchlych receptov nielen pre nezadaných mladých mužov. Ocenia ju určite všetky ročníky (nielen mužov). Samotná kniha je minimalistická a vtipne napísaná a doilustrovaná.

 

Kuchařka pro mladé muže, vydavateľstvo Rebo, cena 3,59 eura, predáva gorila.sk

 


Kuchárka osamelého muža (Felix Boom)

Mottom tejto svojráznej knižky je výrok, že ak muž nájde slobodu vo vlastnej kuchyni, tak je slobodný navždy . Úvahy o vzťahoch mužov a žien v nemladom veku sú základnou myšlienkou publikácie. Vznikla tak filozoficko - gastronomická kuchárka s nevyhnutnými recepty a prímesou drsného mužského šovinizmu pre mužov, pre ktorých nie je neočakávaná samota v zrelom veku katastrofou, ale odrazom k ďalšej slobode. Mužský princíp stelesňuje aj usporiadanie receptov - nie podľa surovín, ale času prípravy. Nájdete tu tipy na taliansku, čínsku, francúzsku a kozmopolitný kuchyňu.

Kuchařka osamělého muže, vydavateľstvo Blinkr, cena 3,07 eura, predáva alza.sk

 


Jedz ako muž (Ryan D'Agostino)

Časopis Esquire a jeho food editor vydali výber 75 receptov a potravín pre mužov, ktorí radi jedia aj varia. Opäť písaná chlapským štýlom (navyše si precvičíte angličtinu). Okrem receptov v knihe nájdete aj úvahy o jedle a tiež niekoľko užitočných bodov, ktoré by mal muž predtým než vojde do kuchyne, vedieť. V knihe sú recepty na lenivé nedeľné dopoludnia s rodinou, pochúťky na večeru vo dvojici či chuťovky k partii pokru či športovému prenosu. Vyberie si každý.

Eat like a man, Esquire, cena od 15 eur, predáva amazon.co.uk

A ešte jeden tip na záver. Pre tých, ktorí túžia po absolútne čerstvom kúsku z tejto oblasti, dávame do pozornosti pripravovanú kuchárku pre mužov z vydavateľstva Smart Press. Zatiaľ aspoň malá obrazová ochutnávka.

 

01 - Modified: 2006-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pád dolára ovplyvní aj Slovensko
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Zlé správanie sa k čašníkom či ženy bez koníčkov. Muži sa podelili, čo im na opačnom pohlaví najviac prekáža 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Zuzana, 48 rokov: Tadeáša milovali všetky dievčatá z triedy, vrátane mňa... 05 - Modified: 2024-03-22 10:53:42 - Feat.: - Title: Zlatica (56): Neslušný návrh. Manžel ako vždy hypnotizoval obrazovku, tak som mávla rukou a išla!
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:55